Subwooferin sisäänajo

subbarin sisäänajo

Subwooferin sisäänajo on asia josta saamme paljon kysymyksiä. Miten sen voi tehdä jos ei omista mitään mittalaitteita tai ei ole muuta paikkaa bassoa soittaa kuin auto eikä minkäänlaista autotalliakaan ole?

Subwooferin sisäänajo. Miksi?

Subwooferin sisäänajon tarkoitus on nimensä mukaisesti ajaa osat sisään. Varsinkin alaripustus on uutena jäykkä. Joissain järeimmissä elementeissä todella jäykkä. Ilman sisäänajoa se on liian jäykkä, elementin Fs on korkeampi kuin sisäänajon jälkeen ja elementin liikerata on pienempi kuin sisäänajon jälkeen. Sisäänajolla notkistetaan alaripustus käyttökuntoon, eli saada se toimimaan niinkuin se on tarkoitettu toimivaksi. Jonkin verran notkistumista tapahtuu myös yläripustuksessa, mutta ei läheskään samassa määrin kuin alaripustuksessa.

Eli sisäänajon jälkeen subbarin ominaisresonanssitaajuus laskee, herkkyys kasvaa ja liikerata kasvaa. Tuloksena enemmän bassoa vähemmällä teholla ja enemmän matalampia taajuuksia. Ja parempi saundi.

Tässä DD Audion video aiheesta subwooferin sisäänajo. Siinä on aika helposti ja yksinkertaisesti näytetty ja kerrottu asioita sisäänajosta. Ja siitäkin miten sen voi tehdä kotelossa ilman erikoislaitteita joita kaikilla ei ole. Lisää tarinaa aiheesta myös DD Audion sivuilla TÄÄLLÄ.