Audi A4 B6/B7 kaiuttimien vaihto

uusi ovikaiutin audi a4 b6 b7

Tässä jutussa asennetaan paremmat kaiuttimet sekä eteen että taakse vuosimallin 2007 Audi A4:een. Kaiuttimien paikat ovat samanlaiset B6 ja B7 korimalleissa eli vuosien 2001-2008 välillä. Korimallissa B8 paikat ovat aivan erilaiset, siitä on oma juttunsa myös täällä.

Tähän juttuun valikoituivat Suomalaista kaiutinsuunnittelua edustavat AI-Sonicin S2-C6.2 erillissarjat kahdesta syystä. Ensinnäkin ne ovat hyviä sarjoja joissa ääni on hyvin balanssissa hinnan kanssa. Toisekseen niiden diskantti istuu paikoilleen niin sanotusti napsauttamalla alkuperäisen diskantin tilalle.

Tuotteet joita tämä juttu koskee

Olemme koonneet tähän autoon FA DIY Audi A4 B6/B7 sarjan joka sisältää seuraavat tuotteet:

Jos haluat vaimentaa ovet ja tehdä jakosuotimen kiinnityksen tämän jutun ohjeiden mukaan, valitse optioksi vielä FA Doorkit Premium.

Oviverhoilun purku

Oviverhoilun purkamista ei käsitellä tässä, siihen löytyy vaikka kuinka paljon juttuja googlen avulla. Tässä linkki yhteen varsin havainnolliseen videoon.

Diskanttien asennus ( eteen ja taakse )

Alkuperäinen diskantti irroitetaan kääntämällä kolmea muovista lukituskynttä ulospäin kaiuttimesta. Sitten diskantin voi nostaa pois paikoiltaan. Uusi diskantti puretaan pienemmäksi ottamalla upotuskuppi pois sen ympäriltä. Alla olevassa kuvassa on alkuperäinen diskantti ja sopivaksi purettu uusi diskantti.

 

audi a4 b6b7 diskantin vaihtoAudin oem-diskantti ja uusi Ai-Sonic diskantti

Sen jälkeen uusi diskantti painetaan paikoilleen, diskantti lukittuu jopa hieman alkuperäistä tiukemmin paikkaansa, eli voidaan sanoa sen olevan täydellisen sopiva tähän autoon.

audin diskantti vaihdettuUusi diskantti asennettuna paikalleen

Diskantti kytketään jakosuotimen Tweeter liitäntöihin. Diskantin kaapeliin pitää liittää noin puolen metrin mittainen kaiutinkaapeli, että se yltää jakosuotimen asennuspaikkaan. Vaihetta ei käännetä eli punaraitainen kaapeli tulee + liitäntään suotimessa ja raidaton – liitäntään jakosuotimessa. Diskantin taso oli meidän mielestämme oikea säätö asetettuna asentoon -3 dB. Oman mieltymyksen mukaan voit toki käyttää muutakin tasoa.

Oven vaimennus

Ovien vaimennus ei ole pakollinen juttu, mutta tässä autossa varsinkin bassotoistoa parantava juttu. Ulkopeltiin laitetiin kerros CTK Premium 2.2 mattoa ja sen päälle kerros CTK Elastic 10 mattoa. Sisäpellissä olevat isommat aukot peitettiin CTK Premium 2.2 matolla, näin ovi toimii vähän paremmin kotelona kaiuttimelle. Voit hankkia tähän tarkoitukseen vaikka FA Doorkit Premium-paketin.

Oven vaimennus kannattaa tehdä kun midbassokaiutin on otettu ovesta pois. Ovikaiutin lähtee avaamalla sitä kiinni pitävät ruuvit.

audin oven ulkopellin vaimennusCTK Premium 2.2 ulkopellissä

elastic premiumin päälläCTK Elastic 10 Premium-maton päällä ulkopellissä

sisäpellin aukkoja umpeen
CTK Premium matto sisäpellin aukoissa

Midbasson vaihto

Alkuperäinen kaiutin on helppo poistaa. Irroita kaiutinliittin, avaa ruuvit ja ota kaiutin pois. Kaiutinadapteri AH-SPR-Audi3 asennetaan tilalle samoilla ruuveilla joilla auton alkuperäinen kaiutin oli kiinni autossa. Adapterien mukana tuleva tiivisterengas asetetaan adapterin ja ovipellin väliin. Kaiutinkaapeli jakosuotimelta midbassolle kulkee helposti kaiuttimen paikan takapuolelta olevan kaapeliviennin kautta.

