Volvo V50 etukaiutinten vaihto

 

volvo-v50-etukaiutinten-asennus-1

Tässä FA-jutussa esitellään Volvo V50 mallin etukaiutinten vaihto. Esimerkkiasennus on tehty vuosimallin 2009 autoon.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

Miksi juuri nämä tuotteet?

  1. Erillisarja on hintaluokassaan TODELLA hyvä
  2. sarjassa on mukana tarvittavat kaapelit kytkentään
  3. sarjan diskantti on harvinaisen matala ja käy siksi hyvin tähän autoon
  4. kaiutinadapteri on sopivin mahdollinen mitä olemme löytäneet tähän autoon

Lähtökohta

Volvon orkkiskajarit eivät kovin kaksiset ole, mutta ovi on asennuspaikkana hyvin tukeva ja akustisesti toimiva niin midbasson kuin diskantinkin paikan osalta. Joten tällä setillä saat parannettua huomattavasti saundia etupään osalta.

volvo-v50-etukaiutinten-asennus-10Orkkismidi ja uusi midi

volvo-v50-etukaiutinten-asennus-9Ja samat etupuolelta

Etuovien purku:

Etuovien purku on aika helppo homma. Siihen löytyy valmiita ohjeita netistä lukuisia. Muuten homma on aika simppeliä mutta peilikolmion hakaset saattavat olla tiukassa. Niitä voi auttaa muovisella lastalla ikkunankarmin ja peilikolmion etureunan välistä painamalla ylempää alas päin ja alempaa ylöspäin. Tässä yksi linkkiesimerkki oven purkuun: Swedespeed.com

Diskanttien asennus:

Kun ovipaneeli on pöydällä, pitää irroittaa peilikolmiosta pintaosa. Se on kiinni kahdella kiinnikkeellä jotka saa irti kampeamalla sisempää ja ulompaa osaa toisistaan irti. Kannattaa ottaa ensin yläreunan kiinnike irti niin pääsee käsiksi paremmin alareunan kiinnikkeeseen.

volvo-v50-etukaiutinten-asennus-2Kuvassa alkuperäinen diskantti kun päällimmäinen osa on irrotettu. Kiinnitykset keltaisina kuvassa.

Kun päällimmäinen osa on irrotettu, alkuperäinen diskantti on näkyvillä. Se lähtee pois pyöräyttämällä reilun sentin verran myötäpäivään ja kampeamalla ylös.

volvo-v50-etukaiutinten-asennus-3Diskantti irroitettuna.

Diskantin asennusaukkoa pitää suurentaa pari-kolme milliä ympäriinsä, jotta uusi diskantti sopii uppoamaan paikoilleen. Helppo homma dremelin jyrsinterällä tai viilalla tms.

volvo-v50-etukaiutinten-asennus-4Uusi diskantti paikoillaan

Uusi diskantti menee yhtä syvälle asennuspaikkaan kuin alkuperäinenkin eikä ota kiinni ilmastointikanavaan.

volvo-v50-etukaiutinten-asennus-5Diskantti sivulta

Diskantin upotuspaikka on melko litteä, sillä ilmakanava kulkee diskantin takana. Tämän erillissarjan diskantti on niin matala upotussyvyydeltään että se mahtuu paikoilleen mainiosti. Diskantti pysyy paikoillaan tässä asennuspaikassa kuumaliimalla tai liimamassalla tai vaikka butyylinauhalla. Diskantin vaihdon jälkeen päällimäinen peilikolmion verhoilu napsautetaan takaisin paikoilleen.

Midbasson asennus:

volvo-v50-etukaiutinten-asennus-6Orkkiskajari ovessa paikoillaan

Alkuperäisen kaiuttimen liitin otetaan irti kaiuttimesta ja porataan kaiutinta ovessa pitävät pop-niitit auki. Jostain syystä yksikään tiedossamme olevista tarvikevalmistajista ei tee tähän autoon mallikohtaista asennuskaulusta kaiuttimelle. Mutta valikoimissamme on yksi joka on erittäin sopiva tähän asennukseen. Adapterista pitää jyrsiä/viilata/sahata reunasta pieni pala pois, jotta se ei ota kiinni kaiuttimen vieressä olevaan kumituttiin oven sisäpellissä.

volvo-v50-etukaiutinten-asennus-7Jyrsi nuolten osoittama kolo kauluksen reunaan

Lisäksi kaiuttimeen tehdään pieni lovi kaiuttimen laippaa vasten tulevaan pintaan, josta saadaan kaiuttimen johdot elementin takaa oven sisältä pois. Alla olevassa mallikuvassa kaiutin on kiinni jo ovessa ja kuva on otettu suoraan ylhäältä päin.

volvo-v50-etukaiutinten-asennus-8Johtokolo laipassa merkitty nuolella

HUOMIO! tässä välissä kannattaa asentaa jakosuodin vaikka sen asennus on kuvattu kaiuttimen asennuksen jälkeen. Siksi että sille porataan kaksi ruuvinreikää kaiuttimen yläpuolelle eikä kannata metallimurua kylvää kaiuttimen päälle vaan murut on helppo imuroida oven sisältä pois ennen kaiuttimen asennusta paikoilleen.

