Volvo V70 ja S60 etukaiuttimien vaihto

volvo v70 ja s60 rkfr asennus

Tässä jutussa esitetty asennus sopii Volvo V70 mk2 malliin eli vuosien 2000-2007 välillä valmistettuihin autoihin ja Volvo S60 mk1 malliin eli vuosien 2000-2009 välillä valmistettuihin autoihin.

Yleensä kaiutinasennusjutuissamme on hyvin kattavasti käyty läpi miten ovi puretaan ja ohjeet hyvinkin yksityiskohtaisia. Tällä kertaa tämä juttu innostuttiin tekemään vasta kun asennus oli jo lähes valmis. Koska diskantti istui niin hyvin alkuperäisen tilalle ja midbassokin sopi orkkiskaiuttimesta tehtyyn adapteriin. Ja ennenkaikkea siksi koska tämä sarja soi tässä autossa aivan uskomattoman hyvin! Näin ollen oviverhoilun purkamista ei käsitellä lainkaan, mutta näihin autoihin löytyy todella paljon oviverhoilun purkuohjeita jo valmiiksi. Esimerkiksi TÄÄLLÄ on selkeä video purkamisesta.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

Olemme koonneet myös valmiin setin tämän jutun tuotteista. Kaiutinsarja on:

Diskantin vaihto

Kun olet irroittanut oviverhoilun autosta, ota diskantin paikan päällä oleva ritilä pois. Irroita Helixin diskantin pohjassa oleva ruuvi että saat sen oman asennuskupin ja ritilän pois. Aseta diskantti ovipahvin pintapuolelta päin paikoilleen oveen. Helixin pakkauksessa on mukana kiinnitysrauta joka asetetaan verhoilun taustapuolelta paikoilleen ja kiinnitetään diskanttiin sillä ruuvilla jonka äsken irroitit. Lopuksi asenna ritilä takaisin verhoiluun.

volvo v70 ja s60 diskantin asennusDiskantti verhoilun pintapuolelta katsottuna

volvo v70 ja s60 diskantin kiinnitysDiskantin kiinnitysrauta verhoilun taustapuolella

volvo v70 ja s60 diskantti paikoillaanDiskantti vaihdettuna, mitään ei näy päällepäin.

Diskantti kytketään vastakkaiseen vaiheeseen tässä autossa. Eli diskantin jakosuodin yksikön + tulee diskantin – kaapeliin ja jakosuodin yksikön – tulee diskantin + kaapeliin. Käytännössä raidallinen raidattomaan ja päinvastoin. Jos vaihdat jakosuotimelta tulevien kaapeleiden päissä olevat liittimet keskenään ristiin, saat liitoksen joka on helppo irroittaa mahdollisten oven huoltotöiden yhteydessä. Tämä on helppo tehdä tinaamalla ja suojata kutistesukalla.

Muista kääntää vaihe, muuten ääni on todella tunkkainen.

Midbasson vaihto

Tässä asennuksessa ei käytetty valmista kaiutinadapteria, sillä asiakkaamme oli jo itse askarrellut adapterit alkuperäisistä kaiuttimista. Ja niihin tämä Helix S 62C sarjan midbasso istui sen verran hyvin kiinni että se on aivan käyttökelpoinen tapa. Poraa popniitit irti alkuperäisestä kaiuttimesta ja ota se irti autosta. Leikkaa alkuperäinen kaiutin irti kehyksen sisältä siten että sinulle jää vielä sen runkoon laippaa johon kiinnittää uusi kaiutin. Katso vaikka TÄÄLTÄ Avensis T27 jutusta hieman osviittaa siitä että miten.

midbasso vaihdettu volvo v70 ja s60Uusi midbasso paikoillaan autossa.

Kun käytät alkuperäistä kaiutinta irti, kannattaa vaihtaa tiiviste uuteen sen laipan ja oven pellin välissä, jos se on kulunut huonoksi. Tähän sopii mainiosti Bitoplast Tape. Samaa tiivistenauhaa asennetaan myös uuden midbasson laipan ja alkuperäisestä kaiuttimesta tehdyn adapterin väliin. Tai kaiutinadapterin ja uuden midbasson väliin jos ennemmin ostat valmiit adapterit.

volvo v70 ja s60 rkfr asennusRKFR6 keskimmäinen rinkula paikoillaan kaiuttimessa

RKFR6 pakkausesta asennetaan keskimmäinen rinkuloista kaiuttimen laipan päälle kuten kuvassa näkyy. Se leikataan ensin noin 20 mm korkeaksi, koska korkeampana se on jo haitoilla litistyessään liikaa. Etäisyys verhoilusta kaiuttimeen on vain reilun sentin luokkaa, joten täyskorkeana RKFR painuu niin kasaan että se tulee kaiuttimen yläripustuksen haitoille.

jakosuotimet ja kaiutin volvo v70 ja s60Jakosuotimet ja midbasso paikoillaan ovessa

Jakosuotimet mahtuvat kuvan osoittamaan kohtaan oven pellin ja oviverhoilun väliin. Tämän sarjan suotimissa on kuori pehmeää kumia, joten ne eivät tarvitse erikseen muuta pehmustetta.

Tässä asennuksessa ei vaimennettu ovia lainkaan, kun sitä ei budjetti ja aikataulu sallineet. Pieni vaimennus kannattaisi tehdä, sen verran elämää tämän sarjan midbasso aiheuttaa oven rakenteisiin. Ja sillä saadaan toisto vieläkin paremmaksi.

Loppuyhteenveto

Jos kaipaat todella upeaa bassotoistoa Volvon alkuperäisiltä kaiutinpaikoilta ihan pelkällä kaiuttimien vaihdolla, tee tämä projekti. Juuri tämä Helix S 62C erillissarja istuu diskantin, suotimien ja midbasson puolesta tähän asennukseen kuin nenä päähän. Ja se saundi mikä saadaan suoraan vakiopaikoilta, vaimentamattomillakin ovilla ja pelkällä soittimella on aivan huikean hyvä. Basso ulottuu todella matalalle, on sävyltään tarkka ja hyvä ja bassoa saadaan monen tarpeisiin ihan riittävästi ilman subbariakin. Puhumattakaan siitä että ääni on hyvä myös keskiäänialueella ja yläpään osalta.