Toyota Avensis T22 kaiutinpäivitys

Toyota Avensis T22 mallin kaiutintenvaihdosta on paljon kyselty, minkälaisia adaptereita löytyy ja minkälaiset kaiuttimet sopivat paikoilleen. Asentamossamme kävi yksi T22:n kaiutinpäivityksessä, joten päätimme tehdä FA-jutun. Kaiutinten vaihto hoituu kivuttomasti muutamassa tunnissa ilman erillisiä adaptereita ( adaptereita on huonosti saatavilla tähän automalliin ) ja lopputulos on moniverroin alkuperäistä kaiutinvarustusta parempi. Koko projektin työaika on noin 3-4 tuntia ilman vaimennusta, sen kanssa 1-2 tuntia enemmän. brkuva  brkuva avensist22-2Kaiuttimet vaihdettuina eteen, diskantti näkyy vasemmalla ylhäällä, midbasso jää piiloon alkuperäiselle paikalle. brkuva Kaiutinpäivitykseen tarvitaan seuraavat tuotteet:

  • etukaiuttimiksi Rainbow IL-C6.2F tai vastaava ( 6,5″ 2-tie erillissarja ) vaihtoehtoja näet TÄSTÄ
  • takakaiuttimiksi asennettiin nykyään poistunut malli Ground Zero GZRF16FXII ( 6,5″ 2-tie koaksiaalikaiuttimet ) TÄSTÄ näet sille vaihtoehtoja
  • 4 metriä kaiutinkaapelia ( 1,5 mm² on sopivaa )
  • ohutta tiivistenauhaa

PÄIVITYS! Koska kaiuttimissa mallistot muuttuvat jatkuvasti, voi olla että jutussa mainittua koaksiaalia tai erillissarjaa ei enää ole saatavilla. KLIKKAA TÄSTÄ niin näet kaikki tähän projektiin soveltuvat matalarunkoiset kaiuttimet.

Jos haluat parhaan mahdollisen lopputuloksen, niin hanki lisäksi:

brkuva

Ovien purku on tässä automallissa erittäin helppo.

Ensimmäisenä poistetaan peilikolmio. Sen yläreunassa on neppari, joka vapautuu kun yläreunaa kääntää ovesta poispäin. Käännä yläreunaa ulospäin ja nosta koko muovia ylös, niin saat peilikolmion pois. brkuva Verhoilun ulkokehällä on muovineppareita ihan näkyvillä. Ne avataan siten, että ruuvimeisselillä pyöritetään hieman aukipäin eli vastapäivään ja nepparin keskiosa pomppaa ylös. Sen jälkeen neppari vain nykäistään pois aukostaan. Lisäksi oviverhoilun alareunassa on kaksi ruuvia jotka pitää irroittaa ( ei takaovissa ). brkuva Oven aukaisukahvan pohjassa on muovinepparin alla ruuvi, samoin oven kiinnivetokaukalon pohjassa. Ota nepparit pois ja poista ruuvit. Kiinnivetokahvan muovikaulus lähtee nostamalla ylöspäin, sen jälkeen voit irrottaa sähköikkunoiden katkaisijan liittimet kauluksen alta. Sen alla on vielä 2 kiinnitysruuvia jotka pitää poistaa ( takaovissa näitä ei ole ). Oven aukaisukahvan muovikaulus irroitetaan vetämällä sitä ovesta poispäin. brkuva Kun kaikki edellämainitut kiinnikkeet on irroitettu, käännä oviverhoilun alareunaa hieman ulospäin. Tällöin pari verhoilun alla olevaa kiinnitysnepparia irtoavat ja voit nostaa verhoilu pois paikoiltaan ylöspäin. brkuva

