Jumpy-Scudo-Expert-ProAce kaiutinasennus

jsekaiutin21

Citroen Jumpy, Peugeot Expert, Fiat Scudo ja Toyota ProAce vuosien 2007-2015 välillä ovat muutamia pikkueroja lukuunottamatta samoja autoja. Kaiutinpäivitys näihin on tämänkertaisen FA Jutun aiheena. Alkuperäiset kaiuttimet ovat sen verran huonoja, että tällä päivityksellä saat todella suuren parannuksen äänentoistoon autossa. Varsinkin jos samalla teet oveen vaimennuksen, mikä parantaa midbassotoistoa reilusti, koska oven sisäpellissä on niin suuret aukot kaiuttimen läheisyydessä.

 

Alkuperäinen midbasso ja tilalle tuleva DLS ovat hieman eri kaliiberia. Mutta aika kivuttomasti uusi mahtuu silti paikoilleen.

jsekaiutinerot

 

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

 

Tässä jutussa on kerrottu kolme vaihtoehtoista tapaa kaiutinpäivityksen tekemiseen:

 

  1. Isotöisin ja paras lopputulos kun vedetään uudet kaapelit samalla oviin
  2. Huomattavasti helpompi jossa käytetään alkuperäistä kaapelia ja asennetaan jakosuodin oven sisään.
  3. Kaikista helpoin jossa käytetään erillissarjaa inline-suotimilla vain diskanteille jolloin mitään johtoja ei tarvitse uusia.

Ensimmäinen vaihtoehto mahdollistaa myös aktiivisena soittamisen ja/tai jakosuodinten asentamisen auton sisäpuolelle. Ja tietysti passiivisenakin erillisen vahvistimen käytön. Tämä on suositeltavin tapa jos viitseliäisyyttä riittää ja haluaa parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Toinen vaihtoehto mahdollistaa samanlaisen erillissarjan käytön kuin ensimmäisessä. Tässä vaihtoehdossa ei voida soittaa etupäätä aktiivisena. Eikä myöskään kannata käyttää erillistä vahvistinta, sillä alkuperäinen kaiutinkaapeli on niin tolkuttoman ohutta narua että sen kautta ei suuria tehoja siirrellä. Yhtä hyvään lopputulokseen ei tällä päästä kuin ensimmäiselle tavalla vaikka kaiutinsarja olisi sama.

Kolmannessa vaihtoehdossa homma on kaikkein helpoin, midbasso kytketään alkuperäiseen kaiutinkaapeliin, samoin diskantit. Diskanttien ja kaapelin väliin asennetaan vain pieni ylipäästösuodin joka mahtuu kojetaulun sisään diskantin aukosta piiloon. Tämä vaihtoehto on kaiuttimiltaan halvin, selvästi nopein asennettava, mutta ei niin hyvä lopputulokseltaan kuin kaksi ensimmäistä.

JOKAINEN näistä vaihtoehdoista kuitenkin parantaa äänentoistoa alkuperäiseen verrattuna.

HUOMIO! Jokainen asentaa omalla vastuullaan. Tämä sivu kertoo sen miten me tämän teimme, emme ota mitään vastuuta kenenkään itse suorittamien asennusten mahdollisista ongelmista. Mikäli et halua itse tehdä tätä hommaa, teemme sen mielellämme asentamossamme ja annamme työllemme ikuisen takuun. Ota yhteyttä jos haluat tämän jutun laitteet valmiiksi asennettuna.

