Volvo S60/S90/V60/V90/XC60/XC90 etukaiuttimien vaihto

Volvo S60/S90/V60/V90/XC60/XC90 etukaiuttimien vaihto

Tässä jutussa vaihdetaan erittäin helposti paremmat kaiuttimet 2010-luvun puolivälin jälkeen valmistettuun Volvoon. Phoenix Gold ZDSV-kaiuttimet ovat suoraan Plug&Play asennettavia näihin Volvoihin ja tarjoavat alkuperäistä paremman äänen helposti. Malliston kaiuttimiin kuuluvat bassot, keskiäänet ja diskantit. Kaikki elementit myydään pareittain erikseen, joten jos Volvostasi on ovesta bassokaiutin hajonnut, voit hankkia pelkät bassot puolta halvemmalla kuin alkuperäiset ja saada silti paremman lopputuloksen.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

volvo v90 oviverhoilu

Oviverhoilun irroittaminen

Pieniä mallikohtaisia eroja tässä hommassa löytyy, joten emme käy tässä läpi kaikkia näitä automalleja. Youtuben ja Googlen avulla löytyy oviverhoilun purkuun helposti ohjeet. Tässä pähkinänkuoressa pikaselostus tästä autosta ( V90 ):

  • oven yläosasta kammetaan lista irti
  • sen alta avataan kaksi pulttia
  • lasinnostimien kytkinpaneeli kammetaan pois
  • sen alta avataan yksi ruuvi
  • kyynärnojan alapuolelta avataan yksi ruuvi
  • nostetaan oviverhoilu suoraan ylöspäin
  • irroitetaan ovenkahvan vaijeri verhoilun takaa
  • irroitetaan yksi moninapaliitin verhoilun takaa

Ovipaneeli on purettu autosta.

Diskanttien vaihto

Diskanttielementin vaihtaa noin minuutissa. Liitin irti, kaksi ruuvia irti ja kaiutin pois. Sitten samat hommat päinvastaisessa järjestyksessä uuden diskantin kanssa.

volvo diskantin ja keskiäänen irroitusKuvassa diskantin ja keskiäänen ruuvinpaikat ja liittimet

volvo oem diskantti ja uusi diskanttiVolvo diskantti ja Phoenix Gold diskantti edestä

volvo ja pg diskantti takaaVolvo ja PG diskantti takapuolelta

Keskiäänielementtien vaihto

Keskiäänien vaihdossa on hieman diskantteja enemmän näpertämistä ulkoisen jakosuodinyksikön takia. Liitin irti vanhasta, kolme ruuvia irti ja kaiutin pois. Uusi kaiutin ruuveilla paikoilleen, jakosuodinyksikön liitin auton liittimeen ja toinen pää kaiuttimen liittimeen. Suodinyksikölle on hyvä paikka oviverhoilun taustapuolella, mutta se vaatii hieman pehmennystä taakseen ja kiinnityksen vaimennusmatolla tai gorillateipillä sen jälkeen. Myös suodinyksikön ja auton liittimen paketti on hyvä pehmustaa pehmeällä.

keskiääni asennettunaKeskiäänen suodinyksikkö ja liitin pehmustettuna

volvo vs phoenix gold keskiääniVolvo ja Phoenix Gold keskiääni etupuolelta

volvo vs pg keskiääni takaaVolvo vs PG keskiääni takaa

Bassoelementtien vaihto

Samat sävelet kuin keskiäänen kanssa, liitin irti ja ruuvit irti. Sitten uusi elementti paikoilleen, ruuvit kiinni ja jakosuodinyksikkö auton liittimen ja elementin välille. Suodinyksikölle samat pehmennykset ja kiinnitykset kuin keskiäänen yksiköllekin. Tosin ei oviverhoilun taustalle vaan oven sisäpeltiin.

volvo oem bassokaiutinVolvo oem bassokaiuttimen liitin ja ruuvit irti

volvo ja pg bassokaiutinVolvo ja Phoenix Gold bassokaiutin edestä

oem vs pg bassoelementtiVolvon ja Phoenixin bassoelementti takaa

uusi basso volvon ovessaUusi bassokaiutin paikoillaan ovessa

Minkälainen sarja oli asentaa

Erinomaisen hyvä ja helppo. Kaikki kaiutinelementit istuivat aivan täydellisesti paikoilleen kaikin puolin. Aivan kuin oem-kaiuttimetkin. Ainoastaan keskiäänen ja bassoelementin suodinyksiköt teettävät hieman näpräystä. Ne kannattaa pehmustaa ja kiinnittää jutun mukaisesti paikoilleen, etteivät aiheuta ylimääräisiä ääniä oven sisällä. Asennusaika tällaiselle sarjalle on noin puoli tuntia puolelleen, eli koko setti vaihtuu tunnissa.

Mitä saavutettiin

Ennen asennusta kuunneltiin alkuperäinen kaiutinsarja ja sen jälkeen uusi sarja allekirjoittaneen toimesta. Kaikki sävynsäädöt ja taajuuskorjain asetettiin keskiasentoon ennen kuunteluja. Muutama sana huomioista.

Ensimmäinen havainto oli että bassotoisto parantui huomattavasti. Toisto ulottuu alemmas kuin ennen ja basson potku on tarkempi ja napakampi. Toinen huomio oli että kaiutinsarjan herkkyys on aika lailla samaa luokkaa kuin auton alkuperäisen sarjan. Eli on mahdollista vaihtaa vaikka pelkät bassoelementit ja saada parempi bassotoisto ja/tai hajonnut ovikaiutin ehjäksi vaihtamatta muita elementtejä ilman ongelmia eri äänialueiden herkkyyserojen kanssa. Volvon soittimen bassosäädöllä kestää leikkiä hyvin, potkua tulee lisää kun säätöä ruuvaa ylös eikä ääni ainakaan koekuuntelussa käytetyllä noin 75-80% äänenvoimakkuudella vielä hajoa siitä mihinkään.

Kolmanneksi keskiäänialueella oleva korostuma joka kävi varsinkin rankemmalla metallimusiikilla korvaan, oli vaimeampi kuin alkuperäisillä kaiuttimilla. Ei kokonaan hävinnyt mutta vaimeampi. Todennäköisesti kaiuttimen asennuspaikasta johtuva enemmän tai vähemmän koska siinä ei ollut radikaalin suurta muutosta suuntaan tai toiseen. Volvon soittimen suhteellisen vaatimattomalla taajuuskorjaimella kun otti pari napsua vähemmäksi 3 kHz taajuutta äänestä tuli selvästi miellyttävämpi kuunneltava.

Diskantissa ero oli lähinnä erottelussa, uusilla diskanteilla eri äänet olivat selkeämmin erilaisia. Diskanttisäätöä pari pykälää lisää ei kuulostanut vielä ollenkaan pahalta vaan toi ääneen lisää.

Tämä pitäisi päästä kuuntelemaan vielä uudestaan kun kaiuttimet ovat olleet jonkun viikon käytössä. Todennäköisesti ääni yläpään osalta pehmenee  elementtien sisäänajautumisen myötä hieman. Nythän kuunteluarvio tehtiin muutaman vuoden soitetun alkuperäisen setin ja pakasta vedetyn korvaavan sarjan kanssa.

Mitä seuraavaksi?

Järjestelmän saundi viedään sitten aivan totaalisesti toiselle tasolle lisäämällä Phoenix Gold ZDAPV1 DSP-vahvistin. Sellainen asennettiin seuraavaan Volvoon kaiuttimien kaveriksi. Siitä voit lukea jutun TÄÄLLÄ.