Tee helposti haluamasi kokoinen kaiutinritilä

avarampi kautinritilä autoon

Miksi pitäisi tehdä uusi kaiutinritilä?

Tässä jutussa näytetään yksi tapa tehdä halutun kokoinen kaiutinritilä helposti perustyökaluilla. Jos rakennat autoon suunnattuja kaiutinpaikkoja kun asennat uusia diskantteja, keskiääniä tai laajakaistoja, tällä tavalla saat tehtyä niille sopivat ritilät. Monessa autossa alkuperäisen kaiutinpaikan ritilä on paksua muovia jossa on vain pienet reiät. Tällainen ritilä värittää aika paljon varsinkin ylä-äänillä ääntä ja paremmin läpäisevä ritilä saattaa parantaa saundia paljonkin.

avarampi kautinritilä autoon

Materiaalin valinta

Tällä ohjeella voi tehdä monenlaisestakin ohuemmasta verkkomateriaalista ritilän. Ainoa rajoittava tekijä on se, että materiaali on niin taipuisaa että se prässäytyy käytetyillä materiaaleilla haluttuun muotoon. Tässä jutussa näytetään pyöreän ritilän teko, mutta aivan samalla tavalla voi puristaa monimuotoisenkin ritilän kun leikkaa sille molemmat vastakappaleet.

ritiläaihio

Me valitsimme aihioksi AI-Sonic S2 kaiutinritilän. Se on hyvin taipuisaa metallia ja erittäin avaralla hunajakennorakenteella. Avara kennorakenne tekee siitä vielä helpomman taivuteltavan, sillä metallilla on tilaa taipua avariin kennoihin.

Ritilän aukon mittaaminen tai tekeminen

Jos olet rakentanut kaiutinpaikat ja teet niihin ritilöitä, mittaa vain tarvittava koko ja ala sen mukaan tekemään. Jos taas haluat juuri sopivan kokoisen ritilän olemassaolevan ritilän tilalle, kannattaa ensimmäiseksi poistaa se alkuperäinen ritilä aukosta, että saa otettua tarkat mitat niin halkaisijasta kuin syvyydestäkin mikä tarvitaan.

kaiutinritilän teko autoon

Tässä esimerkkiautossa alkuperäinen ritilä joka korvataan, sijaitsee kojetaululla erikseen autosta irroitettavassa isommassa osassa. Osa otettiin autosta pyödälle ja tutkittiin miten ritilän saa siisteimmin poistettua.

oem ritilän irroittaminen

Tässä tapauksessa homma oli helppo, ritilä oli paneelin taustapuolella kiinni lämmön kanssa käännetyillä muoviklipseillä jotka vaan käännettiin takaisin suoriksi ja ritilä lähti irti. Kohde on myös siinä mielessä helppo, että reikä on pyöreä. Selvitään vähemmällä työllä kuin monimuotoisempien reikien kanssa.

Ritilän muotoon puristamiseen tarvittava muotti

Puristamiseen tarvitaan osa, jossa olevan aukon sisähalkaisija on sama kuin haluttu ritilän ulkohalkaisija. Tai vastaavasti monimuotoisessa ritilässä aukon koko tulee olla muodoltaan ja kooltaan sama kuin haluttu ritilän muoto ja koko. Tässä tapauksessa autossa oleva aukko on 65 mm halkaisijaltaan. Sama oli vanhan ritilän halkaisijakin ja samankokoiseksi haluttiin tehdä uusi ritilä.

Puristusmuotin materiaalin ei tarvitse olla kovin paksua. Materiaali on hyvä olla paksuudeltaan sama mitä tarvittava ritilän syvyys. Näin on helppo tehdä kaksi saman korkuista ritilää kun muotti toimii myös puristussyvyyden mittana.

ritilän puristusmuotti

Tässä tehtiin vastakappale vanerista. Vaneriin porattiin 65 mm rasiaporalla ( tai reikäsahalla, nimiä on monia ) reikä. Reiän reunoja hieman pyöristettiin puuviilalla. Pyöristys auttaa vastakappaletta liukumaan paremmin puristettavaa ritilää vasten. Pyöristys näkyy kuvassa. Taustapuolelta kokeiltiin alkuperäistä muoviritilää vielä aukkoon, tällä varmistettiin että koko on oikea.

Muotoon puristamiseen tarvitaan kaksi muottia. Ulkopuolen muotti joka sahattiin vanerista ja sitten se sisäpuolen muotti, jolla verkko puristetaan ulkpuolen muotista läpi. Tässä tapauksessa meillä sattui olemaan toinen rasiapora jonka taustapuolta ( eli ei sitä terän puolta ) päätettiin kokeilla vastineeksi.

Myös vanerin sisältä reikäsahalla pois porattua palasta olisi voitu käyttää hyvin tähän tarkoitukseen, sitä ei vaan ehditty touhun keskellä edes huomata.

Toki on eduksi jos puristusvaiheessa materiaalilla on hieman enemmän tilaa syyvyssuunnassa mennä ruttuun, eli siinä mielessä tämä reikäsaha oli ihan hyvä valinta.

ulompi ja sisempi puristusmuotti

Tuossa kuvassa näkyy ulompi ja sisempi muotti sisäkkäin. Kokoeroa on muutama millimetri, se on oikein sopiva.

Muotoon puristaminen

Helpointa on puristaa muotteja ruuvipenkissä. Jos sellaista ei ole käytössä, voi puristaa myös pöydän päällä käyttäen isoa ruuvipuristinta. Silloin reikämuotin päälle tarvitaan toki joku toinen levynkappale tms että saadaan puristettua keskeltä. Ainakin tämä materiaali puristuu sen verran nätisti että tuo vaihtoehtoinen tapakin onnistuu.

muotoon puristaminen

Jos sisempi muotti on joku tasainen kappale, tuota neljättä osaa ei tarvita. Tässä tapauksessa se tarvittiin että saatiin suojattua reikäsahan hampaat ja puristin.

Puristamisen jälkeen loppumuotoilu

puristettu puolivalmiste

Puristamisen jälkeen saatiin pöydälle tämän näköinen häkkyrä. Siitä leikattiin peltisaksilla pois ylimääräistä ritilää. Kuitenkin sen verran että kaulusta jäi jäljelle riittävästi ritilän kiinnitystä varten.

ritilän laipan pakotus

Ensimmäisen peltisaksilla trimmaamisen jälkeen ritilä asetettiin siihen puristusmuottiin sisälle ja naputeltiin vasaralla laippa suoraksi.

oem-ritilät vs uudet ritilät

Vaalealla taustalla OEM-ritilät ja uudet ritilät. Tässä huomaa helposti sen miten umpinainen alkuperäinen ritilä on.

Ritilän kiinnitys

Tässä tapauksessa kiinnitys tehtiin auton paneelin taustalle. Näin siitä saa siisteimmän ja alkuperäisimmän kaltaisen lookiltaan. Jos teet ritilöitä pinta-asennukseen, tarvitset sitten jonkun siistin laipan joka asennetaan ritilän kauluksen päälle.

taustapuolen karhennus ja liimamassa

Paneelin taustapuoli aukon ympäriltä karhennettiin rasvanpoiston jälkeen karkealla hiekkapaperilla. Sitten levitettiin liimamassa, tällä kertaa sattui olemaan tuulilasiliimaa avattu tuubi joten käytettiin sitä. Moni muukin liimamassa toimii tässä ihan hyvin. Mutta älä käytä silikoonia. Se ei ole liimamassana hyvä.

ritilä liimattuna

Ritilä painettiin paikoilleen ja sen läpi tursunut liimamassa tasoiteltiin lastalla. Siitä ei muistettu ottaa kuvaa, että kuivumisen jälkeen kaulus peitettiin sisäpuolelta vielä CTK Anti Creak nauhalla. Tällä haluttiin estää se, että kaiutinelementin etupuolelle pehmytmatosta tehty tiiviste tarttuu/repeää kauluksen reunaan/massaan.

Valmis ritilä paikoillaan

avarampi kautinritilä autoon

Uusi ritilä paikoillaan pöydällä, eli jutun avauskuva uudestaan.

uusi ritlä paikoillaan

Ritilä autossa paneeli asennettuna takaisin kojetaulun päälle.

elementti ritilän takana

Eri kuvakulmasta PHD Audio Studio 2.5 WMT laajakaistakaiutin näkyy aika selvästi. Aiemmin sitä ei nähnyt mistään suunnasta ollenkaan. Jos haluat kaiuttimen edelleen piiloon, voit laittaa ritilän päälle ennen sen autoon kiinnittämistä kaiutinkangasta. Ei verhoiluhuopaa vaan samanlaista ohutta kangasta mitä kotikaiuttimissa käytetään. Saat piilotettua kaiuttimen edelleen.

Mitä eroa uudella ritilällä äänessä

Tässä järjestelmässä nämä laajakaista toistavat koko yläpään 500 Hz taajuudesta ylöspäin. Ritilöiden vaihdon jälkeen koko äänimaailma oli niin erilainen, että kaikkia eroja ei vielä ole ehtiny huomaamaankaan. Helpoiten sitä kuvaa sillä, että otettaisiin kaiuttimien edestä todella paksu verho pois. Avarampi, luonnollisempi, herkempi, heleämpi, tarkempi, siinä nyt muutama adjektiivi kuvaamaan näitä eroja mitä on huomattu.