VW Golf-Bora-Passat kaiuttimien vaihto

VW Golf Bora Passat kaiuttimet

VW Golf Bora Passat kaiuttimet

Tämän jutun aiheena on kaiuttimien vaihto Volkswagen Golf IV, Volkswagen Bora ja Volkswagen Passat 3B/BG autoihin. Esimerkkiasennuksessa asennus tehdään VW Passattiin vuosimallia 2003. Asennus sujuu samoilla ohjeilla, tarvikkeilla ja kaiuttimilla seuraaviin autoihin:

  • VW Golf IV ( 1997-2003 )
  • VW Golf IV farmari ( 1999-2006 )
  • VW Bora ( 1998 – 2005 )
  • VW Passat 3B & 3BG ( 1996-2005 )

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

Olemme koonneet tarvittavista tuotteista myös FA DIY kaiutinsarjat. Ne ovat seuraavat:

Voit asentaa etusarjan taaksekin jos haluat välttämättä taaksekin erillissarjan. Ja voit asentaa takakaiuttimet myös eteen jos haluat tehdä homman pienimmällä mahdollisella budjetilla. Mielestämme paras lopputulos saadaan kuitenkin asentamalla eteen erillissarja ja taakse koaksiaalit. Näin kuski korvia lähin kaiutin ei ole vasen takadiskantti.

Jos haluat vielä paremman äänentoiston, kannattaa samalla ottaa vaimennusmattopaketti ja tehdä oviin vaimennusta. Ulkopeltiin alubutyylimattoa edes sen verran mitä kaiuttimen aukosta saat asennettua ja kaiuttimien taakse palat akustoivaa mattoa, lisäksi hieman alubutyyliä myös oven sisäpeltiin. Jos teet kaikki neljä ovea tällä tavalla, seuraavat tuotteet riittävät hommaan:

Etuoviverhoilun purkaminen

Pahoittelut todella tärähtäneestä ensimmäisestä kuvasta. Sitä ei vaan hoksattu ennen kuin auto oli jo poistunut hallista joten parempaa ei nyt ole mistä esittää.

kahvan sisäosan poistoKuljettajan ovessa aloitetaan tällä. Kampea katkaisinpaneelin kahvan sisäosa pois paneelista vääntämällä sitä oveen päin.

Kuljettajan oven purku 1Seuraavaksi kammetaan katkaisinpaneeli ylös takalaidastaan.

ruuvit auki kahvan altaAvaa kaksi pulttia kahvan alta.

Tästä eteenpäin homma on samanlainen kuin apukuskin ovessa. Ensin tässä on pari kuvaa sen kahvan irroituksesta ja sitten jatketaan ovipaneelin purkamista tästä tilanteesta eteenpäin.

kampea kuori poisKampea oven sisäkahvan kuori pois.

avaa pultitAvaa kaksi pulttia kahvan sisältä.

Avaa verhoilun alalaidasta 2 ruuvia.

nosta verhoilu poisKampea oviverhoilun nepparit auki, vedä alhaalta ovi verhoilua irti ovesta ja nosta se verhoilu ylöspäin pois paikoiltaan alkaen takareunasta.

Seuraavaksi irroita oven avausvaijeri ja mahdolliset sähköliittimet ja ota verhoilu pois.

Diskantin vaihto

diskantin irroitusKampea peilikolmion kaksi kiinnitysnepparia irti ja käännä kolmio pois paikoiltaan

vanha diskanttiDiskantissa on kolme sulatettua muovitäplää joista nuolet näyttävät kahta. Vuole ne pois mattopuukolla, saat diskantin irti.

tasoita täplätTasoita kolme muovitappia pois laipasta kuten kuvasta näkyy.

Diskantti on nyt mahdollinen asentaa paikoilleen kun olet purkanut sen riittävän paljon osiksi. Katso paikka tarkkaan että se tulee alkuperäisen laipan keskelle. ( TAI katso pari kuvaa eteenpäin )

diskantti purettunaTähän kokoonpanoon asti riisuttu diskantti käy laippaa ja mahtuu olemaan paikoillaan.

diskantti paikoillaanDiskantti asettuu paikoilleen näin. Nyt liimaat kuumaliimalla kaiuttimen kiinni tuohon laippaan. Varo ettei liimaa pääse laipan ja kaiuttimen väliin!

Jos haluat diskantin hieman lähemmäksi ritilää, joudut purkamaan sitä enemmän. Seuraava osuus vaatii liimatun diskantin sauman purkamista ja takuu ei sitä korvaa jos sitä tehdessäsi diskantin hajotat. Eikä korvata mekään, joten jos haluat pelata ”varman päälle” asenna diskantti tuossa kokoonpanossa mitä tuossa yllä on esitetty.

loppuun asti pilkottu diskanttiOmalla vastuullasi voit purkaa diskanttia tähän asti.

laippaan koloLaippaan pitää tehdä pieni kolo jotta diskantin toinen tinaus mahtuu siihen. Toinen sopii isompaan valmiiseen koloon. Näin saat diskantin tiiviimmin paikoilleen.

Lopuksi tälläkin asennustavalla elementti kiinnitetään kuumaliimalla. Ja erityisen huolellisesti ettei liimaa mene diskantin ja muovin väliin sotkemaan kalottia.

Midbasson vaihto

Midbasson vaihto eteen on aivan identtinen takakaiuttimen vaihdon kanssa. Alkuperäisen kaiuttimen irroituksen ja uuden asennuksen näet kun hyppäät kohtaan Midbasson/takakaiuttimen vaihto.

Kaiuttimien kytkeminen

Kytke midbasson mukana tuleva kaapeli auton alkuperäisten kaiutinkaapeleiden rinnalle. Tässä autossa oli seuraavat johtojen värit:

  • Kuljettajan ovessa punainen vihreällä raidalla on +
  • Kuljettajan ovessa ruskea vihreällä raidalla on –
  • Apukuljettajan ovessa punainen on +
  • Apukuljettajan ovessa ruskea punaisella raidalla on –

Midbasso kytketään kuten yllä mainittu. Diskantin jakosuodin kytketään yhtä lailla alkuperäisen kaiutinkaapelin rinnalle kuin midbassokin.

Diskantti kytketään vastakkaiseen vaiheeseen. Eli diskantin kytkennässä + ja – vaihtavat paikkaa keskenään. Koekuuntelujen perusteella tässä autossa ja tällä sarjalla diskantti toimii paljon paremmin käännetyllä vaiheella.

Takaoven verhoilun purkaminen

apukuskin kahva irtiKampea kahvan kuori pois.

pultit auki kahvan sisältäAvaa 2 ruuvia kahvan sisältä.

avaa 2 ruuvia alhaaltaAvaa 1 ruuvi verhoilun alalaidasta.

käännä verhoilu irtiKampea oviverhoilun kiinnitysnepparit irti, vedä alalaidasta poispäin ovesta ja nosta takalaidasta alkaen ylöspäin.

Seuraavaksi irroita oven avausvaijeri ja mahdolliset sähköliittimet ja ota verhoilu pois.

Midbasson/takakaiuttimen vaihto

poraa popniitit poisPoraa 4 popniittiä pois 4 millin terällä, irroita liitin ja ota kaiutin pois.

vanha ja uusi kaiutinVanha ja uusi takakaiutin edestä.

vanha ja uusi kaiutin takaaVanha ja uusi takakaiutin takaa.

Takakaiuttimien kytkennät:

  • sininen on +
  • ruskea sinisellä raidalla on –

Molemmilla puolilla oli samat värit tässä autossa. Värit voivat vaihdella, tarkista oikea napaisuus jos värit poikkeavat tässä mainituista. Jos napaisuus on yhdessäkin kaiuttimessa väärä, koko järjestelmä kuulostaa huonolta.

Kytke Alpinen pakkauksessa mukana ollut kaiutinkaapeli auton omien kaapeleiden rinnalle. Diskantti hiljenee jo sillä että se ei saa enää signaalia kun liitin irroitetaan alkuperäisestä kaiuttimessa jossa on integroitu haaroitin liittimessä. Eli sen osalta ei tarvitse tehdä mitään.

Jos haluat asentaa taaksekin erillissarjan, voit soveltaa etuoven diskantin asennusohjetta takaoveen, paikka on hyvin samankaltainen. Silloin kytket samoihin kaapeleihin rinnalle diskantin jakosuotimen mihin kytket midbasson kaapelinkin.

Asenna kaiutinadaptereiden mukana tulleista tiivisteistä yksi adapterin ovea vasten tulevaan laippaan. Kiinnitä adapteri oveen neljällä popniitillä. Asenna toinen pakkauksessa olevista tiivisteistä kaiuttimen laippaan jotta se tiivistää kaiuttimen adapteriin. Kytke kaapeli kaiuttimen liittimiin ja pujota se adapterin laipassa olevaan uraan. Kiinnitä kaiutin adapteriin neljällä ruuvilla.

HUOMIO! Kaiutinadapterin valmistaja on vaihtunut. Nykyiseen adapteriin ei saa kiinni enää popniittejä, vaan se kiinnitetään kuusiokolopulteilla ja muttereilla. Tämä uusi adapteri on tukevampi ja parempi, vain kiinnitystapa on erilainen. Uusilla adaptereilla varustetut FA DIY kitit toimitetaan popniittien sijaan pulttien ja muttereiden kera.

uusi kaiutin paikoillaanKaiutin kiinni takaovessa.

VW Golf Bora Passat kaiuttimetAseta RKFR6 sarjan suurin tiiviste kaiutinadapterin ympärille kuvan osoittamalla tavalla.

Nyt takakaiuttimen asennus on valmis, kasaa oviverhoilu takaisin paikoilleen.

Lopputulos

Selvästi reippaampi bassotoisto kuin alkuperäisissä kaiuttimissa. Elävämpi keskiääni, saundi on mukavampi kuunneltava kaikenlaisella musiikilla. Takakaiuttimienkin vaihto kannattaa varsinkin jos autossa ei ole erillistä subbaria, niistä saadaan aika paljon lisää apua bassopäähän verrattuna pelkkiin etukaiuttimiin.