BMW F10 etukaiutinten vaihto ja vahvistimen asennus

Parempi ääni F10:iin ilman mitään näkyviä muutoksia

Tässä FA-Jutussa vaihdetaan BMW F10-korimalliin uudet kaiuttimet etupenkkien alle ja etuoviin. Lisäksi asennetaan niille nelikanavainen vahvistin, jolla saadaan soitettua etupäätä puoliaktiivisena. Jos autoon ei haluta lainkaan erillistä subbaria, saadaan puoliaktiivisella etupäällä parempi bassotoisto, sillä penkkien alla oleville bassoille voidaan valita matalampi jakotaajuus ja säätää niiden taso halutuksi verrattuna ovikaiuttimiin. Toki bassotoistoa ylipäätään parantaa vahvistimen lisääminen, sillä matalat taajuudet tarvitsevat enemmän tehoa kuin ylemmät soidakseen ”yhtä hyvin”.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

HUOMIO! S-A32F vahvistimessa EI OLE enää samanlaista liitintä kaiutintasoiselle sisääntulolle kuin vanhassa MRV-sarjassa oli.

Miksi juuri nämä tuotteet?

Ensinnäkin BLAMin BMW-kaiuttimet istuvat todella hienosti paikalleen ja niissä on erittäin hyvä ääni. Sen lisäksi BM100S-erillissarjan jakosuotimet ovat niin pienikokoiset, että ne on helppo asentaa oveen kaiutinten lähelle oviverhoilussa olevaan pieneen koloon. Bassokaiutin BM200XF on niin matala, että se sopii kaikkien uudempien BMW-mallien penkkien alle vaivatta. Johtosarjaksi AH-AMPC-BMW1 on käytännössä ainoa valinta jos homman haluaa hoitaa helposti, nopeasti ja laadukkaasti. Erinomainen tuote joka on suomalaisen AudioHellman Oy:n suunnittelua ja tuotantoa. AudioHellman tuo maahan myös Alpinen ja Blamin tuotteita muiden muassa. Vahvistimeksi Alpine MRV-F300 on helppo valinta koska se käy suoraan valittuun johtosarjaan kiinni ( S-A32F on tältä osin muuttunut, tarvitaan lisävarusteet Stinger X12LINE ) ja sen lisäksi on fyysiseltä kooltaan sopiva mahtumaan huomaamattomaan asennuspaikkaan tässä autossa. Alpinen vahvistimien laatu on myös aina ollut hyvä, niissä on hyvä ääni ja todella pieni huoltoprosentti.

Ovikaiutinten asennus

F10 oviverhoilun purkaminen on melkoisen nopea homma. Jos se ei ole aiemmin tuttua, kannattaa katsoa vaikka TÄMÄ VIDEO Youtubesta. Video kestää alle kolme minuuttia ja koko purkuoperaatio on esitelty siinä. Kun ovipahvi on saatu autosta pois ja nostettu pöydälle, siellä on tämännäköinen kaiutin paikoillaan:

orkkisovikajari

Alkuperäinen kaiutin on kiinni kolmella pultilla. Pultit otetaan pois ja laitetaan uusi kaiutin tilalle samoihin kiinnityksiin. Ovikaiuttimeen tuleva liitin katkaistaan kaapelista pois ja kaapeliin liitetään sopivat pyöreät abikoliittimet jotka käyvät BLAMin jakosuotimeen. Tämän voi toki tehdä myös tinaamalla jos haluaa, mutta tällöin oviverhoilun irroittaminen autosta on hankalampaa jos jotain huoltotöitä tarvitsee autolle tehdä. Kaapeleiden värit vaihtelevat sen mukaan, mikä on autossa alkuperäinen stereojärjestelmän taso. Mutta nyrkkisääntönä näissä bemareissa voi pitää sitä, että jos kaiutinkaapelissa on ruskeaa tai valkoista, se on miinuskaapeli ja se toinen on silloin plus. Toki tämän voi testata halutessaan perinteisellä sormipatteritestillä orkkiskajarin kanssa. Seuraavaksi kytketään jakosuotimelta ovikaiuttimen kaapelit ja laitetaan jakosuodin kuvan osoittamaan paikkaan. Kiinnityksen pahviin voi tehdä vaikka kuumaliimalla ja laittaa suotimen päälle palan pehmeää vaimennusmattoa, jos sellaista on.

blamovikajari

Ylläolevassa kuvassa on uusi kaiutin ja jakosuodin kohdallaan ovessa. Alemmassa kuvassa vertailun vuoksi orkkis ja vaihdettu, siitä näkee hieman selkeämmin myös jakosuotimen paikan.

ovikajaritmolemmat

Diskanttien vaihto

Jos auto on alunperin varustettu järjestelmällä, jossa ei ole diskantinpaikkoja peilikolmiossa, on kaksi vaihtoehtoa diskanttien asennukselle. BLAMin sarjan diskantit voi halutessaan asentaa peilikolmion päälle pintaan tai hankkia BMW-varaosana peilikolmiot joissa on diskanteille paikka. Merkkiliikkeestä nämä verhoilut saa muutamalla kympillä ja näin saadaan aikaan asennus jossa ei päällepäin näy yhtään mitään eroa alkuperäiseen. BLAMin diskantti käy alkuperäisen diskantin paikalle helposti, tästä vaihdosta ei valitettavasti muistettu ottaa kuvaa. Peilikolmion verhoilu lähtee autosta irti kampeamalla. Jos autossa on alkuperäiset diskantit, niiden liitin otetaan irti ja jätetään käyttämättä. Diskantti kytketään oveen asennettuun suotimeen. Laita uusi diskantti paikoilleen peilikolmioon ja jätä sen kaapeli riippumaan jotta saat sen kytkettyä suotimeen asentaessasi oviverhoilua takaisin paikoilleen.

AH-AMPC-BMW1 johtosarjan asennus

Kun ovikaiuttimet ja diskantit on vaihdettu, voi ovet kasata. Seuraavaksi kannattaa aloittaa johtosarjan asennus autoon. Ensimmäisenä irroitetaan autosta takapenkin istuinosa. Se lähtee etureunasta nostamalla. Voi olla hieman tiukassa mutta lähtee kuitenkin. Seuraavaksi selkänojan molemmin puolin olevat pyöränkoteloiden reunaa peittävät verhoilut otetaan pois. Ne lähtevät myös ”nyppäisemällä” irti autosta. Johtosarjan saa kuljetettua tavaratilan kuskin puoleiseen takareunaan alkuperäisten kaapeleiden mukana helposti.

johtosarjaYlläolevassa kuvassa johtosarja takapenkin sivusta kuvattuna auton puolelta. Alla olevassa kuvassa se tulee kaapelikourusta esiin kontin puolella:

kaapelitkonttiin

Matkustamoon jäävä johtosarjan osa haarautuu kahtia, päät viedään auton alkuperäisessä kaapelikourussa kuskin penkin alle ja apukuskin penkin alle. Tämä on helpointa suorittaa kun olet ensin irrottanut etupenkit seuraavassa kerrotulla tavalla. Kaapelit saa kulkemaan kynnyslistan alla olevaa reittiä pitkin. Alla olevassa kuvassa johtosarjan apukuskin puolen haara takapenkin istuinosan reunan alta listan alle menossa.

johtosarjappari

Uudet bassot penkkien alle

Jotta kaiuttimet voidaan penkkien alle vaihtaa, pitää avata penkin kiinnityspultit lattianrajasta. Kumpikin penkki on kiinni neljällä Torx-pultilla. Penkkejä ei tarvitse saada autosta ulos eikä penkkeihin meneviä sähköliittimiä irroittaa. Kun pultit on avattu, kallista penkki nojaamaan takapenkkiä vasten, näin saa ihan riittävästi tilaa kaiuttimen vaihdolle.

penkinallaritila

Kallistetun penkin alta löytyy kaiutinritilä joka on kiinni neljällä ruuvilla lattiassa. Ruuvit auki ja ritilä pois, jolloin löytyy alkuperäinen bassokaiutin.

orkkisbasso

Alkuperäinen basso on myös kiinni neljällä ruuvilla. Ruuvit auki ja basson liitin irti.

johtosarjapenkinalle

Kun alkuperäinen kaiutin on poistettu, laitetaan sen liittimeen kiinni AH-AMPC-BMW1 johtosarjan liitin joka näkyy ylläolevassa kuvassa. Sen vasemmalla puolella ovat haarukkaliittimet jotka tulevat kiinni BLAMin bassoon. Liittimet ovat myös johtosarjassa valmiina. Mustaraitainen kaapeli on miinus.

blaminbasso

Kun liittimet on kiinnitetty BLAMin bassokaiuttimeen, sen voi ruuvata paikoilleen autoon. Alkuperäinen ritilä vielä paikoilleen, penkki paikoilleen ja pultit kiinni.

 Vahvistimen asennus

Vahvistimen kytkentä kaapelisarjaan on helppoa. Sisääntuloon on valmis liitin joka menee paikoilleen suoraan. Kaiutinlähdöt kytketään allaolevan kuvan osoittamaan järjestykseen. Lisäksi tarvitaan vain virta- ja maakaapeli, erillistä herätekaapelia ei tarvita, vahvistin käynnistyy automaattisesti kun saa signaalin.

vahvarinkytkennat

Kuten aiemmin jutussa kehuttiin, tälle vahvistimelle on helppo piilopaikka autossa. Se on vasemman pyöränkotelon takana kontin sivussa. Jos haluat, voit tehdä kiinnityslevyn joka tulee kiinni auton pohjassa oleviin kiinteisiin pultteihin. Paikka ennen vahvistimen asennusta allaolevassa kuvassa:

vahvarinpaikka

Vahvistin pysyy paikoillaan kolossaan helpommallakin tavalla, jos käytössä on esimerkiksi SPLEN 08 vaimennusmattoa. Siitä leikataan palat ensinnäkin vahvistimen pohjaan jotta se ei jää kolisemaan pulttien päälle. Kolme palaa päällekkäin on riittävä määrä jotta pohja ei osu pultteihin. Sivuille laitetaan lisäksi kaksi palaa päällekkäin kummallekin puolelle, jotta vahvistin saadaan niiden avulla painettua tiukasti ”koloonsa”.

vahvarintoppaukset

Toppausten liimauksen jälkeen kannattaa tehdä kytkennät valmiiksi vahvistimeen ja painaa se vasta sen jälkeen paikoilleen autoon. Virtakaapelin saa vietyä helposti vararengaskotelossa olevalle akulle kun sen kuljettaa takalaudan verhoilun alta. Sopiva koko maa- ja virtakaapelille on 20 mm². Se on riittävä vahvistimen tehoille varsinkin kun kaapelien pituudet ovat todella lyhyet ja helppo kytkeä vahvistimen terminaaleihin. Maakaapeliksi riittää noin puolen metrin pätkä ja virtakaapeliksi 1,5 metrin pätkä hyvin. Molempien kaapeleiden auton päähän laitetaan rengasliitin, vahvistimen päähän voi laittaa holkin jos haluaa, välttämätöntä se ei ole. Akun viereen virtakaapeliin laitetaan miniANL sulakepesä ja siihen 60 A sulake. Vahvistimelle on hyvä valmis maapiste hyvin lähellä auton takapellissä, siihen osoittaa allaolevassa kuvassa punainen nuoli.

vahvaripaikoillaan

Tämän jälkeen jää enää tehtäväksi säätää vahvistimesta ovikaiutinten ja penkinalusbassojen gainit sopiviksi ja kasata kaikki puretut osat takaisin.

Yksi juttu voi vaivata

Joissain varustelutasoissa saattaa olla että vahvistimen sammuminen ja/tai käynnistäminen aiheuttaa hassuja pikkuääniä jotka johtuvat siitä että soitin syöttää testisignaalia kaiuttimiin todetakseen niiden kunnon. Tätä ei tapahdu kaikissa F10 autoissa, mutta jos näin tapahtuu, niin ongelmasta pääsee eroon kytkemällä vahvistimen kaiutintasoisten sisääntulojen sijaan johtosarjan kontin puoleiseen sisääntuloon DLS HLC4.2 linjamuunnin ja siitä lyhyet RCA-kaapelit vahvisiimeen. Sillä häiriöäänet loppuvat.