Kaiuttimien asennus VW Transporter T5 2003-2015

alkuperäisten ja uusien kaiuttimien vaste

Tällä kertaa jutun aiheena on VW T5 kaiuttimien asennus. Suomalainen BLAMin maahantuoja AudioHellman Oy valmistaa autokohtaista kaiutinsarjaa näihin autoihin. Sarja on täysin Plug&Play malliltaan, eli alkuperäiset kaiuttimet otetaan pois ja samoihin kiinnityksiin ja liittimiin vaihdetaan tilalle uudet. Hieno sarja ja ääneltäänkin varsin mainio, muutamia pikkujuttuja sarjan asennuksessa on jotka kannattaa ottaa huomioon varsinkin jos tekee asennusta Facelift-mallin autoon ( 2009-2015 ).

Tällä kertaa otimme alkuperäisestä setistä UMIK1 mikrofonilla ja REW-softalla taajuusvastemittauksen joka tehtiin sitten myös uusilla kaiuttimilla uudestaan. Settiä myös kuunneltiin. Kuuntelukommentit jutun lopussa, samoin kommentit siitä mitä saatiin vielä aikaan soittimen vaihdolla ja 2-kanavaisen vahvistimen asennuksella.

vw t5 alkuperäisten kaiuttimien vasteTämän näköinen vaste on alkuperäisissä kaiuttimissa. Äkkiä katsottuna suurin puute ettei alle 100 Hz taajuuksilla juuri bassoa tule.

Tähän pieni kommentti kotihifiharrastajille joiden mielestä äkkiä katsottuna isoin puute on 100 Hz kohdalla oleva möykky. Autossa ajomelu ( varsinkin tällaisessa pakettiautossa jota ei ole vaimennettu kunnolla ) peittää sitä enemmän musiikkia mitä matalammille taajuuksille mennään. Siksi käytännössä autossa täytyy olla bassopäätä selvästi ylä-ääniä enemmän jos niitä ajossakin haluaa kuulla.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

Oviverhoilun purkaminen

vw t5 oven purku alkaaIrroita oven kiinnivetokahvan muovikuori vetämällä se pois. Avaan sen alta löytyvät 2 kpl torx-ruuveja.

ruuvi oviverhoilun keskelläAvaa oven keskeltä Torx-ruuvi

oven alalaidan ruuvitAvaa oven alalaidasta 3 torx-ruuvia

kampea verholu irtiKampea verhoilun etu-, taka- ja aladaidasta kiinnikkeet irti.

nosta oviverhoilu poisNosta verhoilu yläreunastaan irti takalaidasta alkaen. Irroita oven avausvaijeri ja katkaisijoiden sähköliitin verhoilun takaa.

Midbasso pois ovesta ja pieni vaimennus

oem kaiutinPoraa popniitit irti OEM-kaiuttimesta, sopiva terä on 4.5-5 mm paksu. Irrota liitin ja kaiutin.

VW T5 uusi ja vanha kaiutinKuvassa vanha ja uusi kaiutin etupuolelta

oem kaiutin ja parempiJa sama kaksikko myös takapuolelta

Kun kaiutin on irti, on hyvä tehdä vähintäänkin pientä vaimennusta peltitynnyrin lailla kumisevaan Transportterin oveen. Se vähentää ajomelua ja ennenkaikkea pienikin vaimennus kertomallamme tavalla parantaa ovikaiuttimen toistoa varsinkin bassoalueella. Tähän ei tehty totaalista oven vaimennusta, sillä se vaatii ikkunan irroituksen mekanismista ja sisemmän ovipellin purkamisen. Tässä projektissa siihen ei ollut aikaa, mutta meillä on ohjeet siihenkin vanhemmassa T5 jutussamme TÄÄLLÄ.

Puhdista bräkliinillä kaiuttimen aukosta käsin niin suuri alue oven ulkopellistä kuin saat puhdistettua. Leikkaa siihen sopivat vaimennusmaton palat ja telaa ne rollerilla kiinni. Jos teet tämän kaltaisen “minivaimennuksen”, esimerkiksi STP Black Silver Shop on sopiva pakkauskoko näihin kahteen oveen. Alubutyylin päälle oven ulkopeltiin laitetaan Aeroflex 10 mattoa, tämän jutun hommaan riittää kaksi STP Aeroflex 10 Arkki-tuotetta.

vaimennusta kaiuttimen takanaÄlä ylitä matolla palkkia ettet tee vesitaskua oven rakenteeseen.

mattoa myös sisäpeltiinOven sisäpeltiinkin kannattaa laittaa pari palaa mattoa, helpottaa tynnyrin kuminaa sekin.

