Match PP86DSP-vahvistimen asennus

matchlogosivuille

Match PP86DSP-vahvistimen avulla saadaan autoon lisättyä yhdellä asennuksella 8-kanavainen laadukas vahvistin ja yksi markkinoiden edistyneimmistä 9-kanavaisista signaaliprosessoreista yhdellä kertaa. Kaikki tämä on hieman CD-levyn koteloa suuremmassa kuoressa. Asennus on erittäin helppoa Matchin autokohtaisten johtosarjojen avulla joita löytyy suurimpaan osaan autoista. Tässä jutussa asennamme PP86DSP:n ja URC3-kaukosäätimen vuoden 2009 Dodge Avengeriin.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

Match-PP86DSP

Toimitussisältö ja osien tarkoitus

Vahvistimen lisäksi pakkauksessa on 2,20 metriä pitkä asennuskaapeli ( PP-ISO2 ), usb-kaapeli säätöliitäntään, neljän kanavan kaiutinlähtöliitäntä metrin mittaisilla kaapeleilla ja nelikanavainen kaiutintasoinen input kaapeli. Lisäksi toki kiinnitystarvikkeet.

 

Yksinkertaisimmillaan näistä kaikista tarvitaan vain pääjohtosarjaa ja USB-kaapelia, jos vahvistin kytketään soittamaan vain etu- ja takakaiuttimia passiivisina kuten autojen originaalijärjestelmissä yleensä tilanne on. Pääjohtosarjan kautta vahvistin saa auton alkuperäisen soittimen takaa 4-kanavaisen kaiutintasoisen signaalin sisäänsä ja lähettää sen prosessoituna ja vahvistettuna taas eteenpäin kaiuttimille. Tähän johtosarjaan ovat kytkettynä vahvistimen kanavat A,B,C ja D. Mikäli halutaan liittää lisää kaiuttimia esimerkiksi isompia aktiivijärjestelmiä rakennettaessa, käytetään mukana tulevaa metrin mittaista neljän kaiuttimen lähtöä siihen. Tämän kaapelin kautta saadaan ulos kaiutinlähdöt E,F,G ja H.

Minkälaisia järjestelmiä tällä vahvistimella voidaan tehdä?

kaiuttimien-paikkoja

PP86DSP:n kaikki 8 vahvistinkanavaa ovat täysin vapaasti määriteltävissä mihin käyttöön tahansa. MIkä tahansa kanavista voidaan määrittää diskanteille, keskiäänille, midbassoille, subwooferille, kokoäänialueen kaiuttimille, oikealle, vasemmalle, eteen, taakse. Mikäli järjestelmään halutaan liittää vielä tehokkaampaa subwoofer-vahvistinta, se on helppo liittää normaalilla RCA-kaapelilla vahvistimen SUB-out liitäntään. Match PP86DSP:n prosessorissa on oma yhdeksäs kanavansa jolla saadaan hoidettua tälle lähdölle jakosuotimet, vaiheet, viiveet, taajuuskorjaukset jne jne.

Tässä muutamia yleisimpiä kokoonpanoja mitä laitteen oman vahvistimen perään voidaan rakentaa:

  • etu- ja takakaiuttimet ( yksinkertaisin vaihtoehto )
  • etu- ja takakaiuttimet ja subwoofer
  • eteen aktiivinen 2-tie järjestelmä, takakaiuttimet ja subwoofer
  • eteen aktiivinen 3-tie ja takakaiuttimet
  • eteen ja taakse aktiivinen 2-tie

Kun lisätään erillinen subwoofer-vahvistin, saadaan tehtyä sen kanssa seuraavat kokoonpanot:

  • eteen aktiivinen 3-tie, takakaiuttimet ja subwoofer
  • eteen aktiivinen 4-tie ja subwoofer
  • eteen ja taakse aktiivinen 2-tie ja subwoofer

Vaihtoehtoja on toki muitakin, muun muassa erilaiset keskikanavan sisältävät kokoonpanot jne.

Vahvistimen asennuspaikka

Ensimmäiseksi asennusta aloitettaessa kannattaa selvittää mihin laitteen saa asennettua. Pieni koko saa helposti luulemaan että se mahtuu mihin tahansa, mutta useassa autossa esimerkiksi etupenkkien alla ei tilaa ole juuri ollenkaan. Etupenkin alla paikka on muutenkin hieman huonohko varsinkin jos takana on usein matkustajia. Hiekka ja lumi kantautuvat helposti takamatkustajien jaloissa etupenkin alle ja kovin taakse asennettuna vahvistin ja sen kaapelit ovat alttiita suoranaiselle potkimisellekin. Toki kaikissa autoissa tilanne ei ole näin, mutta asia kannattaa ottaa huomioon. Auton tavaratilassa on tilaa jokaisessa autossa ja siellä on yleensä hyvin suojaisia asennuspaikkoja näin pienikokoiselle laitteelle. Tässä miinuspuolena tulee se, että asennusjohtosarjaan joudutaan hankkimaan joko pidempi kaapeli tai jatkokaapeli että se yltää soittimen taakse. Tämä ei tietty koske autoja joissa soittimen keskusyksikkökin on tavaratilassa. Tällöin tavaratilaan asennus on kaikin puolin paras vaihtoehto.

pp86dsp-asennus1

Tässä autossa päädyttiin asentamaan laite kojetaulun sisään apukuskin puolelle. Siellä on auton alkuperäisen vahvistimen paikka jos auto on tullut tehtaalta paremmalla äänentoistojärjestelmällä. Korissa on kolme kappaletta M6 muttereita joihin kiinnitys saadaan tukevasti tehtyä eikä se mahdollisesti poistettaessa jätä autoon mitään jälkiä. Lisäksi paikassa on alkuperäisellekin vahvistimelle käytettävä hyvä maapiste joka näkyy oikeanpuoleisten nuolten välissä. Ja tästä sijoituspaikasta johtosarja yltää helposti soittimen taakse. Viimeisenä etuna hyvin lyhyt uusien kaapeleiden veto kojetaulun kaiutinpaikoille, sillä vahvistin laitetaan ohjaamaan aktiivista 2-tie etupäätä ja takakaiuttimia.

pp86dsp-asennus8

Parin pahvimallin avulla saatiin tehtyä mallinne jonka perusteella vahvistimelle saatiin tehtyä 1,5 mm metallilevystä teline joka saadaan alkuperäiselle paikalle kiinni. Neliön kärjissä olevat neljä reikää telineessä ovat vahvistimen kiinnitystä varten. Laitteen omat kiinnitysreiät ovat 4mm pulteille tai ruuveille sopivat ja runko alumiinia, joten reikiin oli helppo tehdä M6 kierteet vahvistimen kiinnitystä varten.

pp86dsp-asennus3

Vahvistin kiinnitettiin pallokantaisilla M6 kuusiokolopulteilla räkkiin. Pultinkantojen alle laitettiin lukkoprikat jotta kiinnitys ei löysty. Kuvasta näkyy miten telineellä on korkeutta jotta se ei paina eikä litistä auton eristeitä, liittimiä ja johtosarjaa jotka jäävät räkin ja auton korin väliin.

pp86dsp-asennus2

Päältäpäin paketti on varsin kompakti ja mahtuu helposti asennuspaikkaan. Räkkiä tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mahtuuko paketti kasattuna paikoilleen vai pitääkö ensin kiinnittää räkki autoon ja vasta sitten vahvistin räkkiin. Tässä tapauksessa mahtui niin saatiin vahvistimen kiinnityspultit kokonaan piiloon räkin alapuolelle, eikä vahvistinta tarvitse kiinnittää räkkiin ahtaassa paikassa.

pp86dsp-asennus10

Vahvistin asennuspaikassaan, kuvassa oikealla ylimääräistä johtosarjaa niputettuna tyhjään tilaan. Kojetaulun sisäpinnassa on pehmeää vaimennusmattoa jonka päällä johtopaketti lepää. Vahvistimelle voi toki hankkia lyhemmänkin johtosarjan jos haluaa, mutta tässä tapauksessa ei sitä koettu tarpeelliseksi vaan käytettiin mukana tulevaa. Minkäänlaisia häiriöitä ei ääneen aiheutunut niputetusta ylimääräisestä kaapelista.

Virta ja maa kytkentä TÄRKEÄ!

Match PP86DSP käyttää samaa Plug&Play-tyylistä kaapelisarjaa kytkentään soittimen taakse kuin pikkuveljensä PP62DSP ja PP40-sarjan vahvistimet. Nämä tehoiltaan huomattavasti pienemmät laitteet on suunniteltu toimimaan suoraan soittimen johtosarjasta saatavilla olevalla virralla. MUTTA! Tämä EI KOSKE PP86DSP-mallia. Valmistaja kieltää ehdottomasti tämän vahvistimen käytön suoraan soittimen takaa kytkettävällä virralla ja maalla. Vahvistin on niin tehokas että auton soittimen omasta johtosarjasta sille ei saada riittävästi virtaa ja tällainen kytkentä voi vaurioittaa vahvistinta ja/tai autoa. Sille täytyy asentaa erillinen virtakaapeli ja maakaapeli. Tästä syystä johtosarjassa on keltaisessa kaapelissa liitin. Tämä liitos avataan ja päät eristetään.

pp86dsp-asennus14

Jos vahvistimen virtakaapeli on maksimissaan 2 metriä pitkä, 10 mm² virta-ja maakaapeli ovat valmistajan mukaan riittäviä. Pidemmissä vedoissa kaapelin sopiva koko on 20 mm². Terminaaleihin mahtuu 25 mm² kaapeli hyvin joten tässä asennuksessa käytimme 20 mm² kaapeleita. Virtakaapeli tuodaan joko virranjakopisteestä jonka kapasiteetti on taatusti riittävä, tai suoraan akulta. Suosittelemme tuomista suoraan akulta. Tässä autossa akku sijaitsee puskurin ja etulokasuojan sisällä, joten teimme sinne virtakaapelin kytkennän. Koska sulakkeen vaihto lokasuojan sisällä on hyvin hankalaa, tuotiin sulakepesä lähimpään mahdolliseen paikkaan konetilassa johon pääsee käsiksi. Virtakaapelina käytettiin 4Connect STAGE2 virtakaapelia joka suojattiin akulta lähtiessä 4Connect Kangas/Nylon Kutiste/suojasukalla. Tällä sukalla saadan tehtyä ERITTÄIN hyvä mekaanisen rasituksen suojaus kaapeleille. Se kutistuu ja samalla paksunee reilusti lähtötilanteesta ja muodostaa kumin, kankaan ja nylonpunoksen luoman suojan kaapelin päälle. Lisäksi päihin laitettiin vielä punaista kutistesukkaa merkitsemään kaapelin olevan virtakaapeli eikä maakaapeli.

pp86dsp-asennus15

Samalla suojasukalla suojattiin kaapeli myös sulakepesältä eteenpäin. Tässä kaapeli kulkee auton oman pääjohtosarjan vieressä alkuperäistä läpivientireittiä lokasuojan sisältä kuskin puoleisen sivupalkin sisään ja siitä sisälle autoon kojetaulun alle. Sukka istui hienosti ulkonäöltäänkin alkuperäisten kaapeleiden viereen eikä sitä huomaa mitenkään jälkiasennetuksi. Kaapeli kuljetettiin kojetaulun sisällä toiselle puolen autoa vahvistimen luokse. Kannattaa tutkia ja katsella tarkkaan miten rattiputki ja polkimet liikkuvat ja suorittaa kaapelin kuljetus ja kiinnitys siten, että se ei missään tilanteessa pääse haittaamaan auton hallintalaitteita tai vaurioitumaan niiden käytöstä.

