Aktiivisubbarin asennus VW T5 apukuskin penkin sisään

helix aktiivisubbari paikallaan asennettuna

VW T5 penkin sisälle aktiivisubbari, mikä mahtuu?

Transporttereissa matkustajan puolen penkin alla on tilaa pienelle aktiivisubbarille helposti. Kunhan valitsee sopivan mallisen ja kokoisen aktiivisubin. Testasimme muutamia eri malleja aktiivisubbareita, mitkä sopivat asennettavaksi VW T5 apukuskin penkin sisään näkymättömiin. Jonka jälkeen testikuuntelimme kaikkia malleja jotka mahtuivat. Testiautona oli vuosimallin 2014 T5. Kokeilimme seuraavat mallit:

Näistä neljästä kolme mahtui hyvin, DD Audio Rl-AE10 oli ainoa joka oli sen verran pitkä ja leveä, että sen kotelon kulma otti aavistuksen kiinni penkin istuinosassa olevaan möykkyyn ja ilman sitäkin liitännät laitteen päässä ovat liian ahtaalla RCA-kaapeleille jne. Eli se tippui pois tästä testauksesta. Sinällään harmi, sillä DD on omassa lajissaan varsin toimiva tuote jolla on tehty paljon onnistuneita projekteja.

HUOMIO! Eri autoyksilöissä voi olla eroja siinä, mitä kaikkea penkin alla on, emmekä tiedä 100% varmaksi onko jokaisessa yksilössä millilleen sama tila penkin sisällä. Ota tämä huomioon kun valitset laitteita omaan autoosi.

Mitä käytännön eroja pienet kokoerot tekevät?

Neljä testilaitteista mahtui paikalleen penkin sisään. Äkkiseltään pienet muutaman sentin kokoerot vaikuttivat kuitenkin tässä tilassa paljon siitä, miten? Pioneerin malleista molemmat olivat ainoita, jotka onnistuisi asentaa myös penkin rungon ulkopuolelle oven ja penkin väliin kiinnitettyinä penkin runkoon. Samoin ne mahtuvat myös penkin sisäpuolelle vastaavalla tavalla kyljelleen penkin rungon laitoihin kiinnitettyinä. Helix mahtuu käytännössä vain yhteen asentoon eli vinottain pystyyn kuvan mukaisesti.

helix aktiivisubbari paikallaan asennettuna

Mitä muita eroja kuin ulkomitat?

Pioneerin aktiivisubbareissa kaikki sisääntuloliitännät ovat erittäin kompakteja moninapaisia plugeja, joiden sijoitus on laitteen pohjassa olevassa syvennyksessä. Näin mitkään kaapelit tai liittimet eivät tule laitteen päähän tai sivuun tai siitä ulospäin. Tämä on erittäin hieno juttu jos asennuspaikka on todella ahdas, esimerkiksi henkilöauton penkin alla tai vaikka apukuskin jalkatilakaukalon päässä jne. Helixissä ja DD:ssä liittimet ovat laitteen toisessa päässä ja niitäkin varten tarvitaan lisää senttejä ulkomittoihin.

Mikä oli testilaitteisto?

Autossa oli VW OEM-soitin, jossa ei käytännössä ole minkäänlaisia säätöjä eikä RCA-lähtöjä. Sen perään asensimme Helix AAC.3 linjamuuntimen joka toimii ihan jokaisessa autossa. Tämä siksi, että tarkoitus oli vertailla sitä miten eri aktiivisubit soivat tuolla asennuspaikalla, ei sitä miten niiden Hi Input-liitännät toimivat. Tämä lähtökohta oli siis hyvin yleinen tilanne, jossa sitä pientä bassotoiston parannusta halutaan hakea. Eli autossa on paikallaan orkkissoitin ja halutaan helposti piiloon pieni aktiivisubbari.

Ohjelmalähteeksi laitoimme soittimen AuxIN-liitäntään hyvälaatuisen Bluetooth-striimaus laitteen, jonka kautta kuuntelimme tuttuja testikappaleita Tidalista.

Miten laitteita kokeiltiin?

