Toyota Avensis T27 ( 2009-2018 ) kaiuttimien vaihto UPDATE

Toyota Avensis T27 paremmat kaiuttimet

Toyota Avensis T27 kaiuttimien vaihto ( uudistettu 14.4.2024 )

Toyota Avensis T27 korimalli on varsin suosittu auto. Alkuperäinen äänentoisto ei ikävä kyllä ole muun auton tasolla laadullisesti. Kaiuttimet ovat suorastaan surkeat, yhdet huonoimmista mitä on koskaan vastaan alkuperäiskaiuttimina tullut. Kaiutinpaikat autossa taas ovat kohtuullisen hyvät. Etuoveen sopii jopa 6×9″ elementti joka mahdollistaa varsinkin asiallisen vaimennuksen kanssa erittäin hyvän bassotoiston ovipaikoilta. Asennus ovessa on varsin tukeva. Diskanttipaikka edessä voisi olla ehkä muuallakin kuin kojetaulun kulmissa. Diskantti tosin on helppo asentaa muuallekin kuin alkuperäiseen paikkaan jos näin haluaa. Takaovissa on paikka johon saa 6.5″ kaiuttimet.

Alkuperäisjärjestelmä on siitä erikoinen että vaikka diskantit ovat kojetaulun kulmissa ylhäällä, tuntuu että niistä ei oikein kuulu mitään. Ääni kuuluu  lähes kokonaan alhaalta etuovien kaiutinpaikoilta. Äänentoisto vakiona on tunkkainen ja ponneton.

Tuotteet joita tämä juttu sisältää

Näiden lisäksi tarvitaan:

 • pop-niittejä 6 kpl
 • ruuveja 8 kpl
 • muut tarvittavat tarvikkeet löytyvät joko kaiutinten pakkauksista tai autosta

Lisäksi tarvitaan erilaisia työkaluja, tässä pieni listaus niistä. Jutun luettuasi voit itse päätellä ovatko kaikki välttämättömiä vai voitko tehdä homman jotain toista työkalua käyttäen.

 • ruuvimeisseli ( PH2 )
 • porakone ja 2.5mm sekä 5mm terät
 • mattopuukko tai joku muu terävä veitsi
 • liitinten puristupihdit
 • dremel tai vastaava ( voidaan korvata muillakin työkaluilla mutta helpottaa hommaa kovasti )
 • ohut muovikortti ( vanha luottokortti tms )
 • sivuleikkurit tai joku muu jolla saa muovia poikki

Ja hieman tinaa liitosten tekemiseen sekä kutistesukkaa suojaukseen tai lisää abikoliittimiä jos niitä käyttää mieluummin kaikkiin liitoksiin.

Miksi juuri nämä kaiuttimet valittiin tähän?

Alpinen Type-S sarjassa on varsin kohtuuhintaisia kaiuttimia jotka ovat hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia. Toisena valintaperusteena oli se että haluttiin mahdollisimman hyvä bassotoisto ilman subbaria. Ja 6×9″ kaiuttimessa on sen verran enemmän kartiopinta-alaa kuin 6.5″ kaiuttimessa että sellaista kannattaa käyttää jos autossa on paikat niin suurelle elementille. Tämän koon erillissarjat ovat aika harvalukuisia. Kolmantena syynä se, että Alpinen diskantti istuu kuin mallikohtainen elementti tähän autoon. Koska S-sarja tuli eteen, oli luonnollinen valinta taakse saman sarjan koaksiaali, jotta kaiuttimet ovat sointisävyltään mahdollisimman saman kaltaisia.

Etukaiuttimet vaihdettiin 2024 toiseen malliin, eli suomalaisen AI Groupin suunnittelemaan AI-Sonic S1 CX69.2 erillissarjaan. Aiemmin sarjassa käytetyn Alpinen uusi versio jossa oli diskantin tilalla pieni koaksiaalikaiutin, ei sopinut enää tähän autoon. Muutoksen myötä sarjan hinta nousi hieman, sillä AI-Sonicin sarja on arvokkaampi kuin poistunut Alpine oli. MUTTA. Tämä uusi sarja vastapainoksi myös soi paremmin kuin aiempi versio.

