Uusi soitin autoon – näin se onnistuu

VW GOlf 6 Alpine soitin

Uusi soitin autoon alkuperäisen tilalle?

Voiko auton alkuperäisen soittimen vaihtaa? Kyllä voi. Lähes mihin tahansa autoon. Auton  integroidun soittimen vaihto onnistuu helposti kun tietää mitä sen vaihtoon tarvitaan. Tässä yleisimpiä syitä auton soittimen vaihtoon:

 • auton soittimessa ei ole Bluetoothia
 • auton tavallisen soittimen tilalle halutaan multimediasoitin
 • autoon halutaan Apple CarPlay
 • autoon halutaan Android Auto
 • autoon halutaan navigaattori
 • ja toki se että auton soitin on rikki

Näistä ominaisuuksista on PALJON lisätietoa tämän artikkelin jatko-osassa: ”Autosoittimen valinnanvaikeus – näin valitset oikein

Usein alkuperäinen soitin on merkkiliikkeessä kallis vaikka sen ominaisuudet eivät olisikaan tätä päivää. Hajonneen auton alkuperäisen cd-soittimen tilalle saattaa saada halvemmalla multimedialaitteen jossa on Android Auto ja Apple CarPlay ominaisuudet ja jopa navigaattori sisäänrakennettuna. Hyvänä esimerkkinä tästä on Alpine INE-W611D joka sisältää käytännössä kaiken mitä kuvitella saattaa.

autoon vaihdettu uusi soitin

Alpine INE-W611D vaihdettuna Chevrolet Silveradoon

Ylläolevan kuvan autossa oli kaikki mahdolliset tehtaan järjestelmät, OnStar, Bose-audiojärjestelmä ja takanäyttö ja vaikka mitä. Silti oikeilla tarvikkeilla soittimen vaihto onnistui ja päivitti koko järjestelmän aivan uudelle tasolle. Voit katsoa tästä tarkempaa tietoa TÄÄLTÄ.

Miten autosoittimen vaihto tehdään?

Helpoimmalla selviät jos kerrot meille mitä soittimeltasi haluat ja annat meidän vaihtaa valitsemasi soittimen autoosi. Asentamomme tekee sen yli 20 vuoden kokemuksella mielellään.

Toiseksi helpoin vaihtoehto on ottaa meihin yhteyttä ja kertoa mikä auto sinulla on ja minkälaisen soittimen haluaisit. Selvitämme sinulle kaikki asennustarvikkeet ja soittimen valmiiksi. Saat laitteet ja tarvikkeet verkkokaupastamme hyvän palvelun kera, myös ne usein tarvittavat neuvot jälkikäteenkin.

Kolmanneksi helpoin tapa on etsiä autoosi tarvikkeet verkkokauppamme autokohtaiset tarvikkeet osiosta ja valita soitin laajasta autosoitinvalikoimastamme.

Julkaisemme myös FA juttuja ( asennusohjeita jne ohjeita ) joissa kerromme erilaisten autojen soittimien ( ja kaiuttimien jne laitteiden ) vaihdosta. Hyvällä tuurilla juuri Sinun autostasi on jo juttu.

Minkälaisia autosoittimia on olemassa?

Autosoittimia on käytännössä neljää perusversiota:

 • 1DIN soittimet
 • 2DIN soittimet
 • Multimediasoittimet
 • Autokohtaiset soittimet

erilaisia autosoittimia

1DIN autosoitin on se perinteinen malli. Noin 5 senttiä korkea ja reilut 10 senttiä leveä. Tänä päivänä jo näissäkin soittimissa on lähes aina sisäänrakennettu Bluetooth ja jonkinlainen DSP. Tämä koko on hankintahinnaltaan edullisin ja mahtuu käytännössä ihan mihin tahansa autoon.

2DIN autosoittimet ovat saman levyisiä kuin 1DIN-soittimet, mutta kaksi kertaa korkeampia. Niissä on hyvin pitkälti samat ominaisuudet kuin 1DIN-soittimissakin. Bluetooth käytännössä ihan kaikissa ja jonkinlainen DSP myös. Hinnaltaan samaa luokkaa.

Multimediasoittimet eli näyttösoittimet sisältävät aina Bluetoothin lisäksi peruutuskameraliitännän, eli autoon saa myös peruutuskameran. Muita ominaisuuksia ovat koko ajan yleistyvä Apple CarPlay ja Android Auto. Näillä saat puhelimesi liitettyä soittimeen ja käytettyä kosketusnäytöltä Spotifya, Navigointia ja vaikka mitä puhelimen ominaisuuksia. Näyttösoittimien edullisimmat mallitkin ovat hinnaltaan jo hyvin lähellä 1DIN ja 2DIN autosoittimia.