Kaiutinten vaihto etuoviin

Alkuperäinen kaiutin on kiinni pop-niiteillä oven sisäpellissä. Pop-niitit porataan pois, ja kaiutin otetaan pois ovesta. avensist22-1Alkuperäinen kaiutin vasemmalla ja tilalle asennettava erillissarja oikealla. brkuva Avensiksen kaiutinpaikka on matala, joten läheskään kaikki kaiuttimet eivät istu näille paikoille. Rainbown IL-C6.2F-erillissarjan midbasso istuu ja vieläpä ilman minkäänlaista korotuskaulusta. Alkuperäinen kaiuttimen asennusreikä on noin 2 millimetriä liian pieni. Mutta sen sijaan että tekisi koroketta tai leikkaisi peltiä, saa reiän vielä helpommin sopivaksi. Ota pihdit ja taita asennusaukon reunasta peltiä hieman sisäänpäin. Noin 5 millin matkalta reiän reunalta ulospäin koko aukon kehältä. Riittää kun peltiä taittaa 2-3 mm sisemmäs, eli taitoksen ei tarvitse olla kovinkaan jyrkkä. Tähän menee aikaa muutama minuutti kaiuttimen reikää kohden. Kaiutin sopii aukkoon helposti tämän jälkeen. Jotta asennus olisi tiivis, kannattaa kaiuttimen ja pellin väliin laittaa ohut tiivistenauha. Poraa neljä kappaletta 2,5 mm reikiä ( tai jotain sinne päin ) peltiin ja kiinnitä kaiutin peltiruuveilla. brkuva avensist22-3 Midbasso paikoillaan etuovessa. Alkuperäisen kaiuttimen pop-niittien reiät on tukittu vaimennusmaton palasilla. brkuva

VINKKI: Jos haluat parhaan lopputuloksen kaiutinasennuksesta, kannattaa ovien ulkopelti vaimentaa ja akustoida pehmytmatolla. Lisäksi sisäpellissä olevat aukot kannattaa tukkia kokonaan. TÄÄLTÄ löydät lisää tietoa ja esimerkkiprojektin ovien vaimennuksesta ja akustoinnista.

Diskanttien asennus

Tässä automallissa peilikolmio jää hieman kojetaulun päädyn taakse joten diskantti kannattaa asentaa A-pilariin. Näin se saadaan ylemmäs eikä sen eteen tule kojetaulua. Rainbow IL-C6.2F-erillissarjan diskantti on tällaiseen asennuspaikkaan erittäin mukava asennettava. Kun siitä ottaa pois kaikki ylimääräiset muovikaulukset, se on kooltaan ja asennussyvyydeltään todella pieni. Diskantin tarkan paikan voit päättää sen mukaan mikä mielestäsi parhaalta näyttää ja kuulostaa, tässä tapauksessa diskantti asennettiin reilut 10 cm pilarin alareunasta ylöspäin ja lähes keskilinjalle leveyssuunnassa.
brkuva

avensist22-7

Hyvä sijoituspaikka diskantille.
brkuva

avensist22-8Diskantin ritilä on helppo irrottaa. Jos haluat vielä hillitymmän asennuksen, voit irrottaa ritilän ja maalata se pilarin väriin sopivalla harmaalla spray-maalilla.
brkuva
Diskanttia varten porattiin 33 mm reikä pilariin reikäsahalla. Sen jälkeen diskantin laipan juuresta leikattiin mattopuukolla kolme pientä muovinipsua pois jotta se istuu paremmin pyöreään reikään. Nipsut ovat lisämuovilaipan kiinnitystä varten, joten niitä ei enää tarvita. Diskantti kiinnitettiin taustapuolelta kuumaliimalla. Voit käyttää myös liimamassaa, jos et omista kuumaliimapistoolia. Tällöin pitää vain odottaa seuraavaan päivään ennen asennnusta autoon, jotta massa ehtii kuivua.
brkuva

VINKKI: Kun olet tehnyt ensimmäisen diskantin reiän, laita molemmat pilarimuovit vierekkäin pöydälle taustapuoli näkyvillä. Saat helposti kohdistettua reiät samalle kohdalle kumpaankin pilariin merkitsemällä taustapuolelle reiän reunat viivoittimella toisesta pilarista.
brkuva
Diskantin johdot viedään kojetaulun alapuolelle kummallakin puolella autoa, sinne asennetaan jakosuotimet joihin diskantit kytketään suoraan omilla johdoillaan.
brkuva

Jakosuotimien asennus ja kytkentä

Jakosuotimille on hyvin tilaa kojetaulun alla molemmilla puolilla autoa. Kuskin puolella irroitetaan rattiakselin alapuolella oleva verhoilulevy. Jakosuodin mahtuu helposti siellä olevaan tyhjään tilaan. Kaapeleihin kannattaa jättää sen verran mittaa, että kaiutinten asennuksen jälkeen on helppo kokeilla diskantille mieleisiä tasoja suotimen jumppereilla kuuntelemalla eri vaihtoehtoja.