Valmiit DIY-kitit

Olemme koonneet myös valmiit FA DIY kitit tarvittavista tuotteista tämän jutun asennuksen suorittamiseen:

Näistä kiteistä löytyy työkaluja ja tinaa lukuunottamatta tarvittavat asiat koottuna nippuun. Helppo ratkaisu yhdestä paikasta.

Etuovien verhoilun purku

Irroita etuoven kahvan kuori vetämällä sitä ovesta ulospäin.

Kuoren alta löytyy 2 ruuvia, avaa ruuvit.

Avaa oven takalaidasta 1 ruuvi

Kampea oven avauskahvan syvennyksessä oleva suojamuovi pois

Avaa muovin alta löytyvä ruuvi

Aloita verhoilun irroittaminen vetämällä sitä ulospäin etualareunasta alkaen.

Kierrä verhoilun reunat vetäen ulospäin ja napsauttele kaikki kiinnikkeet irti.

Kun oviverhoilu on irrallaan ovesta, poista oven avauskahva pujottamalla se aukostaan läpi.

Tämän jälkeen irroita kaksi sähköliitintä joista toinen menee oven alareunan valolle ja toinen oven katkaisinpaneelille. Ne saa helposti irroitettua oviverhoilun takapuolelta. Kun tämä on tehty, nosta verhoilu pois.

Etuoven kaiuttimen vaihto

Avaa 4 ruuvia ja irroita kaiutinliitin. Ota kaiutin pois.

OEM-kaiutin saa jatkossa toimia uuden kaiuttimen adapterina pienen muokkauksen jälkeen. Alkuperäisestä kaiuttimesta tehty adapteri istuu paremmin kuin erilliset kaiutinadapterit. Lisäksi saat midbasson kaapelille OEM-tyylisen Plug&Play liitoksen.

Katkaise johtimet nuolten osoittamista paikoista.

Irroita johtimet kiinnikkeistään joissa ne ovat liimamassalla, jotta saat ne kuvan kaltaisesti pitkiksi.

Katkaise kaiuttimen runkoaisat.

Leikkaa sisempi “tippalista” reunojaan myöten irti rungosta.

Leikkaa yläripustus auki mattopuukolla.

Suurin piirtein tämän näköinen hökötys poistetaan haitoilta.

Nyhdä ensin yläripustuksen ja pahvin rippeet laipasta. Sen jälkeen leikkaa se tasaiseksi kuvan osoittamaa linjaa myöten.

Katkaise punaisten nuolten osoittamat rungon jämät pois kokonaan. Vihreä nuoli näyttää linjan jota myöten avarretaan adapteria jotta kaiutin mahtuu siihen.

Avartaminen on helpointa tehdä hiomapyöröllä.

Kun avarrus ja yläreunan tasaus on tehty, siivoa muovin jämät pois puukolla, hiomalla, millä keinolla haluat. Kaiuttimen asennuspinnan tasoittamiseen hiomapaperi ja puupalikka ovat hyvä apuväline.

Leikkaa Soft Tape puoliksi ( noin 10 mm leveäksi ) ja liimaa se adapterin pintaan kaiuttimen tiivisteeksi.  Soft Tape pakkaus on FA DIY-kitissä mukana.

Poraa kaiuttimen kiinnitysreiät adapteriin.

HUOMIO! Jos poraat reiät adapterin “kylkeä pitkin” saat kaiuttimen kiinni pelkästään adapteriin. Se pysyy siinäkin kun käytät 2.5mm terää reiän tekoon ja 5mm ruuveja joissa on muoville hyvä kierre. ( tällaiset ruuvit ovat FA DIY-kitissä mukana ).

