VW Tiguan 2007-2015 etukaiutinten vaihto

VW Tiguanin ensimmäiseen sukupolveen ( 2007-2015 ) saa helposti asennettua paremmat etukaiuttimet. Ovien purkua emme käsittele tässä jutussa, siihen sopii soveltaen samanikäisten muiden VW-autojen ohjeet joita on netti pullollaan. Tähän asennukseen kannattaa varata pari-kolme tuntia aikaa kaikkineen. Toki kokenut tekijä tekee sen nopeamminkin.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

Miksi juuri nämä tuotteet? Erillissarjassa on mukana käyttökelpoiset kaapelit oven sisällä tehtäviin kytkentöihin ja siinä on hintaluokassaan erinomainen äänenlaatu. Kaiutinadapteri on sopivin tähän autoon mitä on tarjolla.

tiguan1Lähtökohta oviverhoilun purkamisen jälkeen on tämän näköinen

Midbasson asennus

Alkuperäinen kaiutin poistetaan poraamalla pois 6 popniittiä sen laipasta. Sitten liitin irti kaiuttimesta ja kaiuttimen voi nostaa pois ovesta. Kaiutinadapteri on LÄHES bolt-on-sopiva. Siihen pitää kuitenkin tehdä yksi muutos tässä autossa. Leikata pieni puolipallon muotoinen pala muovia pois ovea vasten tulevasta laipasta. Oikean kohdan näet hyvin seuraavasta kuvasta. Palan leikkaamisen jälkeen adapteri kiinnitetään oveen pop-niiteillä tai vaikka pienillä pulteilla. Se käy samoihin reikiin kuin alkuperäinen kaiutin. Seuraavaksi pujota kaiutinkaapeli ovessa olevan kumin läpi, jotta saat sen kaiuttimen taakse liittimiin ja oven sisäpuolelle jakosuotimeen kytkettyä. Oikean kohdan näet seuraavasta kuvasta.

Kaiutin tulee kiinni adapteriin ruuveilla, sopiva koko on noin 4×15 mm. Ruuvi voi olla pitempikin, mutta ei tarvitse olla. Kovin paljon paksumpi se ei voi olla, sillä paksumpi ruuvi murtaa kauluksen “ruuviputken”.

tiguan5

Jakosuotimen kiinnitys ja kytkentä

Jakosuotimen saa kiinni ruuveilla peltiin yllä olevan kuvan osoittamaan paikkaan. Sopiva ruuvin koko on noin 4×20 mm. Poraa 2-2,5 mm poranterällä reiät oikeisiin kohtiin ja ruuvaa jakosuodin paikoilleen. Suotimen kytkennät:

  • Diskantti eli TW: kytke tähän diskantin kaapeli joka on sarjassa mukana. Siten että sen liitinpää yltää hyvin peilikolmiolle jonne diskantti asennetaan. Kytke diskantti vastakkaiseen vaiheeseen, eli punaraitainen kaapeli TW- liitäntään suotimessa ja raidaton kaapeli TW+ liitäntään.
  • Midbasso eli WF: kytke oven sisältä kumin läpi midbassolta tuleva kaapeli seuraavasti: punaraitainen kaapeli WF+ liitäntään ja raidaton kaapeli WF- liitäntään.
  • Kaiutintulo eli IN: Auton oma midbassolle tullut kaiutinjohto kytketään seuraavasti: mustaraitainen ruskea kaapeli tulee IN- liitäntään ja punaraitainen ruskea kaapeli IN+ liitäntään. Tätä kaapelia pitää hieman jatkaa, voit tehdä jatkon kaiutinsarjan mukana tulevalla kaapelilla jossa ei ole liittimiä tai ylijäämäpätkällä jonka olet lyhentänyt pois midbasson tai diskantin kaapelista.

Diskantin asennus

Diskantti tulee kiinni alkuperäisen diskantin tilalle. Alkuperäinen diskantti lähtee leikkaamalla  pienet sulatetut muovitäpit pois. Uusi diskantti sopii samalle paikalle aika lailla heittämällä. Kiinnityksen voit varmistaa kuumaliimalla, liimamassalla tms.

tiguan2Alkuperäinen ja uusi diskantti

tiguan3Uusi diskantti lähempää

Diskantin tasosta. Jos pidät hillitystä diskantista, laita säätö asentoon -4 db. Jos hieman kirkkaammasta, käytä tasoa -2 dB. ja jos reilummasta, laita tasoksi 0 tai +2.

tiguan6Diskantin tasonsäätö suotimessa