 

Oviverhoilun purkaminen

Ensimmäiseksi avataan kaksi T20 kannalla olevaa ruuvia oviverhoilun alalaidasta ja takareunasta.

jsekaiutin1Seuraavaksi kammetaan ovenkahvan suojakuori ylös ja poistetaan sen alta löytyvät m10 kannalla olevat pultit.

jsekaiutin2

jsekaiutin3

Oven avauskahvan ympäriltä kammetaan suojakuori pois.

jsekaiutin4

Peilikolmio poistetaan kampeamalla tai voimakkaasti sisäänpäin vetämällä.

jsekaiutin5

Näiden toimenpiteiden jälkeen oviverhoilu lähtee pois kampeamalla auki verhoilua peltiin kiinnittävät tyypilliset muovikiinnikkeet. Jotka ovat heikkolaatuista kovaa muovia. Todennäköisesti osa niistä menee rikki irroituksessa, joten kannattaa hankkia valmiiksi uusia kiinnikkeitä. Niitä saa merkkihuollosta. Tässä tapauksessa käytimme Skodan vastaavia kiinnikkeitä, koska niitä sattui olemaan ennestään pussillinen hyllyssä. Ne olivat vielä hitusen paksumpia kuin alkuperäiset ja verhoilu tarttui vielä jämäkämmin kiinni kasattaessa.

jsekaiutin6Kun nepparit on kammettu irti, verhoilua käännetään ulospäin alareunastaan ja nostetaan se pois paikoiltaan. Irroita sähköikkunoiden katkaisijalta liitin ja verhoilun saa autosta irti. Ilman oviverhoilua ovi on tämän näköinen.

jsekaiutin7

Kaiuttimen irroitus

Alkuperäinen kaiutin on kehyksessään kiinni neljällä T20 ruuvilla. Ruuvit irti ja kaiutin pois, jotta saa kaapelin liittimen irti.

jsekaiutin8Alkuperäinen kehys on upotussyvyydeltään todella matala. Ja se on alareunastaan kiinni pujotettuna peltiin. Joten jos pohjan leikkaa pois kokonaan ja avartaa pellissä olevaa aukkoa, toinen alareuna jää aika irtonaiseksi. Toki tätä voi massalla liimailla jne jos haluaa säästää parikymppiä, mutta uusi asennuskaulus on tukevampi ratkaisu ja se lisää vielä asennussyvyyttä hieman. Joten käytimme sellaista.

 

Porataan pop-niitit pois ja otetaan kehys irti ovesta. Kaiutinadapterit ovat identtisiä eli kumpikin käy kummallekin puolelle autoa. Siksi niissä on yläreunassa “ylimääräisiä” kiinnityspaikkoja. Kun alkuperäinen kehys on poistettu, laita kaiutinadapteri oikeaan asentooon paikoilleen ja piirrä sen sisäreikä peltiin sekä merkitse neljännen kiinnityspultin reikä.

jsekaiutin9

Pelti on sen verran ohutta että sen leikkaa helposti peltisaksilla. Näin saadaan lisää asennussyvyyttä kaiuttimelle ja kaiuttimen taakse parempi hengitys oven sisään.

jsekaiutin10

jsekaiutin11Kun aukko on leikattu auki, porataan neljäs kiinnityspultin reikä oveen. Samalla pop-niitin reiätkin voi avartaa jos haluaa käyttää 6mm pultteja. Me käytimme 6×16 mm pultteja, jotka olivat oikein sopivan kokoisia. Nyloc-mutterit ja isot prikat sekä pultikannan että mutterin alle. Kun reiät on tehty, piirrettiin apuviiva vielä kaiutinadapterin ulkoreunaa myöten, että nähtiin mihin laitetaan liimamassaa. Pari rantua kunnollista liimamassaa ja adapteri taatusti pysyy kiinni sen ja neljän pultin avulla. Kuivuttuaan liimamassa tukevoittaa asennusta selvästi, joten sitä kannattaa tässä tapauksessa laittaa.

jsekaiutin13

Liimamassan jälkeen adapteri paikoilleen ja pultit kiinni. Etuyläreunaan jää pieni aukko jota adapteri ei peitä. Se kannattaa tukkia joko liimamassalla tai vaimennusmatolla jos sellaista on. Laitoimme palan mattoa pellin taakse ja palan päälle jotta aukko on tukittu kunnolla.

jsekaiutin14Adapterin mukana ei tule tiivistettä laipan ja kaiuttimen väliin. Ihan välttämätön se ei ole, mutta ei taatusti haitoiksikaan että asennus on tiiviimpi. Me leikkasimme 8mm leveän tiivisteen Biplast 5 vaimennusmatosta ja liimasimme sen laippaan ennen elementin kiinnitystä.

