Soittimien vahvistinten tehot ja toiminta

soitintentehot

Soitinten todelliset teholukemat?

brkuva

Saamme vähän väliä kyselyjä, miksi emme ilmoita soittimille tehoja kuten laitevalmistajien sivuilla ja monissa muissa verkkokaupoissa ilmoitetaan. Siksi että 4x50W tyyliset tehoilmoitukset ovat täysin järjettömiä eikä niillä ole mitään tekemistä todellisen soittimien sisäisen vahvistimen tehon kanssa. Jos taas laitamme sivuillemme ilmoitukseksi todenmukaisen 4x15W RMS, niin sitten aika moni asiasta vähemmän tietävä asiakas jättää soittimen ostamatta koska siinä on ”vähemmän tehoa kuin jossain toisessa”. Mikä ei myöskään pidä paikkaansa.

brkuva

Soitinmerkistä ja mallista riippumatta soitinten pääteasteet ovat toimintaperiaatteeltaan samanlaisia. Näiden todellinen käyttökelpoinen teho on noin 4x15W. Riippumatta siitä lukeeko paketin kyljessä 4×35, 4×45 4×50 vai jopa 4x60W.

brkuva

Soittimen vahvistimen säröytyminen paljon ennen suurinta volume-lukemaa

brkuva

Soittimien äänenvoimakkuuden säätö eli volume on yleensä 30-70 portainen. Käytännössä kaikki puhdas teho soittimesta on otettu irti jo paljon ennen maksimilukemaa. Äänenvoimakkuuden nostaminen tästä tasosta tuo muutamia watteja tehoakin mutta lisää todella nopeasti säröä ja aiheuttaa valitettavan usein kaiuttimien ( varsinkin diskanttien ) polttamisen. Eikä se kaiutin pala siksi että soitin antaisi liikaa tehoa vaan liikaa säröä.

brkuva

BassBoost, Loudness, SuperHyperMegaBass jne vaikutus

Teimme mittauksia soittimille jotka on esitetty oheisessa videossa. Näistä näemme, että soittimen ( jonka max volume on 62 ) sisäisestä vahvistimesta on otettu kaikki puhdas teho irti paljon aikaisemmin jos käytetään erilaisia äänenmuokkauksia kuten loudnessia, bassboostia ja superbass-juttuja.

brkuva

Miksi kaiuttimet soi lujempaa jos tehoa ei tule lisää?

brkuva

Äänenvoimakkuus nousee vielä jonkin verran vaikka ylitetään se piste jossa puhdas teho on jo kaikki käytössä. Särön lisääntyessä tulee toki joitain watteja lisää tehoakin, mutta suurin vaikutus on sillä miten ihmiskorva aistii ääntä. Mitä enemmän säröä äänessä on, sitä lujemmalta se kuulostaa. Puhtaana toistuvaa ääntä on paljon miellyttävämpi kuunnella eikä se kuulosta yhtä kovalta kuin pahasti säröytynyt ääni.