Volvo V70 ja S60 etukaiuttimien vaihto

volvo v70 ja s60 rkfr asennus

Tässä jutussa esitetty asennus sopii Volvo V70 mk2 malliin eli vuosien 2000-2007 välillä valmistettuihin autoihin ja Volvo S60 mk1 malliin eli vuosien 2000-2009 välillä valmistettuihin autoihin.

Yleensä kaiutinasennusjutuissamme on hyvin kattavasti käyty läpi miten ovi puretaan ja ohjeet hyvinkin yksityiskohtaisia. Tällä kertaa tämä juttu innostuttiin tekemään vasta kun asennus oli jo lähes valmis. Koska diskantti istui niin hyvin alkuperäisen tilalle ja midbassokin sopi orkkiskaiuttimesta tehtyyn adapteriin. Ja ennenkaikkea siksi koska tämä sarja soi tässä autossa aivan uskomattoman hyvin! Näin ollen oviverhoilun purkamista ei käsitellä lainkaan, mutta näihin autoihin löytyy todella paljon oviverhoilun purkuohjeita jo valmiiksi. Esimerkiksi TÄÄLLÄ on selkeä video purkamisesta.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

HUOMIO!  Suosittelemme kuitenkin tekemään adapterit alkuperäisistä kaiuttimista, sillä ne istuvat paremmin kuin valmiit adapterit. Valmiita adaptereita käytettäessä joissa malleissa ovipaneelin sisäpuolelta joutuu leikkaamaan tavaraa pois että ovipaneeli ei ota kiinni kaiuttimeen.

Olemme koonneet myös valmiin setin tämän jutun tuotteista. Kaiutinsarja on:

Diskantin vaihto

Kun olet irroittanut oviverhoilun autosta, ota diskantin paikan päällä oleva ritilä pois. Irroita Helixin diskantin pohjassa oleva ruuvi että saat sen oman asennuskupin ja ritilän pois. Aseta diskantti ovipahvin pintapuolelta päin paikoilleen oveen. Helixin pakkauksessa on mukana kiinnitysrauta joka asetetaan verhoilun taustapuolelta paikoilleen ja kiinnitetään diskanttiin sillä ruuvilla jonka äsken irroitit. Lopuksi asenna ritilä takaisin verhoiluun.

volvo v70 ja s60 diskantin asennusDiskantti verhoilun pintapuolelta katsottuna

volvo v70 ja s60 diskantin kiinnitysDiskantin kiinnitysrauta verhoilun taustapuolella

volvo v70 ja s60 diskantti paikoillaanDiskantti vaihdettuna, mitään ei näy päällepäin.

Diskantti kytketään vastakkaiseen vaiheeseen tässä autossa. Eli diskantin jakosuodin yksikön + tulee diskantin – kaapeliin ja jakosuodin yksikön – tulee diskantin + kaapeliin. Käytännössä raidallinen raidattomaan ja päinvastoin. Jos vaihdat jakosuotimelta tulevien kaapeleiden päissä olevat liittimet keskenään ristiin, saat liitoksen joka on helppo irroittaa mahdollisten oven huoltotöiden yhteydessä. Tämä on helppo tehdä tinaamalla ja suojata kutistesukalla.

Muista kääntää vaihe, muuten ääni on todella tunkkainen.

Midbasson vaihto

Tässä asennuksessa ei käytetty valmista kaiutinadapteria, sillä asiakkaamme oli jo itse askarrellut adapterit alkuperäisistä kaiuttimista. Ja niihin tämä Helix S 62C sarjan midbasso istui sen verran hyvin kiinni että se on aivan käyttökelpoinen tapa. Poraa popniitit irti alkuperäisestä kaiuttimesta ja ota se irti autosta. Leikkaa alkuperäinen kaiutin irti kehyksen sisältä siten että sinulle jää vielä sen runkoon laippaa johon kiinnittää uusi kaiutin. Katso vaikka TÄÄLTÄ Avensis T27 jutusta hieman osviittaa siitä että miten.

midbasso vaihdettu volvo v70 ja s60Uusi midbasso paikoillaan autossa.

Kun käytät alkuperäistä kaiutinta irti, kannattaa vaihtaa tiiviste uuteen sen laipan ja oven pellin välissä, jos se on kulunut huonoksi. Tähän sopii mainiosti Bitoplast Tape. Samaa tiivistenauhaa asennetaan myös uuden midbasson laipan ja alkuperäisestä kaiuttimesta tehdyn adapterin väliin. Tai kaiutinadapterin ja uuden midbasson väliin jos ennemmin ostat valmiit adapterit.

volvo v70 ja s60 rkfr asennusRKFR6 keskimmäinen rinkula paikoillaan kaiuttimessa

RKFR6 pakkausesta asennetaan keskimmäinen rinkuloista kaiuttimen laipan päälle kuten kuvassa näkyy. Se leikataan ensin noin 20 mm korkeaksi, koska korkeampana se on jo haitoilla litistyessään liikaa. Etäisyys verhoilusta kaiuttimeen on vain reilun sentin luokkaa, joten täyskorkeana RKFR painuu niin kasaan että se tulee kaiuttimen yläripustuksen haitoille.

jakosuotimet ja kaiutin volvo v70 ja s60Jakosuotimet ja midbasso paikoillaan ovessa

Jakosuotimet mahtuvat kuvan osoittamaan kohtaan oven pellin ja oviverhoilun väliin. Tämän sarjan suotimissa on kuori pehmeää kumia, joten ne eivät tarvitse erikseen muuta pehmustetta.

