Kaiuttimien patteritesti

patteritesti

Näin saat selvitettyä ihan tavallisella paristolla auton alkuperäisten kaiuttimien napaisuuden. Ja siitä sitten liitintä kaiuttimeen vertaamalla selvitettyä miten päin kytket uusien kaiuttimien kaapelit auton alkuperäisiin johtoihin.

Eli niin sanottu patteritesti kaiuttimelle. Tällä samalla tavalla voit varmistaa esimerkiksi sen, että bassokotelossa on yhden subbarin molemmat puhekelat johdotettu samalla tavalla eli plussat ja miinukset ovat samoin päin. Tai useamman basson kotelossa testattua että kaikki bassot ja niiden puhekelat ovat johdotettu samalla tavalla.

Miksi tämä on tärkeää? Siksi, että jos autoon laitetaan vaikka uudet kaiuttimet eteen vasemmalle ja oikealle, ja niiden vaiheet ovat ristissä, ääni on karsean huono. Ja varsinkin bassotoisto puuttuu kokonaan. Koska eri vaiheessa olevien kaiuttimien ääni kumoaa toisensa. Tämä korostuu varsinkin bassoäänillä, sillä ne kumoutuvat autossa parhaiten.

Jos olet asentanut autoosi jo uudet kaiuttimet ja ääni on karsean huono, jopa huonompi kuin alkuperäisillä. Ja varsinkin se bassotoisto puuttuu. Voit seuraavalla tavalla kokeilla että onko kaiuttimien piuhat jossain väärin päin:

  1. Käännä fader-säätö soittimesta kokonaan eteen
  2. Laita soimaan jotain bassovoittoista musiikkia
  3. Käännä balance-säätö kokonaan oikealle
  4. Jos pelkästään oikealta kuuluu enemmän bassoa ja ehkä jopa muutenkin paremmin kuin vasemmalta ja oikealta yhteensä, sinulla on jommalla kummalla puolella plus ja miinus kytketty väärin päin.

Toki jos vaihdoit vain takakaiuttimet, voit tehdä testin siten että kohdassa 1 käännät fader-säädln kokonaan taakse.

Joskus voi käydä niinkin, että etukaiuttimet ja takakaiuttimet ovat “pareittain” keskenään ristissä. Tämän voit testata seuraavasti:

  1. Laita soimaan sitä bassovoittoista musiikkia
  2. Käännä fader kokonaan eteen tai taakse
  3. Jos pelkästään edestä tai takaa kuuluu selvästi paremmin ja/tai enemmän bassoa kuin kaikista yhteensä, sinulla on todennäköisesti vaiheet ristissä kaiutinpareittain

HUOMIO! Tämä ei päde aina. Joissain autoissa on esimerkiksi takakaiuttimilta auton alkuperäisessä soittimessa ja/tai vahvistimessa leikattu pois matalat äänet ja korkeat äänet. Tällöin ääni voi olla ihan muuten vaan huonompi kaikista kaiuttimista yhteensä kuin pelkistä etukaiuttimista.

Katso video patteritestistä: