Volvo S60/S90/V60/V90/XC60/XC90 DSP-vahvistimen asennus

volvo oem, pg ja fanaticaudio

Volvo S60/S90/V60/V90/XC60/XC90 DSP-vahvistimen asennus

Tässä jutussa asennetaan Phoenix Gold ZDAPV1 Plug&Play DSP-vahvistinpaketti Volvoon. Samalla vaihdettiin autoon myös Phoenix Goldin Plug&Play kaiutinsarja, mutta sitä ei käsitellä tässä jutussa enempää. Kaiuttimien vaihdosta on oma juttunsa jo TÄÄLLÄ. Vahvistimen asennuksen voi tehdä myös ilman kaiuttimien vaihtoa, vaikka et kaiuttimia vaihtaisikaan, saat todella suuren parannuksen ääneen.

Alkuperäisen järjestelmän keskiäänialueella on niin raaka korostuma äänessä, että se tekee monenlaisen musiikin kuuntelun hyvin epämiellyttäväksi, kirjaimellisesti sattuu korviin. Korostumat johtuvat osin kaiuttimista, mutta vielä enemmän asennuspaikasta. Tästä aiheesta löydät lisää kommenttia aiemmin linkitetystä kaiuttimien vaihtojutusta, jossa lopussa ruoditaan myös se, mitä pelkkien kaiuttimien vaihdolla saa aikaan järjestelmän äänessä. Tässä tapauksessa ongelmat vaativat DSP:n käyttöä jotta äänestä saa mukavamman kuuloisen.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

Phoenix Gold volvo-vahvistin

Kytkentä OEM-vahvistimen luokse

Alkuperäinen vahvistin on apukuljettajan penkin alla. OEM-vahvistimesta otetaan liitin irti ja Phoenix Gold DSP-vahvistimen johtosarja  liitetään OEM-vahvistimeen ja auton liittimeen. Ääni otetaan OEM-vahvistimelta uudelle vahvistimelle ja se palaa takaisin auton alkuperäisen vahvistinliittimen kautta kaiuttimille. Jos teet asennuksen täysin Plug&Play kytkennöillä, sinun tulee irroittaa OEM-vahvistimesta myös toinen liitin jossa ovat maa ja virta ja liittää se samalla tavalla. Jos haluat hifistellä, voit kytkeä vahvistimeen erillisen paksumman virta-ja maakaapelin jolloin toista liitintä ei tarvitse asentaa ollenkaan OEM-vahvistimeen.

Tässä kohteessa OEM-vahvistimelta lähtee neljä kanavaa: vasen etu, oikea etu, vasen taka ja oikea taka ja ne ruokkivat passiivisen kolmitiesarjan etuovissa ja takakaiuttimet. Joissain malleissa on myös erilaisia lähtömääriä ja/tai erilaisia kytkentöjä jolloin voi olla että esimerkiksi bassoille joutuu lisäämään vielä kaksi vahvistinkanavaa jne jne.

volvo vahvistimen asennusKytkentä OEM-vahvistimen luo on Plug&Play

Kaapelinippu viedään DSP-vahvistimelle ja liitetään siihen. Jos kuljetat kaapelin suoraan takaosan maton alle etkä vie sitä auton sivulle kaapelikouruun, saat johtosarjan yltämään paremmin tavaratilaan. Irroita kuljettajan istuin ja tee pieni viilto/kolo lattiamattoon alla olevan kuvan osoittamaan kohtaan.

volvo dsp-vahvistimen kaapelit

Alla olevasta kuvasta näet, mihin asti vahvistimeen kiinni tuleva ISO-kaapeliliitin yltää. Tuossa kohdassa on myös auton maton alla tilaa liitinpaketille.

plug & play vahvistin volvo

Kaapeli viedään takapenkin istuinosan reunan kohdalla taaksepäin ja sieltä tavaratilaan auton omien kaapeleiden mukana. Kuva hieman hämää sillä sen ottamisen hetkellä kaapeli on vielä menossa keskelle penkkiä, jonne sitä ei kannata viedä.

kaapelin reitti takapenkin alla

Tavaratilan valepohjan alla on muotoonvalettu huopapohja. Sen alla vasemmassa etureunassa on styroksinen kotelo jossa on renkaanpaikkausvälineet. Se otetaan pois jotta vahvistin mahtuu sen paikalle.

vahvistin tavaratilassa

Alla olevassa kuvassa vahvistin on huopapohjan alla kohouman kohdalla. Styroksinen renkaanpaikkausvälinesetti on siirretty sieltä sen takapuolelle. Valepohja mahtuu silti hyvin kiinni.

vahvistin asennettuna

Säätäminen

Vahvistimen säätösofta löytyy Phoenix Goldin sivuilta. Se ladataan koneelle ( PC ) ja liitetään vahvistin kaapelilla kiinni läppärin USB-porttiin. Softa auki ja säätämään. Samalta sivulta voi ladata myös valmiin säätösoftan Volvoon. Näin toimittiin ja sen jälkeen kuunneltiin että miltä kuulostaa. Ei kuulostanut kovinkaan hyvältä.

Tämän asennuksen alussa mitattiin vaste Volvon OEM-laitteistosta, siinä näkyy selkeästi iso korostuma keskiäänialueella joka riipii korvia kuuntelussa. Toinen huomattava asia on ylempien äänien puuttuminen, korkeammat diskanttitaajuudet olivat niin paljon muita alueita matalammalla tasolla etteivät tahtoneet sopia samalle näytöllekään. Mittaus uusittiin kaiuttimien vaihdon, vahvistimen asennuksen ja valmiin säätösoftan asentamisen jälkeen. Korostuma oli siirtynyt vähän ylemmälle taajuudelle ja oli vielä hieman laajempi muodoltaan. Korostuman alapuolella oli sitten reilumpi kuoppa kuin aiemmin. Positiivista kun haetaan niin ylempi diskanttialue toimii uusilla kaiuttimilla nyt paljon paremmin.

Säätösoftasta vedettiin kaikki valmistajan korjaukset nollille ja aloitettiin ongelmien korjaaminen puhtaalta pöydältä. Aivan viivasuoraksi vastetta ei edes yritetty tehdä, sillä jo nyt korjauksia sai tehdä aika reippaalla kädellä. DSP:n säätöohjelmisto osoittautui varsin hyväksi käytettävyydeltään, se oli erittäin selkeä ja säätöjä oli nopea ja helppo ohjelmistolla tehdä. Erittäin positiivinen yllätys! Monenlaisia ohjelmistoja on tullut vastaan ja tämä oli toistaiseksi ehkä jopa kaikista helpoin ja nopein käyttää.

Mitä saatiin aikaan?

Seuraava kuuntelu olikin sitten jo paljon miellyttävämpi kun pahimmat terävyydet ja räikeydet oli saatu äänestä viilattua pois. Nyt voi sanoa jo että parannus alkuperäiseen on todella huomattava. Muutama näitä kaiutinsarjoja on tullut jo Volvoihin laitettua ja kyllä se tämän DSP:n vaatii jos äänestä haluaa oikeasti saada miellyttävän. Lopputuloksena bassopään toisto on reilusti alkuperäistä tukevampi, voimakkaampi ja tarkempi. Keskiäänialue on huomattavasti siistimpi, ei rasita korvia eikä revi hermoja. Diskanttipäässä on nyt aivan toisella tavalla toistoa kuin alunperin, ylemmät äänet soivat nätimmin.

Erittäin iso ero pelkkään kaiuttimien vaihtoon, josta tehtiin juttu jo aiemmin. Sen voit lukea TÄÄLTÄ.

volvo oem, pg ja fanaticaudio

HUOMIO! Jos autossasi on myös takaovissa diskantit ja käytät meidän säätösoftaamme, ota takakanavilta alipäästösuodatus pois päältä.