HUOMIO! Uudessa versiossa ( Helix S 62C.2 ) on erilaiset jakosuotimet. Suodin on yksi iso laatikko jossa on midbasson ja diskantin suodin samassa kotelossa. Elementtien suodinosat saa kuitenkin pois laatikosta jaettua kahteen pienempään osaan, tähän on sarjassa valmius. Näille osille on pakkauksessa mukana pehmeää foamimattoa johon puoliskot voi kääriä ja asentaa samaan tapaan kuin tässä jutussa on asennettu vanhan mallin suotimet. Diskantin kiinteä kaapeli yltää suotimelle, midbasson kaapeli yltää kaiuttimelta suotimelle. Auton oma kaapeli josta signaali otetaan, saadaan haaroitettua molempien suotimien sisääntuloihin FA DIY sarjaan lisätyllä kaiutinkaapelilla. 

Tässä asennuksessa ei vaimennettu ovia lainkaan, kun sitä ei budjetti ja aikataulu sallineet. Pieni vaimennus kannattaisi tehdä, sen verran elämää tämän sarjan midbasso aiheuttaa oven rakenteisiin. Ja sillä saadaan toisto vieläkin paremmaksi.

Loppuyhteenveto

Jos kaipaat todella upeaa bassotoistoa Volvon alkuperäisiltä kaiutinpaikoilta ihan pelkällä kaiuttimien vaihdolla, tee tämä projekti. Juuri tämä Helix S 62C erillissarja istuu diskantin, suotimien ja midbasson puolesta tähän asennukseen kuin nenä päähän. Ja se saundi mikä saadaan suoraan vakiopaikoilta, vaimentamattomillakin ovilla ja pelkällä soittimella on aivan huikean hyvä. Basso ulottuu todella matalalle, on sävyltään tarkka ja hyvä ja bassoa saadaan monen tarpeisiin ihan riittävästi ilman subbariakin. Puhumattakaan siitä että ääni on hyvä myös keskiäänialueella ja yläpään osalta.

 

Economy-version sarja

Economy version sarja on hinnaltaan edullisempi. Toisena erona on sarjan herkkyys. Tämä sarja soi pelkällä soittimen pääteasteella kohtuullisen paljon lujempaa kuin Helixin sarjasta tehty versio. Kolmas ero on sointisävyyn liittyvä. Helixin sarjasta saat määrällisesti enemmän bassoa. Tästä sarjasta näillä asennuspaikoilla selkeämmän keskiäänialueen. Jos sinulla on erillinen subwoofer, saattaa olla, että pääset mieleisempää lopputulokseen economy-sarjalla. Jos taas erillistä subwooferia ei ole, Helix voi olla parempi vaihtoehto.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

HUOMIO!  Suosittelemme kuitenkin tekemään adapterit alkuperäisistä kaiuttimista, sillä ne istuvat paremmin kuin valmiit adapterit. Valmiita adaptereita käytettäessä joissa malleissa ovipaneelin sisäpuolelta joutuu leikkaamaan tavaraa pois että ovipaneeli ei ota kiinni kaiuttimeen.

Olemme koonneet myös valmiin setin tämän jutun tuotteista. Kaiutinsarja on:

Diskantin asennus

Diskantin asennusta varten poistetaan alkuperäinen diskantti oviverhoilun takapuolelta ja sen päällä oleva ritilä verhoilun etupuolelta.

volvon diskantin asennusaukko

Diskantin aukosta leikataan mattopuukolla tai dremelillä pois pienet ulokkeet, jotta elementin saa paremmin pinnan tasaan istumaan.

diskantin aukko valmisteltuna asennukseen

Ulokkeiden tasoittamisen jälkeen uusi diskantti asennetaan ritilä kanssa aukkoon.

katso mihin paikkaan kaiutin tulee

Elementti pujotetaan verhoilun etupuolelta aukkoon ja se laitetaan mahdollisimman lähelle oven kiinnivetokahvaa aukossa. Eli kuvassa mahdollisimman kauas sormesta.

diskantin paikka takaa katsottuna

Takapuolelta oikea diskantin kohta näkyy hieman paremmin.

täytteet diskantin aukossa

Ennen kuin asennat diskantin paikoilleen, tee kaksi pehmustetta. Liimaa kumpaankin pehmusteeseen kaksi pientä palaa soft tapea päällekkäin ja sen jälkeen liimaa ne kiinni kuvan osoittamiin kohtiin verhoilussa.

diskantti paikoillaan

Pehmusteet pitävät diskantin paikoillaan asennusaukossa oikealla kohdalla.

HUOMIO! Economy sarjassa diskantti kytketään vaiheeltaan oikein päin. Eli sen vaihetta EI KÄÄNNETÄ kuten toisessa sarjassa. Mielestämme sopiva taso oli 0-taso. Jos haluat vähemmän diskanttia, voit käyttää myös tasoa -3.

Midbasson ja jakosuotimen asennus

Midbasso asennetaan aivan samalla tavalla kuin Helixin sarjassakin lukuunottamatta sitä, että midbassolle ei ole mitään jakosuodinta. Eli se kytketään vain suoraan auton kaiutinkaapeleihin.

Diskantin jakosuodin mahtuu helposti paikkaan jossa se alla olevassa kuvassa on. Voit kiinnittää sen ilmastointiteipillä tai vaimennusmaton suikaleella oveen.

volvon midbasso paikoillaan

Loppuyhteenveto

Äänikuva nousee kivan ylös jo ihan Volvon vakiosoittimellakin soitettuna. Ääntä saadaan määrällisesti todella reippaasti jo pelkällä soittimella. Bassotoisto ei ole yhtä muhkea kuin Helixin sarjan kanssa, kun taas keskiäänialue on selkeämpi tällä sarjalla.