Kun lovi on oikean kokoinen, adapterin pohjassa oleva ura asettuu keskitetysti kaiuttimen alkuperäisen asennusaukon pokkauksen kanssa ja adapteri on oikealla kohdalla. Jos näin ei ole, adapteri jää vähän vinksalleen, tämä kyllä huomaa helposti. Poraa kaiutinadapterille neljä kiinnitysreikää ruuveja varten kun olet saanut reunassa olevan kolon sopivaksi ja adapterin oikealle kohdalle. Sopiva ruuvi on noin 4 mm peltiruuvi ja sille 2,5 mm reikä peltiin. Toki voit käyttää myös popniittejä tai pultteja ihan miten haluat.

Laita erillissarjan mukana tuleva midbasson kaapeli kiinni liittimiin ja tuo se urasta oven sisäpuolelle. Älä jätä liikaa kaapelia kaiuttimen taakse ettei se mene ikkunan väliin.

Vanhat pop-niitin reiät peitetään vaimennusmatolla kun kaiutin on asennettu paikoilleen.

Jakosuotimen asennus ja kytkentä

Jakosuotimelle on hyvä kiinnityspaikka oven sisäpellissä johon sen saa tukevasti kiinni kahdella ruuvilla. Kannattaa kuitenkin tarkistaa kaiuttimen aukosta käsin että juuri sinun autossasi ei sillä kohdalla ole mitään pellin takana! Tässä autossa ei ollut. Alla olevan kuvan nuolet näyttävät johtokiinnikkeitä jotka irroitetaan pellistä. Nämä reiät peitetään myös vaimennusmaton palasella ennen suotimen asennusta.

volvo-v50-etukaiutinten-asennus-11

Seuraavaksi aseta suodin paikkaan jossa se alla olevassa kuvassa on ja merkkaa kiinnitysreikien paikat. HUOMIO! Apukuskin puolella asenna peilikuvana eli aina liitinterminaali auton keulaan päin. Näin suotimen kiinnitysreiät tulevat pellissä sopivaan kohtaan ja kaapelit yltävät paremmin. Ylempään kiinnitysruuvin paikkaan riittää noin 15 mm pitkä peltiruuvi, alempaan pitää olla noin 25 mm pitkä ruuvi. Sopiva paksuus on noin 4 mm ja jälleen se 2,5 mm poranterä on hyvä.

volvo-v50-etukaiutinten-asennus-13

Auton alkuperäinen midbasson kaapeli yltää jakosuotimeen suoraan kun sen napsauttaa poikki vähän ennen kaiutinliitintä. Samassa liittimessä on paksummat kaapelit jotka kytketään jakosuotimeen ja ohuemmat jotka ovat aiemmin menneet eteenpäin diskantille. Niitä ohuempia ei käytetä tässä mihinkään. Jakosuotimen kytkentä menee seuraavien ohjeiden mukaan. Ainakin tässä autossa, jos autossasi on eri värikoodit kaapeleissa, tarkista oikea napaisuus inputtien osalta.

Diskanttien kytkentään käytetään sarjan mukana tulevaa kaapelia. Katkaise se sopivan mittaiseksi että liittimet yltävät vielä hyvin peilikolmion luokse ja kytke toiset päät jakosuotimeen.

Input:

  • auton alkuperäinen musta kaapeli INPUT –
  • auton alkuperäinen valkoinen kaapeli INPUT +

Midbasso:

  • midbasson raidaton kaapeli WF –
  • midbasson punaraitainen kaapeli WF +

Diskantti:

  • diskantin raidaton kaapeli TW –
  • diskantin punaraitainen kaapeli TW +

Alla vielä kuva kytkennästä

volvo-v50-etukaiutinten-asennus-12

Diskantin taso on makuasia. Nollataso on aika neutraali kunhan midbasso on hieman herkistynyt ja sisäänajettu. Jos tykkäät hyvin hillitystä diskantista, laita -2 ja jos reilummasta diskantista, laita +2.

ÄLÄ laita jakosuotimeen kansia paikoilleen, ne eivät oikein mahdu verhoilun alla olemaan.

Lopuksi ovea kasatessa laita diskantin liittimet kiinni ja huolehdi että oven avausvaijeri ja auton omat liittimet tulevat myös kiinni.

VALMIS

Etusetin asennukseen menee tällä kaavalla aikaa muutama tunti riippuen tekijän taitotasosta. Mutta asennuksena tämä on kohtuullisen helppo ja onnistuu vasta-alkajaltakin jos on vaan huolellinen. Luonnollisesti emme ota mitään vastuuta kenenkään toisen tekemästä asennuksesta, vaikka olemme tämän ohjeen tehneetkin. Jokainen on vastuussa omista tekemisistään.