Uusi midbasso oveen paikoilleen

Tässä kaiutinsarjassa on varsin kattavat asennustarvikkeet mukana. Tiivisteitä joka väliin, kaiuttimen asennuslaippa johon on tehty valmiiksi Plug&Play johtosarja elementille, kaikki ruuvit, pultit, mutteri ja jopa vesisuoja kaiuttimen takapuolelle estämään veden valumista kaiuttimen taakse.

yhden midbasson tarvikkeita

Kuvassa kaiutinadapteri johtoineen ja sen tiivisterulla. Tiiviste on kahteen halkeavaa mallia. Toinen puolisko adapterin ja auton väliin, toinen kaiuttimen ja adapterin väliin.

tiiviste kaiutinadapterin laipassa Liimaa toinen osa tiivisteestä kaiutinadapterin laippaa kuvan osoittamalla tavalla

kaiuttimen vesisuojaTässä kuvassa toinen vesisuoja ja sen tiiviste.

Jos teet asennusta T5 malliin joka on ennen faceliftiä, vesisuojat jätetään tuohon kuosiin kuin mitä ne kuvassa ovat. Mahtuvat olemaan ja toimivat hyvin. Jos taas teet asennusta Facelift-malliin, vesisuoja ei mahdu samaan kohtaan ja sitä pitää hieman leikellä.

leikattu ja leikkaamaton vesisuojaYlhäällä Facelift malliin muokattu vesisuoja. Alhaalla vesisuoja joka on paketissa mukana ja käy pre-faceliftiin.

vesisuojan tiivisteVesisuojan oven peltiä vasten tulevaan laippaan asennetaan myös tiiviste kuvassa näkyvällä tavalla. Nimenomaan pultinreikien ulkopuolelle.

molemmat vesisuojat muokattunaKun muokkaat vesisuojia Facelift-malliin, muista tehdä niistä pelikuvat, eikä identtiset!

Vesisuojat muokataan siten, että oven takareunaa kohden tulevaa päätä lyhennetään ja se viistetään kuvassa näkyvällä tavalla noin 45 asteen kulmaan. Toista päätä lyhennetään suoraan. Vertaile kuvassa niitä kahta kiinnityspultin paikkaa joista suoja tulee kiinni ja tee molemmista niiden ylimenevistä päistä vastaavan näköiset kuin kuvassa.

vesisuojan kiinnitys

Vihreät nuolet näyttävät kiinnityspisteitä joiden kohdalla vesisuoja tulee kiinni ennen faceliftiä autoissa. Punaiset taas niitä pisteitä joihin se kiinnitetään uudemmassa Facelift-mallissa. Kuten kuvassa näkyy, vesisuoja tulee samoihin pultteihin kiinni kuin kaiutinadapteri eli se pitää kiinnittää yhtä aikaa.

Vesisuojan ja kaiutinadapterin kiinnitykseen on pakkauksessa mukana pultit, prikat ja mutterit. Asenna mutterit oven sisältä päin kuten kuvassa näkyy. Eli mutterit tulevat auton sisäpuolelle päin.

vesisuoja paikoillaanKuvattuna hieman etuviistosta joten aavistuksen vääristää etäisyyksiä

Ylläolevassa kuvassa näkyy syy vesisuojan muokkauksen tarpeeseen. Faceliftin kaiutinpaikka on käännetty sen verran että sen takalaita on paljon syvemmällä oven sisällä. Joten vesisuoja ottaa kiinni ikkunan kiskon korvakkoon jos sen asentaa keskelle ylös ja muokkaamattomana.

kaiuttimen tiivisteKun vesisuoja ja kaiutinadapteri ovat kiinni ovessa, laita adapterin reunaan tiiviste kuvan osoittamalla tavalla.

Seuraavaksi liitä adapterissa oleva kaiutinliitin auton kaiutinliittimeen ja valmiiksi holkeissa olevat kaapelinpäät Blamin painoterminaaleihin. Ja ruuvaa pakkauksessa mukana tulevilla ruuveilla kaiutin kiinni adapteriin.

uusi kaiutin asennettunaKaiutin paikoillaan ovessa. Sitten ovi kasaan ja diskanttien vaihtoon.