Jos haluat saada kaiuttimen kiinni myös peltiin saakka, poraa reiät reippaasti viistoon ulospäin kehän reunasta, silloin ne yltävät myös peltiin. Tässä tapauksessa poraa reiät poralla myös peltiin kun paketti on ovessa kohdallaan.

kaiutinliitäntä toyota avensis t27Vedä adapterissa oleva johtimet kaiuttimen liittimien rei’istä läpi ja tinaa ne kiinni liittimiin.

poista muovikaulus kauittimestaMuovikaulus kammetaan pois kaiuttimesta ripustuksen päältä. Se on liimattu vain metallirunkoon, joten sen poistaminen onnistuu kampeamalla ihan nätisti eikä vaurioita yläripustusta.

uusi kaiutin avensiksen ovessa paikallaanUusi ja vanha kaiutin sulassa sovussa paikoillaan ovessa. Vanha tosin vaan tukijoukkoina uuden ja paremman huolehtiessa jatkossa äänentoistosta.

HUOMIO! Tämän projektin yhteydessä kannattaa tehdä oven ulkopellin vaimennus ja samalla sisäpellissä olevien aukkojen tukkiminen vaimennusmatolla. Ja lisätä vaikka pala Aeroflex 10 mattoa ulkopeltiin kaiuttimen kohdalle. Tällä saat vielä reilusti paremman saundin systeemistä. Tässä kohteessa asiakkaamme ei sitä halunnut tehtävän, sillä ovissa oli todella tukeva kerros kotelosuoja-ainetta jota hän ei halunnut vaimennuksen alta poistettavan.

Niin hassua kuin se onkin niin kyllä,  RKFR69 parantaa tässä(kin) ovessa saundia. Ja varsinkin bassotoistoa. Se tiivistää kaiuttimen oviverhoiluun kunnolla ympäriinsä.

rkfr69 asennettu avensiksen uuteen kaiuttimeenRKFR69 setin uloin rengas asennettuna adapterin ympärille tiivistämään kaiutin oviverhoiluun. Tämä(kin) tuote on mukana FA DIY-kitissä

Lopuksi kasataan oviverhoilu käänteisessä järjestyksessä purkamiseen nähden. Tässä vielä etukaiutinten johtojen värit jotka ovat samat sekä diskanteilla että ovikaiuttimilla:

 • vasemmalla pinkki on +
 • vasemmalla violetti on –
 • oikealla vihreä on +
 • oikealla sininen on –

HUOMIO! Värit saattavat vaihdella, tässä autossa ne olivat nämä. Jos värit poikkeavat, tarkista yleismittarilla ja OEM-kaiuttimen patteritestillä oikea napaisuus.

Diskanttien vaihto

Poista kaiutinritilä luottokortilla kampeamalla.

avensis t27 uusi diskantti ennen asennustaSarjan diskantti sopii alkuperäiselle paikalle aivan suoraan ihan sellaisenaan. Tästä ei enää helpommaksi asennus muutu.

diskantti naps ja kops asennusKaikkien aikojen helpoin yleismallisen diskantin asennus. Kun alkuperäinen on otettu pois vapauttamalla kolme kiinnityshaittaa, voidaan diskantti asentaa tilalle vain painamalla se paikoilleen. Elementti napsahtaa lukituksiin ja käy suoraan tähän autoon.

Jos haluat, voit varmistaa kiinnityksen parilla kuumaliimatipalla tai butyylinpalalla.

diskantin kaapeleiden kytkeminen jakosuotimeenAlkuperäinen diskantin liitin katkaistaan pois ja sen tilalle liitetään jakosuodin. Huomaa että molemmat samanväriset auton omat kaapelit pitää laittaa samaan terminaaliin, että ne kytkeytyvät yhteen. Muuten mykistyy ovikaiutin.