Testasimme Helixiä vain kuvan mukaisessa kohdassa ja asennossa, koska se ei muualle mahtunut penkin sisällä eikä penkin ulkoreunan ja oven väliin. Pioneerin molempia malleja testattiin penkin ja oven välissä, sekä aika lailla jokaisessa mahdollisessa asennossa penkin sisällä ja joka suuntaan suunnattuna.Kuuntelun aikana kokeiltiin hyvinkin monenlaisia aktiivisubbarin omien säätöjen asetuksia. Käytännössä Pioneerin edullisemmassa mallissa kokeiltiin gain-säätöä ja vaiheenkääntöä, muita säätöjä siinä ei ole. Arvokkaammassa Pioneerissa testattiin näiden lisäksi Deep- ja Dynamic-tilaa sekä jakosuotimen asetuksia. Helixissä käytiin läpi jakosuotimen ja gainin lisäksi myös vaiheenkääntö ja portaaton vaiheensäätö.

helix u 8a säätimet

Mikä tekee asennuspaikasta ongelmallisen?

Kyseisen auton apukuskin penkki on käytännössä melko umpinainen peltiseinillä oleva kotelo. Luonnollisesti ennen bassojen kokeilua asensimme penkin seiniin vaimennusmattoa ( CTK Premium 1.8 arkkeja ), jotta pahinta räminää saadaan pois. Räminä ei kuitenkaan ollut se iso ongelma, vaan peltisen kotelon aiheuttama raju kumina. Eli ylempien bassotaajuuksien korostuma. Umpinaisen penkin sisällä aktiivisubbarin toistossa korostuu ylempi bassoalue. Toki osa tästä kuminasta voi tulla myös alkuperäisen soittimen vasteestakin, tätä emme enempää tutkineet. Joka tapauksessa orkkissoittimen kanssa tässä asennuspaikassa sitä rajusti ilmeni.

Jos käytössä olisi jälkiasennettu soitin jossa on erillinen subwoofer-linjalähtö ja siihen lähtöön säädettävät jakosuotimet, ongelma todennäköisesti saataisi hoidettua suurimmilta osin pois suotimilla. Tai vaihtoehtoisesti käytettäisi DD Audio BSI linjamuunninta jossa on erinomaisen hyvät suotimet subbarikäyttöön. Tällä kertaa käytimme vain niitä sen aktiivisubbarin omia säätöjä, koska oli tarkoitus etsiä laite, joka toimisi mahdollisimman hyvin sellaisenaan tässä asennuspaikassa.

Ja tässä testisssä Helix oli jopa yllättävän ylivoimainen voittaja. Se oli testilaitteista ainoa, jonka jakosuotimet olivat oikeasti riittävän jyrkät ja riittävän matalilla taajuuksilla. Kumina saatiin leikattua pois käytännössä kokonaan ja aktiivisubbari toimi niinkuin sen pitääkin, eli se paransi matalien bassojen toistoa huomattavasti. Helixissä pystyimme laittamaan jakotaajuuden yllättävän ylöskin asti, ennenkuin kuminaa esiintyi ollenkaan.

Eli jos haluat vain asentaa Transportterin alkuperäisen soittimen perään aktiivisubbarin ja sijoittaa sen apukuskin penkin sisään, voimme todellakin suositella lämpimästi Helix U 8A laitetta. Sen oma kaiutintasoinen sisääntulo toimii ( käytännössä samanlainen tulo kuin Helix AAC.3 linjamuunnin ) ja sen säädöillä saat aktiivisubin oikeasti soimaan hyvin ilman kuminoita yläbassossa.

Miten aktiivisubbari asennetaan VW T5 penkin sisään?

Ensimmäiseksi kannattaa uhrata muutama euro vaimennusmattoon. Kaksi CTK Premium 1.8 arkkia riittää penkin sivuihin helposti. Lisäksi jos kiinnität aktiivisubbarin kuten me, ota yksi CTK Elastic 10 arkki pehmusteeksi. Vaimenna peltipinnat penkin sisältä Premiumilla.

penkin seinät vaimennettu

Sen jälkeen pehmeää mattoa asennetaan penkin alaetukulmaan. Sillä tehdään “pehmeä peti” jonka päällä aktiivisubbarin alareuna pysyy hyvin, eikä kolise.

pehmustus aktiivisubin alle

Pehmusta myös penkin takaseinämässä oleva kyhmy jonka päälle aktiivisubin yläreuna tulee lepäämään.

pehmuste aktiivisubin alle

 

Alkuperäisen soittimen perästä ryöstetään signaali. Sen voit tehdä helposti Match haaroituskaapelilla, tai liittämällä signaalin ottavat kaapelit auton omien kaapeleiden rinnalle. Jos asennat linjamuuntimen, ota samalla linjamuuntimelle virta ja maa soittimen kaapeleista. Näin saat sen samaan maapotentiaaliin soittimen kanssa, tämä vähentää mahdollisia häiriöongelmia jne jne. Jos käytät Helix U 8A aktiivisubbaria, voit vain ryöstää kahdella kaiutinkaapelilla signaalin soittimen takaa ja tuoda ne kaapelit penkin sisälle laitteen asennuspaikkaan.