Autokohtaiset soittimet ovat aina multimediasoittimia joissa on multimedialaitteiden ominaisuudet. Nämä ovat tiettyyn automalliin tai tiettyihin automalleihin rakennettuja soittimia. Ne integroituvat auton järjestelmään kuin alkuperäinen soitin. Nämä ovat arvokkaampia kuin edellä mainitut soitintyypit, mutta myös samalla usein tyylikkäimpiä ja monipuolisimpia ratkaisuja.

Soittimen asennussarja 381040-02-1

Mitä auton soittimen vaihtoon tarvitaan?

Autokohtaisen soittimen asennuksessa on käytännössä mukana kaikki mitä soittimen vaihtoon tarvitaan. Muihin soittimiin tarvitaan sitten erilaisia autokohtaisia asennusadaptereita. Joihinkin automalleihin saattaa olla tarjolla hyvinkin monta erilaista osaa ja oikeiden osien valitsemiseen tarvitaan usein asiantuntemusta. Autamme mielellämme asiakkaitamme etsimään oikeat osat. Kysymme ne oikeat kysymykset mitä valintaan tarvitaan ja selvitämme osien saatavuudet ja hinnat ellei sopivia vielä löydy valmiiksi verkkokauppamme Autokohtaisista tarvikkeista.

Soittimen asennuskehys eli asennussarja eli soitinadapteri

Millä nimellä sitten kutsutaankaan tuotetta jolla saadaan se auton integroidun soittimen paikka muutettua sopivaksi standardikokoiselle jälkiasennetulle soittimelle. Nämä tuotteet löydät osiosta Soittimen asennuskehykset. Jos sopivaa ei autoosi valikoimastamme vielä löydy, ota yhteyttä niin etsimme sen sinulle.

soittimen asennussarja bkhonk838d

Asennussarja soittimelle voi sisältää hyvinkin monta erilaista osaa

Soittimen johtosarja eli iso-adapteri eli auton johtosarja

Jos autossasi ei ole rattinappeja eli rattikaukosäätöä soittimelle, saat soittimen asennettua tällaisella johtosarja-adapterilla. Ne löydät osiosta Soitinten ISO-johtosarjat. Useimpiin autoihin saa asennettua soittimen näillä vaikka autossa rattikaukosäätö soittimelle olisikin. Jos tilanne on se että haluat selvitä mahdollisimman halvalla vaihto-operaatiosta etkä halua sijoittaa rattikaukosäädön toimimiseen. Jos sopivaa ei autoosi valikoimastamme vielä löydy, ota yhteyttä niin etsimme sen sinulle.

Volvo ISO-adapteri soittimelle

Rattiadapteri eli rattikaukosäätöadapteri

Jos autossasi on rattikaukosäätö alkuperäiselle radiolle ja haluat säilyttää sen toimivana myös uuden soittimen kanssa, silloin tarvitset rattiadapterin. Ne löydät osiosta Rattiadapterit. Jos sopivaa ei autoosi valikoimastamme vielä löydy, ota yhteyttä niin etsimme sen sinulle.

29-645 rattiadapterin pinnit

Auton soittimen rattikaukosäädön saa toimimaan myös uudella soittimella.

Antenniadapteri

Isoon osaan autoista tarvitaan vielä antenniadapteri. Se voi olla hyvin yksinkertainen neljän euron nappula tai monimutkaisempi versio jossa on kaksoisantennijärjestelmän liittimet ja virransyöttöyksikkö auton omalle antennivahvistimelle. Löydät nämä osiosta Antennit ja Antennitarvikkeet. Välttämättä jokaiseen autoon ei tätä tarvita. Me kerromme sinulle tarvitaanko ja jos tarvitaan, etsimme sopivan ellei sitä meiltä löydy. Kysy pois!

antenniadapteri audi

Antenniadapterilla saa radionkin kuulumaan

Pari vinkkiä Tee-Se-Itse soittimen asentajille

 • Kun hankit meiltä oikeat osat ja sopivan soittimen, vaihtotyö onnistuu taatusti kun olet huolellinen.
 • Meiltä löytyy edullista verhoilujen irroitus työkalusarjaa jolla saat purettu muoviosia naarmuttamatta niitä.
 • Vanhat pankkikortit ovat myös erinomaisia suojia verhoilujen vaurioita vastaan ja helpottavat purkutyötä. Tästä löydät esimerkkejä monesta FA Jutustamme.
 • Youtube on erinomainen tietolähde. Hae videota hakusanoilla ”auton malli radio removal” tai vastaavilla niin todennäköisesti löydät ohjevideon jossa puretaan alkuperäinen radio pois paikoiltaan.
 • Asiakaspalvelumme auttaa myös meiltä laitteet ostaneita asiakkaita asennusongelmissa. Jäkimarkkinointi on meille kunnia-asia.

Nyt kun olet selvittänyt mitä vaihtoon tarvitaan, kannattaa lukea seuraava artikkeli ”Autosoittimen valinnanvaikeus – näin valitset oikein”, niin osaat valita kerralla Sinun tarpeisiisi sopivan soittimen.