Jos haluat, voit myös haluamallasi tavalla liittää auton OEM-littimeen kaapelit ja viedä ne jakosuotimelle.

Jakosuotimelle on tilaa kojetaulun sisällä ja se voidaan sujauttaa diskantin asennusaukosta sinne. Pehmeästä kumista valmistettu kuori on hyvä ihan sellaisenaan, se ei helise eikä kolise.

Kytke kaiutin ja autosta tulevat kaiutinjohdot jakosuotimeen. Jätä johdot sen mittaisiksi kuin ne ovat, näin suodin yltää hyvin sijoituspaikkaansa. Jos haluat, voit kuunnella kummin päin diskantin napaisuus on oikea. Tässä(kin) tapauksessa meidän koekuuntelumme perusteella KÄÄNNETTY VAIHE oli selkeästi parempi. Jos et halua itse kokeilla, kytke siis vaihe käännettynä. Eli diskantin punaraitainen kaapeli liitetään diskantin ulostulon ( 2-WAY tai COAX ) – liitäntään ja raidaton liitetään diskantin ulostulon ( 2-WAY tai COAX ) + liitäntään.

HUOMIO! Tässä sarjassa on kaksi eri jakosuotimen jyrkkyys/jakotaajuus-vaihtoehtoa käytettävissä diskantille. Ne ovat valittavissa littämällä kaapelit joko 2-WAY tai COAX lähtöliitäntöihin. Tämän auton asennuspaikoilla meidän mielestämme COAX liitännät toimivat paremmin. COAX oli hieman pehmeämpi saundiltaan yläkeskialueella ja alemmalla diskantilla.

HUOMIO 2! Suotimessa oleva OUT-merkitty liitäntä on midbassolle. ÄLÄ LIITÄ DISKANTIN KAAPELEITA SIIHEN. Se liitäntä on vain ketjutusta varten, jos halutaan viedä kaapeli suotimelta midbassolle kun diskantti ja midbasso ovat vaikka lähekkäin ovessa. Midbasson suodinkomponentti on elementin kyljessä kiinni, midbassoa ei tarvitse kytkeä tähän suotimeen ollenkaan.

kaksi lähtöliitäntää

Takakaiutinten vaihto ja oviverhoilun purku

Takana toimitaan hyvin samankaltaisesti kuin edessäkin. Eli rakennetaan alkuperäisestä kaiuttimesta adapteri.

Oviverhoilun purku sujuu tismalleen samalla tavalla kuin edessäkin, joten sitä ei tässä erikseen käsitellä ollenkaan.

Poraa pop-niitit pois 4.5mm tai 5mm terällä. ÄLÄ suuremmalla ettet poraa vahingossa pellissä olevia aukkoja liian suuriksi uusille niiteille. Irrota liitin ja ota kaiutin pois. 

Takakaiutin ei paljoa etukaiutinta lohdullisemmalta näytä.

Mutta jälleen kerran siitä saadaan hyvä adapteri.

Takaovessa on reilusti upotussyvyyttä kaiuttimen rungolle ja magneetille. Sen sijaan oviverhoilun kaiutinritilä tulee hyvin “iholle”, joten jos teemme tästä adapterista hieman matalamman että diskantti ei ota kiinni kaiutinritilään.

Jälleen yläripustus puukolla pois

Ja runkoaisat poikki

Tässä kuvassa näkyy linja jota pitkin leikataan. Lisäksi sisukset “siivotaan” kuten edessä, nyt ei vaan tarvitse avartaa kaiuttimen asennusaukkoa lainkaan.

Ja tältä näyttää takakaiutinten adapteri.

Sama eri kulmasta.

Pakkauksessa mukana ollut kaiutinjohto kiinni elementtiin.

RKFR-pakkauksen keskimmäisestä pallukasta saadaan vielä hyvä tulppa poisleikatun kaiutinliittimen aukkoon tiivistämään kaapelin kulkuaukko.