Lisäksi tarvitset akulta virran, maadoituksen laitteelle saat penkin kiinnityspultin alta. Tässä käytimme asennukseen FOUR Connect 4-PKIT10 asennussarjaa. Aktiivisubbarit eivät suuria virtoja tarvitse, Pioneerin mallit voi asentaan niiden mukana tulevalla virtakaapelilla. Helixissä ei sellaisia ole mukana.

reikälevystä taiteltu kiinnityspanta

Helixin kotelo lepää tässä ala ja yläreunastaan pehmytmaton päällä. Ja alareuna on kiilautuneena penkin rungon etualakulmaa vasten. Kiinnitykseksi riittää sopivan muotoiseksi taivuteltu reikälevyn kappale joka tulee peltiruuvilla kiinni penkin takaseinämän kyhmyyn. Reikälevyn alapintaan liimattiin myös pehmytmattoa, ettei se naarmuta koteloa ja kiinnitys on sellainen, ettei mikään pääse kolisemaan eikä rämisemään. Sopivan muotoisen raudan taivuttelee ruuvipenkissä muutamassa minuutissa. Tätä kiinnitystapaa emme suosittele muovikuorisille aktiivisubbareille, mutta tällaisen jämäkän alumiinikotelon kanssa tämä toimii tässä tapauksessa hyvin.

Kaukosäätöyksikkö paikalleen

Jos aktiivisubbarissa on tasonsäädin mukana ( kuten Helixissä on ), sille on näppärä paikka hyvin kuskin ulottuvilla kuvan osoittamassa paikassa. Kaapeli kannattaa viedä penkin alta samalla kun vetää signaalikaapeleita soittimelta.

vw t5 subbarin tasonsäädin

Sopivat säädöt?

Tässä tapauksessa säädimme GAIN-säädön siten, että tasonsäätimen puolivälissä taso oli “yleishyvä”. Siitä sitä on varaa sitten nostaa tai laskea musiikin ja omien mieltymysten mukaan. Jakosuotimen säädöksi minimistä noin klo 9.00 suuntaan saakka saadaan toisto ilman kuminaa. OEM kaiuttimilla lähempänä klo 9.00 ja paremmilla pääkaiuttimilla 7.00-8.00.

Vaihe toimi mielestämme parhaiten 180º asennossa ja portaaton säädin minimillään eli noin klo 7.00.

Mitä saadaan aikaan aktiivisubbarilla saundiin Transporter T5 orkkisjärjestelmässä?

Taustapeili ei putoa, eivätkä ovien pellit pullistele bassosta. Paljoa. Jonkun verranhan vaimentamaton ovipelti näissä heiluu jo vakiokaiuttimillakin…

Reippaasti parempi bassotoisto saatiin kaikin puolin. NIitä mataliakin ääniä joita ei kuulu aiemmin ollenkaan. Selvästi parempi potku hieman ylempiinkin bassotaajuuksiin. Kaikin puolin miellyttävämpi ja vähemmän “ohut ja purkkimainen” ääni mitä ilman tätä lisäystä.

Loppuhuomautus

Jos soitin on jo vaihdettu, on hyvin todennäköistä että monella muullakin aktiivisubbarilla päästään yhtä hyvään tulokseen kuin Helixillä päästiin tässä. Pioneerit todennäköisesti nostavat osakkeitaan kummasti, sen verran yllättäviä tuloksia niillä on saatu muissa asennuksissa. Ja niiden muita pienempi koko on etu asennuksessa. Mutta jos soitin säilyy orkkissoittimena, kannattaa valita sellainen aktiivisubbari, jonka omilla säätimillä saadaan se kumina pois.

P.S. Katso asennusjuttumme VW T5 paremmista kaiuttimista ja niiden suotimen modauksesta TÄÄLLÄ