brkuva

avensist22-4Kuljettajan puolen jakosuodin odottaa testikuunteluja.
brkuva
Apukuskin puolella irrotetaan hansikaslokeron alla oleva verhoilulevy jonka alla on hyvin tilaa jakosuotimelle. Testikuuntelujen jälkeen suotimille tulevat kaapeleista voi lyhentää pois ylimääräisen pituuden tai sitten niputtaa johdot ja kiinnittää jakosuotimen kanssa pakettiin.
brkuva

avensist22-5Apukuskin puolen jakosuodin odottamassa testikuunteluja.
brkuva

Diskanttien omat johdot yltävät hyvin A-pilarin alareunasta näihin asennuspaikkoihin. Jos asennat kaiuttimille erillisen vahvistimen, jakosuodinten sisääntuloon kytketään vahvistimelta tulevat kaapelit. Jos taas soitat pelkällä soittimen vahvistimella kaiuttimia, seuraavankaltainen kytkentä on aikaa ja vaivaa säästävä:

  1. Katkaise soittimen johtosarjasta etukaiutinten kaapelit.
  2. Liitä soittimelta tuleviin päihin metrin pätkät kaapelia ja kytke ne suodinten sisääntuloihin.
  3. Autosta tuleviin päihin liitetään myös metriset kaapelin ptäkät ja ne kytketään suotimen midbasso-liitäntöihin.

Tällä systeemillä saat kytkettyä midbassot auton alkuperäisiä kaiutinjohtoja käyttäen. Ne eivät ole kauhean paksut, mutta riittävät mainiosti sille teholle mitä soittimen sisäisestä pääteasteesta saadaan. Toki voit vetää uudet kaapelit oviin jos haluat, mutta tällä säästä paljon aikaa ja lopputulos on ihan yhtä hyvä käytännössä.
brkuva

MUISTA OLLA TARKKANA VAIHEIDEN KANSSA! Eli sekä vasemmalla että oikealla pitää olla samoin päin plussat ja miinukset kaiuttimilla. Muuten ääni on huono.
brkuvaavensist22-6

Tästä kuvasta näet etukaiutinten kytkennät auton alkuperäisessä liittimessä soittimen takana.
brkuva

HUOMIO! Diskantit kytketään käännettyyn vaiheeseen midbassoihin verrattuna. Eli diskanttien punaraidalliset +johdot kytketään jakosuotimessa diskantin – lähtöön ja raidaton – johto jakosuotimen diskantti + lähtöön. Tämä on koekuuntelun perusteella oikea vaihe tälle sarjalle näillä asennuspaikoilla.

Takakaiutinten asennus

Ground Zero GZRF16FXII on hyvä ja edullinen valinta takakaiuttimeksi. Erillissarja takaovessa on turha, hyvä koaksiaali riittää siihen tehtävään, eikä koaksiaalia käyttäessä kuskin korvaa lähimpänä kaiuttimena ole vasen takadiskantti. Asennus tapahtuu täsmälleen samalla tavalla kuin etuovien midbassojen asennus.

avensist22-9

Alkuperäinen takakaiutin vasemmalla ja tilalle tuleva uusi kaiutin oikealla.
brkuva

Alkuperäinen irti, aukon reunoihin pieni taivutus pihdeillä, neljä ruuvin reikää, tiivistenauhaa ja kaiutin kiinni. Takaoviinkaan ei tarvita minkäänlaisia adaptereita eikä korotuskauluksia.

avensist22-10Takakaiutin vaihdettu paikoilleen.
brkuvaTakakaiuttimet kytketään samaan vaiheeseen etupään midbassojen kanssa. Katso soittimen takaa oikeat johtojen värit takakaiuttimille samalla kun kytket etukaiuttimia. Takakaiutinkaapelit ovat eri liittimessä autossa kuin etukaiuttimet.
brkuva
avensist22-11Takakaiutinten johtojen värit voit tarkistaa soittimen takaa tämän kaavion avulla.
brkuva

Valmista tuli!

Sitten vaan ovet nippuun ja testikuuntelemaan diskantin tasoja. Jos et halua kuunnella, käytä keskimmäistä vaihtoehtoa kolmesta. Toimii ihan hyvin.
brkuva
avensist22-2