Vahvistimen ja linjamuuntimen asennus Audi A4 B8 2008-2016

tasonsäädin paikoillaan

Miten saa asennettua subbarin Audi A4 B8 korimalliin kun siihen ei voi vaihtaa soitinta? Miten saa vahvistimelle signaalin? Noihin kysymyksiin olemme vastanneet monta kertaa ja päätettiin sitten tehdä aiheesta juttu. Vaikka voihan siihen Audiin soittimenkin vaihtaa kun valitsee Alpinen autokohtaisen soittimen joka on tähän autoon tehty. Se on kuitenkin reilun tonnin hintainen ratkaisu. Hyvälaatuinen linjamuunnin on halvempi jos ei muuta halua kuin lisätä järjestelmään vahvistimen subbarille.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

Soittimen purkaminen esille

soittimen kehyksen irroitusOta kiinni kehyksen alareunasta ja vedä se irti. Uudemmissa vuosimalleissa kehys on yhtenäinen mittariston ja näytön ympärillä, mutta irroitusmetodi on sama.

Seuraavaksi irroita hätävilkun katkaisija paneelista ja siirrä paneeli syrjään.

tuuletusritilän irroitusTuuletusritilöiden paneelin molemmissa ulkoreunoissa on pienet kolot.

ritilän irroitusAseta koukkupäinen työkalu koloon ja nykäise ritilä irti. Tee sama molemmille puolille

radion kiinnityspultitAvaa soitinyksikön kiinnityspultit yksikön yläpuolelta.

ilmastoinnin paneelin irroitusIlmastoinnin säädinpaneeli irtoaa kun vedät alareunasta sen vaan irti.

soittimen kiinnityspultitAvaa soittimen alapuolelta kaksi soittimen kiinnityspulttia.

Soitin on nyt irroitettu. Se mahtuu olemaan keskikonsolin päällä jos laitat kankaan tms keskikonsolin ja soittimen suojaksi ettei kytkennän aikana tule laitteisiin naarmuja.

Linjamuuntimen kytkentä

soittimen kytkentäkaavioSoittimen päällä on kytkentäkaavio, josta näet kaapeleiden kytkennät.

Kytkentävärit saattavat vaihdella vuosimalleittain jne, mutta tässä autossa johon asennuksen teimme, kytkennät tehtiin seuraavasti:

  • jatkuva virta: punainen vihreällä raidalla
  • maa: ruskea
  • vasen -: ruskea sinisellä raidalla
  • vasen+: punainen sinisellä raidalla
  • oikea -: ruskea keltaisella raidalla
  • oikea +: punainen keltaisella raidalla

Tee liitokset kunnolla tinaamalla ja suojaa ne hyvin. Liitoskohta kannattaa valita sen verran kauemmas soittimen takaosasta että saat linjamuuntimen kaapelit yltämään niin, että muunnin voidaan laittaa ilmastointilaitteen säädinpaneelin takana olevaan muoviseen “hyllyyn”. Siellä se ei haittaa soittimen asennusta takaisin paikoilleen ja siitä on näppärä säätää muuntimen heräämisherkkyyttä mikäli tarvetta on. Tässä tapauksessa säädin toimi tehdasasetuksellaan mainiosti.

linjamuuntimen paikkaLinjamuunnin kytkettynä ja paikoillaan soittimen alla olevassa hyllyssä.

Tason kaukosäätimen asennus

Vahvistimen tason kaukosäätimelle löytyy mainio paikka tuhkakupista. Olettaen että et tumppaa ja karista sinne kuppiin. Ja valitset tämän saman DD Audio DM500a vahvistimen tai sen isoveljen DD Audio DM1000a jossa on yhtä pieni kaukosäädin kuin tässä. Lähes kaikissa muissa vahvistimissa merkistä riippumatta säädinyksikkö on suurempi kooltaan eikä mahdu samaan paikkaan.

vaihteiston kulissin irroitusVaihdekepin suojapaneeli irtoaa vetämällä aukosta käsin. On tiukassa, pitää riuhtaista lujaa.

tuhkakupin pultitPaneelin alta löytyy kaksi pulttia jotka pitävät tuhkakuppipakettia paikoillaan. Avaa nämä.

Ota koko paketti pois autosta ja kiskaise tuhkakupin bakeliittinen sisäosa pois. Sitä ei enää laiteta takaisin, kun kuppia ei tuhkakuppina enää käytetä.

kaapelin reikäPoraa tuhkakupin pohjaan reikä kaapelille ja pujota kaapelisiitä ja laita tasonsäädin tuhkikseen.

Kasaa tuhkakuppiyksikkö ja vaihdekepin paneeli takaisin paikoilleen.

tasonsäädin paikoillaanTasonsäädin tuhkakupissa paikoillaan. Nurinpäin mahtuu olemaan pilkkomatta. Jos häiritsee, leikkaa korvakot pois ja käännä ympäri.

tasonsäädin piilossaLuukku mahtuu nätisti kiinni tasonsäädin tuhkakupissakin. Out of sight, out of mind.

Kaapelien veto vahvistimelle

Kaapelit kulkevat kuskin puolelta aika helposti. Kannattaa purkaa reitti valmiiksi niin sen jälkeen kaapelit on helppo viedä kerralla taakse asti ja kasata osat takaisin saman tien.

kojetaulun päätypalaKojetaulun päätypala irtoaa kampeamalla se pois. Sen alla on yksi kojetaulun alaosan kiinnityspultti.