Pakkauksessa on mukana myös itseliimautuvaa huopanauhaa joka on tarkoitettu kaiuttimen yläpuolella kuvassa näkyvän kaiutinliittimen ympärille. Se kun ei enää ole kiinni kaiuttimen rungossa niin siihen kannattaa laittaa pehmustetta ympärille, ettei se kolise oven sisällä.

Diskanttien vaihto

diskantin ritilän irroitus Diskantin ritilä lähtee kampeamalla pois

alkuperäinen diskantti Avaa ruuvit ja irroita liitin.

oem ja parempi diskanttiKuvassa OEM diskantti ja uusi diskantti etupuolelta

diskantit taustapuoleltaSamat taustapuolelta ja kuvassa mukana uusi jakosuodin yksikkö

a-pilarin irroitusA-pilarimuovi otetaan pois että saadaan paikka uudelle jakosuotimelle, se ei mahdu diskantin alle.

pilariverhoilun kiinnikkeetTästä näet pilariverhoilun kiinnikkeet

diskantin kaapelin reittiNuoli osoittaa mihin kannattaa diskantin kaapeli pujottaa ettei se jää kantamaan diskantin alle. Diskantti oikealla ja kaapeli menee vasemmalle sen pilarimuovin allepäin.

uusi diskantti paikoillaan Uusi diskantti paikoillaan. Siitä menee kaapeli jakosuotimelle joka on vasemmalla piilossa. Samoin jakosuotimelta tulee kaapeli kuvassa näkyvään OEM-liittimeen.

Jakosuotimen asennuspaikkaJakosuotimen piilopaikkaa osoitetaan sormella tässä kuvassa.

Uuden erillissarjan ääni vs vanha

Onhan siinä ero kuin yöllä ja päivällä. Tästä erillissarjasta tulee jo oikein mallikkaasti niitä bassotaajuuksiakin jotka alkuperäisistä puuttuivat käytännössä täysin. Ero tuntui kuunneltuna vielä suuremmalta kuin miltä se vastemittauksessa näyttää. Liekö pieni vaimennus poistanut jotain ylimääräisiä pörinöitä jotka mittari mittasi bassoksi? Ehkä. Yläpäässä ei isoja eroja ollut mittarilla, mutta selvästi miellyttävämpi sävy tässä uudessa sarjassa on, sitä on kiva kuunnella.

blam 200rs-t5 taajuusvaste autossa

Alkuperäisen ja uuden kaiutinsarjan vasteessa on paljon samankaltaisuuttakin, molemmissa on kontuullisen siistin näköinen vaste keskiääni ja diskanttiosastolla, jopa yllättävänkin siisti ottaen huomioon että mitään DSP:tä ei ole käytössä ja kaikki kaiuttimet ovat vaan alkuperäisillä paikoilla eikä niitä ole mitenkään muokattu. Alemmassa keskiäänialueessa on loiva iso “kuoppa” jos vertaa sitä bassotaajuuksiin. Tämä todennäköisesti johtuu siitä että alkuperäinen kaiutinpaikka ovessa on todella “syvällä”. Eli siis kaukana oviverhoilusta ja se ei taatusti paranna keskiäänien kuulumista ovikaiuttimesta.

Seuraavaksi soittimen vaihto

Mittaukset ja kuuntelut kaiutinten vaihdon jälkeen on tehty. Niin paljon parannusta ääneen pienellä työmäärällä ja tekemättä autoon mitään muutoksia. On helppo sanoa että BLAM 200RS-T5 on hintansa väärti, todellakin. Samaa settiähän saa myös uusimpaan T6 korimalliinkin, se on BLAM 200RS-T6, yllättäen. Mutta tässä projektissa haluttiin myös lisää äänilähteitä ( eritoten Android Auto ja Apple Car Play käyttöön ) joten soittimen vaihto oli ohjelmassa seuraavaksi. Samalla lisätään pieni 2-kanavainen vahvistin.

alkuperäinen soitinAlkuperäinen soitin on tämännäköinen laite tässä autossa

Auton rattikaukosäädöt saadaan toimimaan rattiadapterilla oli soitinmerkki sitten mikä tahansa markkinoilla olevista perinteisistä merkeistä. Jos autossa on enemmän ominaisuuksia vakiona soittimeen liittyen ( parkkitutkaa, pakkikameraa, ilmastoinnin näyttöä tms ) niin Alpinen soitinvalikoimasta löytyvät soittimet joiden kanssa ne toimivat edelleen hienosti kun valitaan oikeat adapterit väliin ). Tähän autoon valittiin äänilähteeksi Alpine iLX-W650BT. Apple Car Play, Android Auto, hyvä ääni ja asialliset äänen säätöominaisuudet kuten aikaviiveet, säädettävät jakosuotimet ja parametrinen taajuuskorjain.

alpine asennettu vw t5Alpine iLX-W650BT paikoillaan VW T5 Facelift kojetaulussa

Asennussarjana käytettiin Soittimen asennussarjaa 381320-30-1 jossa on hyvä kiinnitys Alpinen iLX-soittimille ja hyvin tyylikäs ulkonäkö.

Lisätään vahvistin

virta ja maakaapelin kytkennätNuolet osoittavat maapistettä, sulakepesää ja virtaliitäntää akkuun

Vahvistimen lisääminen tähän autoon on aika helppo nakki. Apukuskin penkin alla on hyvää tilaa vahvistimelle ja virta- ja maakaapeleiden pituuskin jää hyvin lyhyeksi kun tarvittavat kytkentäpisteet löytyvät kuskin penkin alta. Kuskin penkki lähtee pois kun avaa kaksi pulttia ja kaksi mutteria joilla kiskot ovat autossa kiinni. Kaapelit saa vietyä maton alta helposti vahvistimelle. Nyt asennettiin 2×60 W vahvistin, sellaiselle riittää hyvin 10 mm² maa- ja virtakaapelit kun niiden pituus on alle metrin.

vahvistin paikoillaan

Vahvistimelle tehtiin filmivanerista asennuslevy. Levy tuli kiinni ristikkäisistä nurkista kahdella pultilla penkin seinään. Virta- ja maakaapeli kulkee mattoon tehdyn viillon kautta kuskin penkin alle. Samasta viillosta vietiin herätekaapeli, RCA-kaapeli ja kaiutinkaapelit soittimen taakse. Ne saa kuljetettua apukuskin puolelta maton alta helposti.

Jos käytettäisi isompaa vahvistinta tai 4-kanavaista vahvistinta jonka kanssa saadaan aikaviiveet säädettyä erikseen diskantille ja midbassolle, kannattaisi viedä suoraan diskanteille ja midbassoille omat kaapelit erikseen. Tässä tapauksessa vietiin soittimen taakse vahvistimelta kaapelit ja kytkettiin ne soittimen ja auton väliin tulleen adapterisarjan kaiutinlähtöihin. Näin soitin ja vahvistin saadaan helposti pois auton vaihdon yhteydessä. Kun alkuperäinen soitin laitetaan paikoilleen, ääni kulkee jälleen suoraan soittimelta kaiuttimille.

Loppuyhteenveto

Soittimen ja vahvistimen vaihdon myötä ääni muuttui jälleen selvästi. Bassopäähän tuli lisää voimaa ja tarkkuutta selvästi. Ylipäätään toistosta hävisi lievä loudness-tyyppinen korostuma joka vaivasi äänessä pelkän kaiuttimien vaihdon jälkeen. Liekö alkuperäisessä soittimessa ollut jotain korjausta alkuperäisille kaiuttimille? Tai vaan muuten huonompi ääripäiden toisto?

Jos pitäisi kuvailla yhdellä sanalla valmiin setin ääntä se sana olisi musikaalinen. Iloinen kuunneltava, mukavasti bassoa, yläpään toistokin sellainen ettei se rasittanut oikeastaan millään äänitteellä mitä kokeiltiin. Ei edes raskaammalla mätöllä. Bassotoisto on taatusti parempi kuin millään parin litran aktiivisubbarilla ja orkkiskajareilla. Ei ole vaihevirheitä eikä ongelmia äänessä kuten niiden kanssa yleensä tulee. Ja matalammat taajuudet tulevat enemmän voimalla kahden 8″ elementin ja isojen ovien ansiosta jotka toimivat hyvin kotelona tässä automallissa.

alkuperäisten ja uusien kaiuttimien vaste