Autosoittimen valinnanvaikeus – näin valitset oikein

autosoittimen valinta

Autosoittimen valinnanvaikeus – näin valitset oikein

Tämä FA Juttu on jatkoa jutulle “Uusi soitin autoon – näin se onnistuu“. Tämän jutun on tarkoitus olla valintaopas jotta osaat ottaa erilaisia asioita huomioon soittimen valinnassa. Kerralla oikein valittu on aina halvempi ratkaisu kuin jatkuva vaihtaminen sen takia että ei hoksannutkaan jotain tiettyä asiaa ajatella ennen ostopäätöstä.

autosoittimen valinta

Selvitä minkä kokoinen soitin auton asennuspaikkaan mahtuu.

Standardikokoja on kaksi erilaista; 1DIN-soitin ja 2DIN-soitin. Kuten jo nimestä voi päätellä, 2DIN-soitin on kooltaan 2 kertaa isompi. Melkein kaikissa viimeisen 15 vuoden aikana valmistetuissa autoissa on mahdollisuus asentaa 2DIN-soitin. Mutta ei kaikissa, tutkimalla Soitinten asennuskehykset-tuoteryhmää, voit itse selvittää kumman koon adaptereita autoosi on tarjolla. Ja aina voit Kysyä meiltä jos tutkiminen ei kiinnosta tai et löydä autoosi adapteria.

erilaisia autosoittimia

Ylläolevassa kuvassa vasemmalla ovat päällekkäin 1DIN ( Alpine CDE-178BT ) ja 2DIN-kokoinen ( Kenwood DPX-M3100BT ) soitin. Keskellä 1DIN-aukkoon mahtuva soitin 9″ näytöllä ( Alpine iLX-F903D ) ja oikealla reunalla automallikohtainen soitin ( Alpine i902D-G6 ) joka istuu suoraan tiettyyn automalliin. Suurin osa multimedialaitteista kosketusnäytöllä on 2DIN-kokoa, Alpinen Halo9 eli iLX-F903D on uraauurtava laite joka tuo todella suuren näytön myös 1DIN-aukkoon asennettavaksi.

Selvitä mitä ominaisuuksia haluat

Soittimissa on paljon erilaisia vaihtoehtoja ja erilaisia ominaisuuksia. Tässä muutamia yleisimmin esiin tulevia:

Tuossa on jo melkoinen listaus erilaisia asioita mitä useimmat asiakkaamme soittimeltaan haluavat. Klikkailemalla ominaisuuksiin tehtyjä linkkejä, voit katsella soittimia joista näitä ominaisuuksia löytyy.

Apple Car Play ja Android Auto

Ylläolevassa kuvassa on Alpine INE-W611D jossa on KAIKKI yllämainitut ominaisuudet lukuunottamatta 3-tie suotimia. Kenties monipuolisin autosoitin ominaisuuksiltaan koskaan.

Muutama kommentti soitinten ominaisuuksista

Bluetooth on sellainen yleispätevä ominaisuus jota ei kannata jättää väliin. Sen avulla saat helpon langattoman musiikinkuuntelun puhelimestasi ja turvallisen ja laillisen HandsFreen joka helpottaa autoilua. Onneksi se on melkein jokaisessa soittimessa tänä päivänä.

DSP auttaa todella paljon jos haluat että autosi kaiuttimet ja koko audiojärjestelmä soivat paremmin. Sillä saa tehtyä ihmeitä osaavissa käsissä. 95% prosenttiin autojen järjestelmistä riittää DSP ilman 3-tie jakosuotimia, niitä ei tarvita jos autossa on vain etu- ja takakaiuttimet soittimen perässä ( tai vaikka välissä olisi  4-kanavainen vahvistinkin niille ) ja subwoofer.

Navigaattori on kiva jos matkustat paljon paikoissa jotka eivät ole sinulle tuttuja. Mutta. Apple CarPlay ja Android Auto ovat erinomaisia korvikkeita navigaattorille, sillä puhelimien navigointi toimii niiden avulla soittimen kautta aivan kuin se olisi soittimeen sisäänrakennettu.

Apple CarPlay ja Android Auto ovat tällä hetkellä “Se juttu” autosoittimissa. Niiden avulla käytät soittimesi avulla puhelimen ääniohjausta, navigaattoria, selailet spotifyä, kuuntelet viestejä ja sanelet vastauksia, puhut luonnollisesti HandsFree-puheluita ja vaikka mitä. Saat ajon aikana tarvittavat APPit helposti käytettäviksi soittimen näytön kautta niin että voit paremmin keskittyä ajamiseen.

HDMI-liitäntä mahdollistaa nykyajan lisälaitteiden liittämisen soittimeen helposti. Voit lisätä vaikka Chromecastin äänen ja kuvan lähteeksi laitteistoon.

Peruutuskameraliitäntä on mainio pakettiautoissa, matkailuautoissa, isoissa tila-autoissa ja miksei ihan kaikissa autoissa varsinkin jos vetokoukkua paljon käytetään. Joissain soitinmalleissa liitäntä on valmiiksi jo kahdellekin kameralle. Tällöin saat peruutuskameran lisäksi vaikka keulakameran tai vaikka tavaratilan valvontakameran suoraan kiinni soittimeen.

3 paria RCA-linjalähtöjä on hyvä ominaisuus jos laitat etu- ja takakaiuttimille ja subwooferille vahvistimen. Tämäkin ominaisuus on jo suurimmassa osassa soittimia joten sekään ei montaa laitetta rajaa pois valikoimasta.

USB ja AuxIn ovat kaikissa soittimissa, joten niiden valitsemista ei tarvitse miettiä. Jos kuuntelet vielä perinteisiä CD-levyjä tai katselet DVD-levyjä, valitse soitin jolla se onnistuu. Kaikilla ei enää tänä päivänä onnistu.

3-tie suotimet ovat tarpeelliset jos teet aktiivisen 2-tie etupään subbarin kanssa tai ilman. Ja haluat tehdä sen ilman erillistä arvokkaampaa DSP-laitetta tai vahvistinta jossa olisi riittävät jakosuotimet. Muussa tapauksessa 3-tie suotimia ei soittimessa tarvita. Suurempien järjestelmien rakentajat ja viimeisen päälle hifistelijät useimmiten valitsevat sen erillisen DSP:n tai DSP-vahvistimen joka tapauksessa. Koska niissä on enemmän kanavia ja monipuolisemmat säätömahdollisuudet kuin soittimien sisäänrakennetuissa prosessoreissa.