 

 Ovien vaimennus

Jos haluat parhaan lopputuloksen, poista kosteussulkumuovi ovesta ja vaimenna ovi. Tästä on tarkempaa juttua erikseen TÄÄLLÄ. Tässä kuitenkin kuva vaimennetusta ovesta kaiuttimen kanssa.

jsekaiutin20

 

Kaapelin kuljetus oveen

Tätä vaihetta ei tarvitse tehdä jos haluat tehdä helpoimman tai toiseksi helpoimman asennusvaihtoehdon.

 

Läpivientihaitari on ahdas. Ja korin puolella on kaksi moninapaliitintä. Mutta onneksi rakenne on sellainen, että liittimien välissä on tilaa. Tästä tilasta saa vietyä kaksi reilumpaa kaiutinkaapelia oven sisään alkuperäisiä reittejä pitkin ilman että tarvitaan liitinpinnejä tai muuta lisähilpettä.

jsekaiutin16Ensimmäiseksi pitää irrottaa auton sisäpuolelta iso kumitulppa josta johtosarja menee kotelon sisään. Se lähtee vetämällä pois aukostaan. Aukon kautta irrotetaan liittimet oven pistokkeesta. Liittimissä on lukituspannat jotka vapautuvat kun niitä kampeaa liittimestä ulospäin vaikka ruuvitaltalla.

jsekaiutin17Sitten koriin kiinnittyvä liitinrunko pitää irrottaa korista. Siinä on neljä lukitusnastaa joita pitää painaa sisäänpäin, että lukitus vapautuu. Tämä onnistuu ruuvitaltalla painamalla samasta aukosta jonka kautta liittimet irroitettiin.

 

Seuraavaksi tehdään jäykästä rautalangasta aputyökalu. Eli reilu puolen metrin pätkä rautalankaa taitetaan kaksinkerroin. Siksi että pää on pyöreä eikä terävä. Terävää päätä ei saa työnnettyä haitarista läpi hajottamatta haitaria. Rautalankaan teipataan todella tiukasti kiinni kaiutinkaapelit. Rasvataan kaapelit vaseliinilla ja tungetaan rautalanka läpi ensin auton sisällä olevasta kumitulpasta.

jsekaiutin18

Sitten viedään rautalanka ovihaitarin aukosta ja tungetaan sen ovihaitarista läpioven sisään. Ei ole helppoa, on tiukka sovitus ainakin jos käytetään 2×5 mmq kaapelia midille ja 2×2,5 mmq kaapelia diskantille. Mutta mahtuu. Kun kaapeli on saatu läpi koko reitistä, kasataan paketti seuraavasti:

  1. Laitetaan haitari paikoilleen painamalla liitinrunko koriin kiinni.
  2. Vedetään kaapeleita vähän enemmän oven sisään, etteivät jää mutkalle haitoille kun auton alkuperäisiä liittimiä asennetaan takaisin.
  3. Laitetaan liittimet kiinni liitinrunkoon.
  4. Vedetään jälleen ylimääräistä kaapelia oven sisään tai auton sisään, että saadaan iso kumitulppa paikoilleen kunnolla

Kuulostaa helpolta. Oli aika hankalaa. Mutta on tehtävissä kyllä.