Koska akulta eteenpäin lähtevät auton omat päävirta ja maakaapeli olivat aika pieniä ( noin 10 mm² ), lisättiin akun ja konetilassa olevien “starttiaputerminaalien” väliin vielä 20 mm² uudet maa ja virtakaapelit. Näistä terminaaleista lähtevät sitten auton maadoituksen ja virrat eteenpäin koneeseen, koriin, laturille jne. Vaikka virta vahvistimelle otettiinkin suoraan akulta eikä näistä terminaaleista, niin maadoitus kuitenkin tulee auton omasta maapisteestä jonka “pullonkaulana” on tuo terminaalin ja akun välinen kaapeli. Akun ja näiden terminaalien välinen tukevampi kaapelointi auttaa ehkäisemään sen pienimmänkin oman kaapeloinnin ylikuormituksen vahvistimen asennuksen myötä. Useimmissa autoissa tällaiselle ei ole mitään tarvetta, tämä on hieman poikkeustapaus siinä mielessä. Toki akun kaapelointien parantamisesta harvemmin haittaakaan on.

Pääjohtosarjan kytkentä ja valmistelu

Pääjohtosarjan tehtävä on tuoda kaiutintasoinen signaali soittimen takaa vahvistimelle ja viedä vahvistettu ja prosessoitu signaali vahvistimelta kaiuttimille. Useimmissa autoissa tarvitaan lisäksi autokohtainen adapteri joka muuttaa ISO-liittimet sopiviksi auton liittimiin. Asennusta soittimen taakse helpottaa huomattavasti se, että valmistelee johtosarjan etukäteen. Toisin sanoen eristää kaikki mahdolliset ylimääräiset kaapelin päät ja tässä tapauksessa irroittaa keltaisesta kaapelista liitoksen ja eristää sen. Tämän jälkeen kaapelisarjan ja adapterin johdot kannattaa niputtaa sopivalla teipillä siten, että johtosarjan yksittäiset johdot eivät jää joka väliin kiinni ja/tai haitoille kun johtosarjaan sovitetaan soittimen kanssa takaisin paikoilleen.

pp86dsp-asennus4

Me käytimme hyvälaatuista kangaspintaista eristysnauhaa koska sillä niputettuna johtosarja säilyy taipuisana ja ulkonäkökin on hyvin sopiva useimpien autojen johdotukseen.

pp86dsp-asennus5

Kuvassa harmaat päät ja niistä lähtevät kaapelit ovat autokohtaisen adapterin osia. ISO-liittimistä eteenpäin paketti on vahvistimen mukana tullut johtosarja. Pari ylimääräistä kaapelia on niputettu omaksi paketikseen joka näkyy kuvan yläreunassa punaisena kaapelina. Tällä tavalla valmisteltu kaapelisarja on huomattavasti helpompi sovittaa soittimen taakse ja lisäksi sen vaurioitumisriski on pienempi kuin yksittäisten ohuiden kaapeleiden.

pp86dsp-asennus13

Yllä olevassa kuvassa tulee autosta alkuperäinen soittimen johtosarja joka on irroitettu soittimen takaa. Liittimeen on jo kytketty vaaleamman harmaa Matchin adapteriliitin.

pp86dsp-asennus12

Kuvassa adapterisarjan liitinpaketit ja ylimääräiset kaapelipituudet on viety vahvistimelle päin. Johtosarjan pää odottaa soitinta asennettavaksi. Vieressä on muita auton kaapeleita jotka laitetaan myös takaisin soittimeen, Matchin adapterisarjan liitin on kuvassa keskellä oleva leveä vaaleanharmaa.

Muut liitännät laitteeseen

pp86dsp-asennus11

Etuovien midbassot saavat signaalinsa pääjohtosarjan kautta, samoin takakaiuttimet. Mutta koska haluttiin etupäästä 2-tie aktiivisysteemi, niin kojetaulu kaiuttimille pitää saada vahvistimelta omat kaapelit. Ne kytketään vahvistimen mukana toimitettavaan lisäliitäntään joka on kuvassa alla. Periaatteessa tässä tapauksessa voi valita mitkä tahansa kaksi kanavaa näistä neljästä jotka liittimelle tulevat, sillä vahvistimessa voidaan vapaasti määritellä jokaisen kanavan käyttämä tulosignaali ja halutut säädöt siinä vaiheessa kun asennettua laitetta säädetään läppärillä.

pp86dsp-asennus7

Vahvistimen säätökaapeli on mikroUSB/USB. Tämä kuljetettiin keskikonsolin taakse vahvistimelta odottamaan lopullista asennusta sillä liitin haluttiin sellaiseen paikkaan että kuskin paikalta on helppo vaan laittaa töpseli kiinni ja alkaa säätämään.

pp86dsp-asennus6

Samaan paikkaan kuljetettiin myös URC3-kaukosäätöyksikön kaapeli. Sitä oli myös reilun mittaisesti, ylimääräinen niputettiin keskikonsolin alle piiloon.

pp86dsp-asennus9

Keskikonsolin alareunaan porattiin reiät joihin saatiin asennettua Alpinen USB-pistoke johon voi tökätä Uros-Uros USB-kaapelin tietokoneen ja prosessorin toisiinsa liittämikseksi. Pistokkeen oikella puolella ovat URC3-kaukosäätimen säätimet ja nappi. Itse säädin yksikkö kiinnitettiin konsolin taustapuolelle ja napit tälle puolen konsolia.

URC3 mitä sillä voi tehdä

Myös kaukosäätimen säätimien ja napin toiminnat voidaan valita halutuiksi säätöohjelmassa tietokoneella. Tässä tapauksessa nappia käytetään muistipaikan valintaan. Muistipaikalla 1 laitteisto on kokoonpanoltaan aktiivinen 2-tie etupää ja kokoäänialueen takakaiuttimet. Muistipaikalla 2 takakaiuttimet muutetaan “subwoofereiksi” eli niiltä leikataan pois muut äänialueet paitsi matalimmat bassot. Vasemmanpuoleisella säätimellä säädetään tällöin subwooferin tasoa suhteessa etukaiuttimiin. Oikeanpuolimmaisella säätimellä saadaan säädettyä koko laitteiston tasoa. Tämä voidaan tehdä vahvistimessa olevalla GAIN-säätimellä ja myös tietokonesoftallakin. Mutta tässä tapauksessa koekuuntelujen perusteella päädyttiin tällaiseen ratkaisuun seuraavista syistä:

Jos gain oli pysyvästi säädetty suuremmalle tasolle, oli äänenvoimakkuus jo soittimen volumen asennossa 10 aika suuri. Ja jokainen säätöpykälä iso hyppy ylöspäin. Pienemmällä tasolla soittimen äänenvoimakkuussäätimellä on mahdollista saada hyvin hiljainenkin taso aikaiseksi ja säätöportaat olivat pienemmät. Tämä tuntui sopivalta päivittäiseen käyttöön.

Jos taas gain säädettiin pysyvästi pienemmälle, jäi niin sanotusti paljon saamatta. Sillä reilummallekaan tasolle säädettynä vahvistin ei vielä säröydy lainkaan eikä kaiuttimillakaan ole ongelmia ottaa tehoja vastaan. Tällöin URC3 säätimellä saadaan käännettyä ns. hanoja kaakkoon jos joskus haluaa kuunnella selvästi normaalia lujempaa.

Lopputulos

Vahvistin toimii häiriöttömästi ja on täysin piilossa. Äänenlaatu ja tehoreservit ovat aivan toiselta planeetalta verrattuna pelkkään soittimeen aiemmin. Ja aktiivisuus etupäälle mahdollisti paljon paremman toiminnan kaiuttimille kuin passiivinen etupää. Useamman matkustajan kanssa voi pitää takakaiuttimet päällä takamatkustajien iloksi ja yksin kaksin ajellessa saa selvästi tukevamman bassotoiston kuin aiemmin.

Seuraava juttu onkin sitten Match PP86DSP:n asetusten tekeminen ja säätäminen.