Jalkatilassa on 2 pulttia lisää. Avaa nekin jotta saat kojetaulun alaosan pois. Seuraavaksi avaa konepellin aukaisukahvaa pitävä sokka ja ota kahva pois.

konepellin aukaisuvipuKuvasta näet sokan ja kahvan, osaat järkeillä miten se avataan autossa

Kick-paneeliosa on kiinni torx-ruuvilla joka löytyy konepellin avauskahvan alta.

jalkalista nostamallaNosta jalkalista ylöspäin ja kääntele se pois paikoiltaan ja autosta ulos.

B-pilarin alaosan läpi saa johdot kulkemaan pujottamalla, sitä ei tarvitse irroittaa autosta ollenkaan. Takajalkatilan lista irroitetaan ihan nostamalla kuten etujalkatilassakin. Sen saa irti kun ensin ottaa takapenkin istuinosan pois paikoiltaan. Istuinosa irtoaa etureunasta voimakkaasti nostamalla ja sen jälkeen vaan nostat sen pois autosta.

Takapenkin selkänoja ( sedan-mallissa ) on kiinni kahdella pultilla istuinosan alta ja kolmella pultilla yläreunastaan tavaratilan puolelta. Avaa pultit ja nosta selkänojaa ylöspäin että saat sen autosta pois.

Nyt olet raivannut väylän RCA-kaapelille, tasonsäätimen kaapelille ja herätekaapelille vahvistimen asennuspaikkaan saakka auki. Kaapelit kannatta hieman niputtaa jotta niitä on helpompi kuljettaa ja kiinnitellä autossa.

kaapelien reittiKiinnitä rattiakselin alapuolella kaapelin tuuletuskanavaan. Näin estetään niiden joutuminen rattiakselin haitoille. Tämä on aika tärkeä juttu!

Seuraavaksi kaapelit viedään kick-paneelin alta sellaista kautta että eivät estä paneelin asettamista takaisin eivätkä jää sen ainoan kiinnitysruuvin kohdalle.

kaapelit jalkalistan allaKuvan vasemmassa reunassa näkyy mistä kaapelit sukeltavat lattiamaton alle. Oikeassa reunassa näkyy hieman kaapeleita myös.

Pujota kaapelit B-pilarin alaosan läpi ja asenna kaapelit takajalkalistan alle kuten etujalkalistankin alle. Tavaratilaan ne menevät helposti auton alkuperäisen kaapelinipun mukana sivuverhoilun takana. Tänne on aukko saatu aikaan kun takapenkin selkänoja otettiin pois.

Kasaa paikoilleen kaikki listat ja paneelit soitinta myöten, seuraavaksi siirrytään vahvistimen asennukseen.

Vahvistimen asennuspaikka ja asennus

vahvistimen paikkaVahvistimen saa kuskin puolelle tavaratilan lokeron taakse auton pohjaan paikoilleen.

Auton pohjassa on kaksi pulttia. Tee vanerista sopiva asennuslevy joka mahtuu pyöränkotelon ja auton takalaidan väliin ja sen muotoinen että vahvistimen saa siihen kiinni. Laita levy kohdalleen pulttien päälle ja kopauta vasaralla levyyn. Näin saat pulttien paikoille merkit levyyn. Poraa levyyn 6 mm reiät ja noin 10 mm upotukset pultin paksumpaa juurta varten. Verhoile levy jos haluat siitä siistimmän ja laita se kohdalleen autossa. Jos olet porannut reiät oikeaan kohtaan, levy menee paikoilleen naputtelemalla vasaralla pulttien kohtia ja on sen verran tukevasti kiinni, ettei muuta kiinnitystä sille tarvita.

Vahvistimen kytkennät on helpoin tehdä ennenkuin sen ruuvaa kiinni levyyn.

vahvistin paikoillaanVahvistin paikoillaan levyssä kytkettynä.

Tavaratilassa varapyörän kotelossa sijaitsevaan akkuun pääsee käsiksi kun otetaan tavaratilan pohjalevy pois. Se lähtee nostamalla.

vararengas poisVararengas irroitetaan isosta keskimutterista pyörittämällä

takapaneelin irroitusVerhoilupaneeli lähtee nostamalla pois paikoiltaan.

akkukoteloAkun kiinnitysraudasta pultit irti ja rauta pois. Muovikuoret akun päältä pois.

Audin omaan sulakepesään saa tehtyä mini ANL sulakkeesta sopivan kun ottaa pois muovikuoren keskeltä ja hieman viilaa muovikuoren kiinnitysniitin jämiä. Toki voi ostaa ihan autosulakkeenkin jos haluaa.

sulake paikoillaanSulake paikoillaan autossa.

maapiste autossaAlkuperäinen maadoituspiste auton takalaudassa

kaapeleiden reittiVirta- ja maakaapelin reitti vahvistimelle.

Lopuksi kontti kasaan ja vahvistin on asennettu sitä vaille että vahvistimeen kytketään kaiutinkaapelit ja subwoofer perään.

Siihenkin hommaan on tarjolla autokohtaisesti sopivaa lääkettä. Sekä Sedan-malliin että Avanttiin on olemassa autokohtaiset bassokotelot:

Ja jos etukaiuttimet hajoavat tai muuten vaan tuntuvat liian huonoilta, meiltä löytyy myös kaiuttimien asennusohje TÄÄLTÄ. Ja sen pohjalta kasattua autokohtaista etukaiutinsarjaa:

Tuon jutun pohjalta saa vaihdettua myös takakaiuttimet ja jutusta löytyy linkit sopiviin tuotteisiin.