 

Jakosuotimen asennus

Ensimmäisessä vaihtoehdossa suotimet tulevat auton sisälle. Tässä projektissa apukuskin penkin alle vahvistimen viereen. Niille on tilaa myös kojetaulun sisällä kummassakin päässä autoa, mikäli haluat ne sijoittaa sinne.

brkuva

Toiseksi helpoimmassa asennusvaihtoehdossa asennetaan suodin oven sisään. Sen saa oven kuivalle puolelle, kun sen asentaa kuvan osoittamaan paikkaan.

jsekaiutin19

Kannattaa laittaa suotimen pohjaan pehmytmattoa ja leipoa se kunnolla kiinni vaimennusmatolla verhoiluun jos suotimet oven sisään asentaa. Missään nimessä niitä ei pidä asentaa itse oven sisään, sillä siellä on liian märkää ja suotimet menevät ennemmin tai myöhemmin pilalle.

 

Oven sisälle asennettaessa auton midbassolle menevä kaapeli viedään suotimen Input-liitäntään. Midbasso kytketään WF ( eli woofer )-liitäntään ja diskantti TW ( eli tweeter )-liitäntään.

 

Diskantin asennus asennustavalla 3

Teit minkä tahansa näistä kolmesta asennusvaihtoehdosta, alkuperäisen diskantin paikan joutuu käyttämään auki ja ottamaan diskantista liittimen vähintään irti. Ritilä lähtee hyvin helposti pienellä ruuvimeisselillä kampeamalla. Diskantti on kiinni ritilässä ja irtoaa pyöräyttämällä. Jos teet ensimmäisen tai toisen asennusvaihtoehdon, ei diskanttia tarvitse irrottaa ritilästä, riittää että otat liittimen irti.

 

Jos teet helpoimman eli kolmannen asennuksen, irroita liitin diskantista ja diskantti pyöräyttämällä ritilästä. Kytke suotimen input auton alkuperäiseen kaiutinkaapeliin ja output diskantille. Rainbow EL-C6.2 sarjan jakosuodin mahtuu piiloon kuvan osoittamaan paikkaan. Kuva on otettu tuulilasi läpi.

jsekaiutin27Diskantin saat kiinni alkuperäisen ritilän alle joko kuumaliimalla, liimamassalla tai vaikka vaimennusmatolla kuvan osoittamaan kohtaan. Voi sille tehdä ritilään reiänkin ja tuoda läpi jos haluaa. Tällöin elementtiä saa hieman asennuskupissaan suunnattua tuulilasista poispäin.

jsekaiutin28

 

Diskantin asennus asennustavalla 1 & 2

Katso edellisestä kohdasta alkuperäisen diskantin liittimen irroitus ja poista se.

 

Alunperin oli tarkoituksena laittaa etupäälle nelikanavainen vahvistin ja joku basso ja sille monopääte. DLS:n kaiutinsuunnittelija Peter Flodqvist vieraili liikkeellämme juuri kun olimme tätä asennusta suunnittelemassa. Hän ehdotti että kokeiltaisi tehdä paketti passiivisella etupäällä jotta se olisi edullisempi ja vielä helpompi asentaa. Tämä ajatus sen verran viehätti että aiheesta keskusteltiin lisää ja mietittiin vaihtoehtoja.

 

DLS:n erillissarjojen jakosuotimissa on kiinnitetty suurta huomiota elementtien ajoitukseen. Eli siihen, että sekä diskantista että midbassosta tuleva ääni tulee kuulijan korvaan samanaikaisesti jos elementit ovat samalla etäisyydellä kuulijasta. Tätä metodia kokeilimme tässä autoprojektissa RC6.2 erillissarjan kanssa. Homma suoritetaan siten, että mitataan midbasson keskipisteen etäisyys kuuntelijaan. Ja sitten etsitään asennuskohta diskantille joka on samalla etäisyydellä kuin midbasson keskipiste.

 

Toinen merkittävä pointti hänen mielestään oli se, että diskanttia ei uppoasenneta tasopintaan vaan se asennetaan DLS:n omalla tai muulla vastaavalla asennuskupilla pinnasta irti, jolloin vältetään heijastumia.

