VW Golf 6 ( ja Golf 4 ) ovien purku ja vaimennus

superliteovessabrkuvaTässä FA Jutussa esitetään vaihe kerrallaan VW Golf 6 ovien sisärakenteiden purkaminen ja vaimentaminen. Ohjeita voi soveltaa hyvin myös VW Golf 4 malliin. VW Golf 5 malliin nämä ohjeet eivät käy, niiden ovirakenne on täysin erilainen. Jutussa käsitellään kuvien kera VW Golf 6 ja jutun lopussa on mainittu, mitä eroja on Golf 4 mallissa.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

Jos haluat tehdä tämän projektin sekä etu-että takaoviin, tarvitset kaksi Superlite Tripakkia ( tai yhden Bulkpackin ), yhden Dynaliner-pakkauksen ja yhden Rollerin.

 

Tarvittavat työkalut:

  • negatiivinen Torx-avain kokoa E5 ( vain G6 )
  • torx-avaimia
  • porakone ja poranterä kokoa 4-6 mm
  • popniittejä muutama kappale ja popniitti-pihdit ( vain G6 )
  • pitkäkärkiset pihdit ( vain takaovet )
  • noin 6 mm paksu tasapäinen tamppi ( vain takaovet ), esim. katkaistu ruuvimeisseli
  • bräkliiniä tai vastaavaa puhdistusainetta ja rättejä

 

Alustava työvaihe on verhoilun poisto.

Ensimmäiseksi pitää tietenkin poistaa oviverhoilut. Tätä vaihetta ei käsitellä tässä jutussa vaan juttu alkaa oviverhoilujen poiston jälkeen. Oviverhoilun poistoon löytyy ohjeita pilvin pimein käyttämällä vaikka Googlessa seuraavia hakulauseita: VW Golf 6 door panel removal tai VW Golf 4 door panel removal. Kun oviverhoilut on poistettu, niin oven sisällä on vastassa umpinainen ovirakenne jossa on kiinni midbassokaiutin. Tämä rakenne on erinomainen midbasson toiminnan kannalta ja vaimennuksella ja akustoinnilla Golfin ovista saakin erittäin hyvin midbassoa kunnollisilla elementeillä irti.

 

VINKKI: Vaihda ihmeessä samalla kaiuttimetkin. Focal IF VW Golf6-kaiutinsarjassa on mukana erinomaiset ohjeet verhoilun purkuun ja jopa kaikki tarvittavat työkalutkin sen homman tekemiseen. Lisäksi se on todella tyylikäs setti ja soi hyvin. Ja on todella helppo ja nopea asentaa.

 

Ensin ikkuna irti ja pois haitoilta.

Oviverhoilun alta paljastuva levy on irrotettavaa mallia, mutta irroituksessa on muutamia niksejä ja G6 korimallissa tarvitaan yksi harvinaisempi työkalu eli negatiivinen Torx-avain kokoa E5. Tällaisia saa hyvinvarustetuista työkaluliikkeistä ja nettikaupoista, joten sellainen kannattaa hankkia valmiiksi. Ensimmäiseksi kannattaa irrottaa ikkuna. Etuovien ikkunan saa irti avaamalla kaksi negatiivista E5 Torxia oven keskikorkeudelta. Pultit ovat kumitulppien alla ja niihin pääsee käsiksi kun ottaa tulpat pois ja laskee ikkunaa sen verran alaspäin että pultti näky reiästä. Tällöin pitää tietysti olla oviverhoilun johdot kytkettyinä että ikkuna toimii.

 

etuikkunanpulttilaheltaHUOMIO1:  Pultit ovat vastakierteellä, eli niitä pitää vääntää MYÖTÄPÄIVÄÄN, että ne saa auki. HUOMIO2: ÄLÄ OTA PULTTEJA POIS. Löysää niitä vain 1-2 kierrosta, sen verran että lasi lähtee irti.

Pulttien löysäämisen jälkeen ikkunan saa vedettyä ylös karmissaan oven yläreunaan asti. Ota ikkuna käsien väliin ja liu’uta se ylös. Ikkuna kannattaa kiinnittää ilmastointiteipillä projektin ajaksi karmiin. Laita kangaspalat tai paperinpalat suojaamaan oven karmia ettei teippi jätä jälkiä maalipintaan ja vedä reilunmittaiset pätkät teippiä molemmin puolin lasiin kiinni karmin yli.

 

ikkunateipillaLasista mahdolliset teippijäämät on helppo poistaa vaikka samalla puhdistusaineella jolla puhdistat pellit ennen vaimennusta.

 

Takaovissa ikkuna on kiinni muoviholkeilla. Holkit löytyvät samankaltaisista koloista kuin etuovessa pultit. Jälleen ikkunaa pitää laskea että holkki ilmestyy kohdalleen aukkoon. Holkki on 2-osainen ja se poistetaan siten, että ensin lyödään keskiosa oven sisälle. Noin 6 mm paksu tasapäinen tamppi on hyvä tähän tarkoitukseen. Jos lyöntiin käyttää jotain kiilamaista työkalua ( ruumeisseli tms ) saattaa olla että sisäholkki laajenee ja tarttuu entistä tiukempaan paikoilleen.

 

holkitovessa

Sisäholkki poistettuna ulkoholkin sisältä.

pieniholkkipoistettu

Sisäholkin poistamisen jälkeen ulompi holkki lähtee pitkäkärkisillä pihdeillä vetämällä pois. Tämän jälkeen ikkuna on irti ja sen voi nostaa karmin yläreunaan ja kiinnittää samaan tapaan kuin etuikkunan työn ajaksi.

holkkiulospihdeilla

 

Sisempi ja ulompi holkki irroitettuina ovat tämän näköisiä kapistuksia:

holkitirroitettuina

Sisäosan kiinnikkeiden irroitus.

Ikkunoiden irroituksen jälkeen voidaan alkaa irroittamaan oven sisäosaa jonka mukana ovesta lähtee myös ikkunamekanismi ja sen sähkömoottori. Sisäosa on kiinni useilla muovisilla kiinnikkeillä jotka kulkevat oven kehällä. Kuvassa on kiinni olevia ja auki-asentoon vedettyjä kiinnikkeitä:

kiinnikkeetetuovessa

Kiinnikkeet saa parhaiten aukaistua haarukkamaisella vääntimellä jonka haarukan kärki on hyvin terävää mallia. Haarukka laitetaan kiinnikkeen nupin alle ja vedetään nuppi kohtisuoraan ylös.

kiinnikepoisveto

Kun kiinnike on vedetty tarpeeksi ulos, se lähtee kokonaisuudessaan pois vetämällä käsin se pois reiästään.

kiinnikepoisvetobrkuva

Muovikiinnike irroitettuna.

ovikiinnikeirrallaan

Muut kiinnitykset muovikiinnikkeiden lisäksi.

Muovisten kiinnikkeiden lisäksi etuoven sisäosa on kiinni myös kahdella tavallisella Torx-pultilla.  piilossa oven yläosassa teippien alla. Nämä pitää irroittaa jotta sisäosan saa pois paikoiltaan. Kuvassa sisäosa on jo irti kun ei hoksannut ottaa kuvaa ennen Torxien irroitusta…. Takaovissa on myös vastaavat teipit joiden alla on torxit, mutta takaovissa näitä EI tarvitse irroittaa.

torxienpaikat

 

Viimeisimpänä vaiheena pitää porata pois kaiuttimen lähellä olevat pop-niitit. Etuovissa on 1 niitti ja takaovissa 2 niittiä jotka pitävät sisäosaa kiinni ovessa. Niitit löytyvät sisäosan kehältä alareunasta kaiuttimen läheltä.

 

Kun muoviset kiinnikkeet ja pop-niitit on poistettu ( sekä etuovissa 2 torxia ylhäältä ), sisäosa on valmis irroitettavaksi. Raota ensin sisäosaa vähän ulospäin, että saat pujotettua oven avausvaijerin kumitulppineen rei’istään läpi oven puolelle. Sisäosan voi jättää oven viereen jottei johtosarjoja tarvitse alkaa irroittamaan. Tämän jälkeen koko ovi on avoin ja erittäin helppo vaimentaa huolellisesti ja kunnolla.

 

Vaimennustyö.

Suihkuta bräkliiniä peltiin ja hankaa se puhtaaksi kangasräteillä tai paperilla. Kun pinta on puhdas, leikkaa sopivan kokoiset kappaleet Dynamat Superlite-vaimennusmattoa ja rullaa matto huolellisesti kiinni rollerilla peltiin. HUOMIO! Älä vedä mattoa oven palkin yli, sillä se tekee kosteutta keräävän taskun. Laita matto palkin yläpuolelle ja alapuolelle. Jos haluat niin voit myös vaimentaa palkin erikseen kunhan et tee vettä keräävää taskua palkin alle. Palkin vaimentamisesta ei juuri hyötyä ole, sillä se ei samalla tavalla resonoi kuin pelti, joten palkin voi hyvin jättää vaimentamattakin.

superliteovessabrkuvaDynamat Superliten päälle laitetaan Dynamat Dynaliner. Voit valita haluamasi paksuuden. 1/8″ paksuus toimii jo erittäin hyvin, mutta jos haluat niin voit käyttää mitä tahansa paksuutta. Ovessa on tilaa jopa 1/2″ Dynalinerille oikein hyvin.

dynalinerovessa

 

Oven osat takaisin paikoilleen.

Dynalimerin asennuksen jälkeen on vuorossa oven kasaaminen. Pujota oven aukaisuvaijeri sisäosan läpi ja asenna sen läpivientikumi huolellisesti paikoilleen. Seuraavaksi laita paikoilleen kaikki muoviset kiinnikkeet ensin vain reikiinsä, ei kiinni asti. Tällä varmistetaan se, että sisäosa on taatusti kohdallaan ennen kiinnitystä. Kiinnikkeet ovat hyvin tarkkoja siitä, että sisäosa on oikeassa kohdassa ja aivan pohjaan painettuna, ennen kuin ne saa painettua kunnolla paikoilleen. Kun kaikki on kohdallaan, kiinnike menee nätisti kiinni vaikka kumivasaralla pari kertaa kevyesti kopauttamalla.

Seuraavaksi kiinnitä etuovissa oven ylälaidassa olevat Torxit sekä alhaalla oleva pop-niitti. Takaovissa kaksi pop-niittiä alareunasta. Kun kaikki muu on kasattuna, irroita ikkunaa paikoillaan pitävät teipit ja liu’uta lasi alas paikoilleen. Etuovessa lasi menee helpommin “suoraan kohdalleen” ja negatiiviset Torx-ruuvit vain kiristetään kiinni. MUISTA VASTAKIERRE! Takaovessa muoviholkin lasissa olevaa reikää joutuu kohdistamaan hieman vaikka ruuvimeisselillä kammeten. Holkit eivät mene paikoilleen, ellei reikä ole täysin oikeassa kohdassa. Laita ulompi holkki ensin ja sen jälkeen paina sisempi holkki sen sisään paikoilleen. Jos painat liian kovaa eikä sisäholkki ole suorassa reikään nähden, molemmat holkit saattavat tippua oven sisälle ja saat purkaa oven uudestaan joten ole huolellinen tässä vaiheessa.

 

 Miten VW Golf 4 poikkeaa rakenteeltaan?

Golf 4 sisäosa on peltiä, eikä muovia kuten Golf 6 korimallissa. Sisäosa on kiinni pulteilla muovikiinnikkeiden sijaan. Pop-niittejä ei ole käytetty sisäosan kiinnityksessä. Etuoven lasin irroitukseen ei tarvita negatiivista Torx-avainta eikä oven yläreunassa ole Torxeja jotka pitäisivät sisäosaa kiinni. HUOMIO! Lisäksi Golf4:ssa pitää irroittaa lukkosylinteri runkoinee että sisäosan saa irti. Oven ulkoreunalla reunalla on tulppa jonka alla on 12-kantainen Torx. Sen poistamalla lukkorunko irtoaa.

Muuten tätä ohjetta seuraamalla ja soveltamalla yllä mainituin osin, saa purettua ja kasattua myös Golf 4:n sisäpellit vaimentamista varten.