Volvo S80 ( 2006-13 ) kaiutinten vaihto

volvo-s80-1

Volvo S80 vuosimalleihin 2006-2013 ei ole tarjolla suoraan mallikohtaista kaiutinadapteria. Teimme asentamossa etukaiutinten vaihdon ja tässä jutussa kerromme, millä osilla sen voi tehdä. Tämän jutun asennukseen kuluu aikaa pari tuntia.

Ostoslista tämän kaltaiseen asennukseen:

Lisäksi tarvitset:

 • T25 torx avain
 • verhoilun purkutyökalu
 • porakone
 • 5 mm ja 2,5 mm poranterä
 • tussi tms merkintäkynä
 • 8 kpl peltiruuveja ( luokkaa 4×15 mm )
 • 8 kpl ruuveja kaiuttimelle ( 3,2 x 15 mm )
 • ruuvimeisseli ruuveille
 • kolvin ja tinaa tai liittimiä
 • dremel tms jolla leikata muovia, rautasahan teräkin käy
 • kuumaliimaa tai liimamassaa
 • Gorilla-teippiä ( tai jotain muuta hyvälaatuista tiukkaan tarttuvaa ilmastointiteippiä )
 • Jarrujen puhdistussprayta 1 pullo

brkuva

Oven purku

Tämän automallin oven purku on yksi helpoimmista. Irroita 2 kpl Torx-ruuveja allaolevan kuvan osoittamasta paikasta. Ruuveja peittää muovinen peitelevy jonka saa kammettua pois pienellä ruuvimeisselillä.

volvo-s80-2

Kun ruuvit on poistettu, aloita kampemaan oviverhoilua irti oven alalaidasta verhoilun purkutyökalulla. Kierrä reunat läpi työkalun kanssa kunnes kaikki kiinnikkeet on vapautettu. Nosta verhoilua takareunastaan ylöspäin jotta lukkonuppi pääsee pois reiästään. Irrota johtoliittimet ja oven avauskahvan vaijerin pidike verhoilusta ja ota verhoilu pois.

Midbasson vaihto

Alkuperäinen midbassokaiutin on kiinni kolmella popniitillä ovessa. Merkitse alkuperäisen kaiuttimen kohta ovipellissä piirtämällä sen paikka peltiin vaikka ohuella tussilla. Poraa niitit pois, ota kaiutin pois ovesta ja irroita kaiuttimen liitin.

Katkaise kaiuttimen liitin ja liitä noin metrin pätkä kaiutinkaapelia alkuperäiseen ovikaiuttimen johtoon. Katso liittimestä, kumpi johdoista menee kaiuttimen + napaan ja kumpi – napaan. Allaolevasta kuvasta näet mallia. Jos et halua katkaista liitintä, voit liittää uuden kaapelin myös vanhan kaapelin rinnalle johtoon. Suojaa liitos hyvin. Tämä uusi johto kytketään jakosuotimen INPUT-liitäntään.

volvo-s80-10

Laita puolet pakkauksessa olleesta Silent Coat vaimennusmatosta kaiuttimen taakse ulompaan ovipeltiin kaiuttimen asennusaukosta käsin. HUOMIO! Puhdista peltipinta jarrujenpuhdistuspraylla ennen maton liimaamista. Silent Coatin päälle liimataan puolet tiiviimmästä pehmytmatosta. Luonnollisesti toiseen oveen jätetään molempia mattoja se toinen puolikas pakkauksen sisällöstä. Kiinnitä kaiutinadapteri allaolevan kuvan osoittamaan kohtaan, jotta se sopii olemaan oviverhoilun alla. Kohta on hyvä, kun adapteri ”nojaa” vihreisiin muovitappeihin joista toinen näkyy kuvassa kaiuttimen kehän vieressä ylhäällä. Adapteri kiinnitetään peltiruuveilla joita varten porataa 2,5 mm reiät. Kuvassa näkyy adapterin kehällä vasemmalla lovi, jonka kautta tuodaan midbasson kaapeli jakosuotimelle. volvo-s80-4

Kytke kaiuttimeen metrin pätkä kaiutinkaapelia ja tuo se loven kautta pois kaiuttimen takaa. Ruuvaa kaiutin kiinni.

Diskantin vaihto

Ota peilikolmio pois paikoiltaan kääntämällä se irti etureunastaan. Alkuperäisen diskantin saat helpoiten irti leikkaamalla dremelillä tms työkalulla sen muoviset kiinnikkeet pois. Muokkaa Rainbown erillissarjan diskanttien upotuskauluksia allaolevan kuvan osoittamalla tavalla, jotta ne mahtuvat alkuperäiselle paikalle. Kuvassa muokattu ja muokkaamaton kaulus. toinen on peilikuva tästä muokatusta.

volvo-s80-6

Katkaise sarjan mukana tuleva diskantin kiinnityspultti lyhemmäksi, jottei se ota peltiin kiinni. Kiinnitä pultilla diskantti uppoasennuskuppiin ja liimaa kuppi paikoilleen kuumaliimalla tai liimamassalla allaolevan kuvan osoittamalla tavalla.

volvo-s80-7

Liitä diskantin johtoon metrin pätkä kaiutinjohtoa. Tämä viedään jakosuotimelle. Laita peilikolmio paikoilleen autoon.

Jakosuotimen kytkentä ja asennus

Jakosuotimen INPUT-liitäntään kytketään auton alkuperäisen midbasson kaapelista tuleva kaiutinkaapeli. WOOFER-liitäntään kytketään erillissarjan midbassolta tuleva kaiutinkaapeli.

Diskantin johto kytketään jakosuotimessa VASTAKKAISEEN vaiheeseen. Eli diskantin – kytketään jakosuotimen TWEETER + liitäntään ja diskantin + kytketään jakosuotimen TWEETER – liitäntään. Tämä toimii näillä sarjoilla tässä autossa paremmin kuin samaan vaiheeseen kytkeminen.

Laita jakosuotimen ympärille pehmeintä vaimennusmattoa jota pakkauksessa on. Jakosuodin ( jos SL-C PRO sarja ) tulee allaolevan kuvan osoittamaan kohtaan.

volvo-s80-8

Jos sarjana on SL-C 6.2 eikä PRO versio, niin jakosuodin sopii menemään piiloon verhoilun sisään syvemmälle. Silloin se kannattaa laittaa sinne. PRO-sarjan suodin on isompi eikä mahdu samaan koloon. Kiinnitä jakosuodin vielä reilusti Gorilla-teipillä oviverhoiluun kiinni. allaolevan kuvan osoittamalla tavalla. Puhdista verhoilun tausta jarrujen puhdistuspraylla ennen teippaamista jotta teippi tarttuu kunnolla.

volvo-s80-9

Lopuksi

Kasaa ovi käänteisessä järjestyksessä verrattuna sen purkamiseen ja homma on valmis.

Jos haluat, voit kokeilla eri asetuksia jakosuotimissa mikä kuulostaa mielestäsi parhaalta. Meidän mielestämme suotimissa oletusarvoina olleet säädöt sopivat hyvin tähän autoon, mutta kokeilu ei maksa mitään ja sillä  voit saada äänestä vielä mieleisemmän itsellesi.