 

Kolmas asia oli suuntaus. Suuntaus siten, että diskantti ei osoita suoraan kuulijaan eivätkä elementit ole toisiaan vasten. Paras suuntaus olisi siten että kuskin diskantti osoittaa apukuskiin päin ja apukuskin diskantti kuskiin päin.

 

Näillä eväillä pitäisi pystyä saamaan asiallinen lopputulos passiivisenakin. Koska tässä projektissa pyrittiin mahdollisimman yksinkertaiseen järjestelmään, tätä päätettiin kokeilla. Koko laitteisto tulee olemaan yksi pieni 4-kanavainen vahvistin eli DLS CC4 joka soittaa RC6.2 erillissarjaa ja DD Audio LE-S06 bassoa.

 

Tässä autossa asennuspaikaksi valittiin peilikolmio. Siinä oleva pyöreä rengas on ilmeisesti manuaalisäätöisten sivupeilien tatin paikka. Renkaan keskellä etäisyys oli oikea. Ja siihen diskantti sopi paikoilleen fyysisesti oikein hyvin. Lisäksi se jää pilarin varjoon eikä ole kovin pahasti näkösällä. Ja värinsä puolesta istuu erinomaisesti taustaan. Eli kohtuullisen huomaamaton vaikka pallokupilla asennetaankin.

 

Merkitse renkaan keskipiste ja poraa siihen 5 mm reikä kaiutinkaapelille. Tee samankokoinen reikä myös DLS:n diskantin asennuskuppiin kiinnitysreikien väliin. Näin saa kaapelin huomaamattomammin eikä se jää näkyviin kuten alkuperäisen reiän kautta vietynä. Ja asennuskupin saa keskelle peilikolmiossa olevaa rengasta jolloin se mahtuu olemaan paikallaan. Pujota kaapeli asennuskuppiin poratusta uudesta reiästä ja peilikolmiosta läpi.

jsekaiutin22

Laita pelikolmio autoon kiinni. Asettele diskantin asennuskuppi siten, että se tulee kuvien osoittamaan asentoon. Merkitse vaikka pienellä piikillä asennuskupin kiinitysreikien paikat muoviin. Poraa 1 mm reiät ja kiinnitä asennuskuppi kaiutinsarjan mukana tulevilla ruuveilla muoviin. Työnnä ylimääräinen johto peilikolmion sisään ja laita diskantti kiinni kuppiin.

 

jsekaiutin24

jsekaiutin25

Kun oviverhoilu on kasattu, niin kaiutinten asennus ovien suhteen on valmis. Jos toit kaapelit läpi ovesta, pitää ne vielä toki asentaa suotimiin, suotimet haluamaasi paikkaan jne.

 

Kun setti saatiin soittokuntoon, testailtiin eri vaiheita jne. Ja todettiin että tällä asennuksella diskantin vaihetta ei tarvitse kääntää. Vaan se on parhaimmillaan ihan normaalissa vaiheessa. Ja ainakin meidän korvaamme paras taso on LOW, sillä alkuperäinen midbassonritilä on sen verran paksu että se hieman keskiääntä vaimentaa.

 

Ääneltään tämä asennus todellakin toimii! Peterin ohjeiden mukaan tehtynä ja juuri näillä asennuspaikoilla toimii todella hienosti. Settiä soitetaan passiivisena ja ilman aikaviiveitä. Äänikuva on siihen nähden aika huikea. Niin hyvä että se on oikeasti yllättävää. Setin saundi on myös erittäin hyvä. Tulevaisuudessa suunnitelmiin kuuluu alkuperäisen kaiutinritilän korvaaminen jollain paremmin hengittävällä, mutta jo näin settiä kelpaa kyllä todellakin kuunnella.

Tervetuloa kuuntelemaan liikkeellemme!