Oven vaimennus Skoda Octavia Scout

Autojen ovien vaimennus on projekti, jolla saadaan vähennettyä ajomelua ja parannettua etukaiutinten toistoa. Tässä jutussa vaimennetaan Skoda Octavia Scoutin ovi. Tässä automallissa käytettävä iso sisäpelti on hieman työläs poistaa ja kiinnittää takaisin. Ison sisäpellin etu kuitenkin on se, että sen poistamisen jälkeen pääsee vaimentamaan koko oven hyvin ja kiinteä sisäpelti on myös kaiuttimen toiminnan kannalta tukeva ja tiivis rakenne.

Purku

Ovipaneelin purku menee peruskaavalla eli ruuvit ja mutterit pois, jonka jälkeen oviverhoilun kiinnitysnepparit kammetaan irti. Skodan käyttämät nepparit ovat todella huonolaatuisia, kovaa ja haurasta muovia. Kaikki on lähes mahdoton saada ehjänä irti, joten kannattaa ostaa valmiiksi pussillinen uusia merkkiliikkeestä. Samoin pellin kiinnitykseen tarvittavia paksuja pop-niittejä saa merkkiliikkeestä. Nepparit ja niitit maksavat muutaman kympin, mutta niiden avulla oven saa kunnolla takaisin kasaan. Uudet nepparit ovat myös parannettua mallia, eli huomattavasti alkuperäisiä parempilaatuisia ja kestävät uudelleen irrotuksen ja kiinnityksenkin jatkossa.

scoutovi7Niittejä ja neppareita merkkiliikkeestä

Kun verhoilu on poistettu, lasketaan ikkunaa alemmas sellaiseen kohtaan, että sen kiinnitysholkit näkyvät pellissä olevista rei’istä. Reikien peittona on isot kumitulpat, jotka tietysti ensin otetaan pois. Holkit saa pois sopivalla tuurnalla kopauttamalla ne oven sisään. Löytyvät sieltä sitten kun ovi on purettu. Kun lasi on irti, sen voi nostaa kehyksessään ylös ja laittaa vaikka ilmastointiteipillä kiinni. Karmin ja teipin väliin suojaksi paperia tai kangasta ettei teippi tartu maalipintaan ja tiivisteeseen.

Seuraavaksi porataan sisäpellin kehältä pop-niitit pois, 7 mm terällä lähtevät hyvin. Niittien poiston jälkeen raotetaan peltiä ja irrotellaan takapuolelta johtosarjojen kiinnikkeet jotta sarjat saa irti pellistä. Tämän jälkeen pellin saa käännettyä haitoilta sivuun ja pääsee vaimentamaan.

brkuva

Puhdistusta

Ulkopelti puhdistetaan bräkliinillä ja kangasrätillä kaikesta liasta, rasvasta ja kotelosuoja-aineesta. Alkuperäinen vaimennusmaton pala saa jäädä alle jos se on kunnolla kiinni. Jos ei, se otetaan välistä pois. Poimitaan talteen ikkunalasin kiinnitysholkit ja imuroidaan oven sisältä kaikki metallimurut pop-niittien porauksesta ja muukin roska jos sitä löytyy.

scoutovi2

brkuva

Black Goldia

Seuraavaksi butyylimattoa peltiin. STP Black Gold on tehokas ja neliöhinnaltaan edullinen matto. Sopii erittäin hyvin myös ovien sisään. Palkin yli ei kannata mattoa vetää, ettei tehdä vedelle pesää mihin kertyä, vaan matto tulee palkin ylä-ja alapuolelle. Saksilla sopivan muotoiset palat joita sovitetaan ennen suojapaperin poistamista ja eikun rollerilla kunnolla kiinni.

scoutovi3

brkuva

Dynalineria

Dynaliner on arvokasta verrattuna muihin pehmytmattoihin. Mutta se ei missään olosuhteissa ime grammaakaan vettä. Ja siinä on erinomainen liimapinta. Tarttuu ja pysyy. Ja on akustisilta ominaisuuksiltaan kaiuttimen taakse aivan erinomainen tuote. Sitä sitten butyylimaton päälle.

scoutovi4

brkuva

Sisäpelti takaisin ja vähän palasia siihenkin

Sisäpelti parilla popparilla kulmista kiinni ja lasketaan lasi paikoilleen. Holkit takaisin jotta lasi on myös kiinni mekanismissa ja kun tämä on onnistuneesti suoritettu, laitetaan loputkin pop-niitit kiinni. Lopuksi vielä maton paloja vähän sisäpeltiinkin, kuitenkin siten että matto ei tule verhoilun kiinnitysten haitoille missään kohdin.

scoutovi5

brkuva

Verhoilun vaimennus

Oviverhoilun sisäpuolelle laitetaan STP Biplast-mattoa. Pehmeä matto joka estää verhoilun räminät peltiä vasten ja vielä hieman akustoi verhoilun ja sisäpellin väliin jäävää tilaa.

scoutovi6

 brkuvaJa valmista

Verhoilu paikoilleen ja ovi valmis. Helpon näköistä hommaa, mutta kyllä tähänkin kunnolla tehtynä menee aikaa.