audin kaiutinkaapeliAdapteri asennettuna oveen ja kaiutinkaapelin reitti

Kaiutinkaapelin voit kiinnittää suoraan kaiuttimen ruuviterminaaleihin. Pakkauksessa on myös mukana kaiutinkaapelit joissa on kaiuttimen liittimiin sopivat liittimet valmiiksi. Tätä asennusta tehdessä ei asentaja mukana tulevia kaapeleita vaan paketissa huomannut. KAiuttimien mukana tuleva kaapeli on riittävän pitkä suotimen asennuspaikkaan, jos haluat käyttää muuta kaapelia, tarvitset noin metrin pätkän. Midbasso kytketään vaihe normaalisti päin suotimeen eli plussa plussaan ja miinus miinukseen.

Kaiuttimen ja adapterin väliin paketissa on “aurinkotiiviste” jonka tehtävänä on tiivistää kaiuttimen asennus ovipahvin suuntaan. Se asetetaan adapterin ja kaiuttimen väliin ennen kaiuttimen kiinnitysruuvien kiinnittämistä.

uusi ovikaiutin audi a4 b6 b7Midbasso asennettuna oveen

Jakosuotimen asennus

Auton alkuperäiseen midbassolle tulevaan kaapeliin liitetään noin puolen metrin jatkokaapeli jotta se yltää jakosuotimen asennuspaikkaan. Jakosuotimen INPUT liitäntään kytketään auton alkuperäiset kaiutinkaapelit. Kytkentävärit etuovissa ovat seuraavat ( ainakin tässä autossa, voivat vaihdella ):

  • Vasen etuovi + on ruskea/vihreä
  • Vasen etuovi – on sininen/keltainen
  • Oikea etuovi + on ruskea/sininen
  • Oikea etuovi – on vihreä/sininen

Takaovissa oli molemmissa saman väriset kaapelit:

  • Vasen ja oikea takaovi + on ruskea/musta
  • Vasen ja oikea takaovi – on punainen/vihreä

Jakosuodin mahtuu ovessa kuvan osoittamaan paikkaan.

jakosuotimen paikka ovessaPaikka johon jakosuodin mahtuu hyvin ovessa

Jakosuotimen pohjaan kannattaa laittaa pala pehmeää mattoa, jotta se ei taatusti aiheuta ylimääräisiä ääniä oviverhoilun takana.

pehmytmatto jakosuotimen pohjassaPehmytmatto asennettuna jakosuotimen pohjaan.

Jakosuotimen voi kiinnittää vaimennusmattosuikaleella ovipahviin. Kaikkien mattojen liima ei välttämättä pidä, Premium ainakin toimii tässä.

suodin ovessa kiinniJakosuodin mattosuikaleella kiinni oviverhoilussa

Jakosuotimen asennus tukeutuu pehmeästi oven peltiä vasten kun verhoilu asennetaan takaisin autoon jos laitat reilun palasen pehmytmattoa suotimen päälle.

pehmytmatto suotimen päälläPehmytmattoa pala jakosuotimen päällä

Projektin lopputulos

Tässä erillissarjassa on tasapainoinen saundi ja varsinkin midbassopuolessa on kunnolla potkua. Aivan eritavalla kuin alkuperäisissä kaiuttimissa. Mitään ei näy päälle päin ja äänenlaatuun saatiin reilu parannus.

Tähän autoon asennettiin myös Audison SR4.500 vahvistin kaiuttimien vaihdon yhteydessä. Sen avulla saatiin ääntä määrällisestikin ulos yllättävän paljon alkuperäisiltä kaiutinpaikoilta. Jopa niin paljon että kahdella 12″ bassolla refleksikotelossa kolmen kilowatin vahvistimen perässä ei todellakaan ollut sitä ongelmaa että pääkaiuttimet jäisivät täysin subbarin jalkoihin.

Vinkki

Jostain syystä aika usein näissä Audeissa on oviverhoilun kiinnikkeitä rikki. Niin oli tässäkin. Eivät ole kalliita merkkiliikkeessäkään, maksoivat puolentoista euron luokkaa kappaleelta. Tähänkin autoon vaihdoimme rikkinäiset uusiin ennen oviverhoilujen asentamista takaisin autoon. Varaosanumero on: 8E0-868-243

audi a4 b6 b7 ovinepparit