Leikkaa Soft Tape jälleen puolet kapeammaksi ja liimaa se tiivisteeksi adapterin ja kaiuttimen väliin.

Kohdat joihin saa tukevimmin kaiuttimen kiinni ja kaapelin vientikin on kohdallaan adapterin ja kaiuttimen kesken.

Tässä sama homma kuin edessä. Adapterin reunaa pitkin poraamalla saadaan kiinnitys muoviin. JA ulospäin poraamalla myös peltiin. Alpinen pakkauksessa olevat ruuvit käyvät hyvin kiinnitykseen kummassakin tapauksessa.

Leikkaa RKFR6 tiivistelaippa noin 10mm matalammaksi jotta se ei litisty kaiuttimen ripustuksen haitoille vaan tiivistää sopivasti.

Kaiutin paikoillaan tiivisterenkulan kanssa ja kaapelit kytkettyinä auton alkuperäisiin.

Tässä takakaiutinten kytkentävärit:

 • vasemmalla musta kaapeli on +
 • vasemmalla keltainen kaapeli on –
 • oikealla punainen kaapeli on +
 • oikealla valkoinen kaapeli on –

Miten Avensis T27 äänentoisto muuttui kaiutinten vaihdolla?

Ensimmäiseksi havaittu ero oli siinä että nyt edessä istuessa ääni tulee kojetaulun päältä. Ei nilkoista. Ja paljon selkeämpänä keskiäänialueen ja diskantin osalta kuin aiemmin. Seuraava huomio oli, että bassotoisto on aivan toista luokkaa. Vaikka tässä projektissa ei suoritettu edes vaimennusta, bassotoisto on aivan eri luokkaa kuin aiemmin. Menee alemmas ja potkua löytyy aivan eri lailla. Takakaiuttimistakin kuuluu aiempaan verrattuna paljon paremmin ja ne antavat pienen lisän bassopuoleen myös etupenkeille kuunneltuna.

Jossain ylemmän keskiäänialueen / alemman diskanttialueen tietämillä on tietyllä musiikilla terävän kuuloinen alue jos käyttää 2-WAY lähtöjä diskantille. Tämä tasoittuu huomattavasti käyttämällä COAX lähtöjä. Se johtunee auton alkuperäisen soittimen vasteesta kuten edelliselläkin versiolla tästä setistä. Siinä on todennäköisesti joku korostuma jolla on yritetty kompensoida sysipaskoja alkuperäisiä kaiuttimia. Seuraava juttu olisikin laittaa soittimen perään Plug&Play DSP-vahvistin jolla päästäisiin tästä eroon ja saataisi reilusti lisää tehoa systeemiin. JA säätöominaisuudet joilla tämän setin saisi vietyä seuraavalle tasolle. Tämän parannuksen jälkeen järjestelmä olisikin jo normaaliin musiikinkuunteluun taatusti erittäin kivan kuuloinen ilman erillisiä subbareita jne, sen verran mukavasti etupäästä saa bassoakin jo nyt.

Suurimpana erona äänessä verrattuna aiempaan FA DIY versioon ( joka oli tehty Alpinen etukaiuttimilla ) on vielä parempi bassotoisto ja siistimpi yläkeskialueen ja alemman diskantin toisto. Eli helposti tämä uusi versio on hintaeronsa ( muutaman kympin ) verran edellistä parempi.

Jos työkalut ja tarvikkeet ovat käsillä, tämän jutun kaiutinpäivityksen tekemiseen sekä eteen että taakse kuluu aikaa noin kolme tuntia. Tarkka aika on toki riippuvainen tekijän taidoista, kokemuksesta jne. Mitään ylitsepääsemättömän vaikeaa tässä ei ole vaikkei koskaan olisi kaiuttimia asentanut. Seuraa vain ohjeita ja tekee niiden mukaan.

Tässä vielä paketit joiden avulla tämä projekti on helppo toteuttaa: