Pikku basso penkin alle VW T5

Tässä projektissa oli tavoitteena toteuttaa kohtuuhintaan niin laitteiden kuin asennuskustannustenkin osalta asiallinen bassotoisto työautona olevaan VW T5 pakuun.

Transportterin etupenkkien alla on mukavasti tilaa piilottaa vaikka hifiä. Tilaan sopii tekemään koteloa monenlaiselle elementille, piilottamaan vahvistimia ja muita laitteita. Harva valmiskotelo on kuitenkaan muodoltaan sellainen, että se “heittämällä” mahtuu. Ja joka tapauksessa penkki on niin umpinainen että basson kuuluminen kunnolla paranee huomattavasti jos penkin seinään tehdään reikä. Koska oli tiedossa hyvälaatuinen valmiskotelo edulliseen hintaan, päädyttiin tekemään sille vähän lisää tilaa nopeasti ja helposti.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

DD Audion LE-M06 on kooltaan pieni, mutta muoto ei tänne paikkaan ole optimaalinen ilman modausta. Kuitenkin tällainen valmiskotelo haluttiin autoon sen hyvän hinta/laatusuhteen takia. Kannulle saatiin tilaa riittävästi leikkaamalla penkin etulaitaan aukko. Sen verran reilun kokoinen että ääni tulee penkin alta kunnolla kabiiniin. Kuten kuvasta näkyy niin kovin paljosta ei mahtuminen ollut kiinni. Jos etuseinää ei halua leikata, saa kotelon sopimaan penkin alle myös poistamalla penkin rungon takareunasta pahkan. Kuitenkin kannattaa tehdä johonkin suuntaan aukko josta ääni tulee kunnolla hyttiin. Sen voi leikata myös takalaitaan.

Aukko leikattiin puukkosahalla metalliterää käyttäen. Näin voi leikata aukon irrottamatta penkkiä eikä tarvitse pelätä rälläkän kipinöiden jälkiä sisustassa. Peltisaksilla ja papukaijapihdeillä vielä pikkuviilausta aukkoon.

t5kannu1

Leikatun pellin reuna on terävä ja ruman näköinen. Pellinreunanauhalla saa nopeasti siistin ja reunoiltaan turvallisen aukon. Pellin reunaan voi laittaa muutamia liimamassatäppejä ennen reunanauhan asennusta jos haluaa varmistaa sen että nauha pysyy taatusti paikoillaan. Penkin peltinen runko vaimennettiin kauttaaltaan STP Black Gold vaimennusmatolla.

t5kannu2Basso asennettiin keskimmäisen penkin alle ja reunimmaisen penkin alle laitettiin vahvistimet ja erillissarjan jakosuotimet. Näin kaikki järjestelmän osat, joissa on säätöjä, ovat yhdessä paikassa. Helpottaa säätämistä mukavasti. Beat 2 vahvistimet valittiin hyvän äänen ja pienen koon takia tähän projektiin. Beatit niputetiin yhdeksi paketiksi pulttamalla niiden kiinnitysjalat yhteen ja paketti asennettiin kuvassa olevaan asentoon penkin alle. Näin molempien säätöihin pääsee helposti käsiksi irrottamatta vahvistimia. Jakosuotimet kiinnitettiin penkin runkopeltiin vahvistinten viereen, samoin myös jakoblokit.

t5kannu3

 

Pienestä laatikosta saatiin T5 hyttiin isosti bassoa. Ja mukavan alas asti yltävällä toistolla. Pientä buustia asennuspaikka aiheutti ylemmälle bassoalueelle, vaikka jakotaajuudeksi valittiin 50 Hz. Sitä sai tiputettua kuitenkin helposti soittimen taajuuskorjaimella ja soinnin sai balanssiin. Kovin paljoa ei kotelo tule ulos penkin alta.

t5kannu4

Äkkinäinen autoon tulija tuskin huomaa yhtään mitään.

t5kannu5