DLS Cruise etukaiuttimien asennus Volvo XC60 2008-2017

Volvo XC60 etukaiuttimien vaihto

DLS Cruise-mallistossa on Plug & Play asennettavia autokohtaisia kaiutinsarjoja todella moneen autoon. Tässä jutussa asennetaan DLS Cruise CRPP-VO1.6 erillissarja Volvo XC60 etukaiutinpaikoille. Tämä sama sarja käy seuraaviin Volvon malleihin hyvin pitkälti samalla tavalla:

  • Volvo C30: 2007-2013
  • Volvo S40: 2008-2012
  • Volvo S60: 2011-2017
  • Volvo S80: 2007-2017
  • Volvo V40: 2012-2016
  • Volvo V50: 2004-2016
  • Volvo V60: 2011-2017
  • Volvo V70: 2008-2016
  • Volvo XC60: 2008-2017
  • Volvo XC70: 2008-2016

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

Samoihin autoihin sopiva takakaiutin on malliltaan DLS Cruise CRPP-VO1.6CX. Järjestelmää voi laajentaa vielä automallikohtaisella DSP-vahvistimella Phoenix Gold ZDAPV2.

HUOMIO! Nämä kaiuttimet ja vahvistin eivät sovi autoihin, joissa on Dynaudio-äänentoistojärjestelmä.

Oviverhoilun purkaminen autosta

Volvo XC60 etukaiuttimien vaihto

HUOMIO! DLS:n asennusohjeessa neuvotaan kampeamaan sähkjöikkunoiden ja peilien säädinpaneeli pois kuljettajan ovesta. ÄLÄ TEE TÄTÄ ainakaan tässä mallissa.

peilikolmion irroitus autosta

Peilikolmion saa nätisti irroitettua ovesta käyttämällä DLS-kaiutinasrjan mukana tulevaa muovista työkalua. Kampea peilikolmio ovesta poispäin.

peilikolmion irroitus volvo

Ylläolevassa kuvassa näet peilikolmion kiinnittimien sijainnin, osaat kammeta sopivalta kohdalta purkaessasi.

kaksi ruuvia oven keskellä

Kuvassa näkyy mistä löydät kaksi kappaletta T25 Torx-ruuveja. Avaa molemmat ruuvit. Muita ruuveja tai pultteja tässä oviverhoilussa ei ole. Seuraavaksi voit kammeta oviverhoilun pois samalla työkalulla jolla kampesit peilikolmion.

oven avausvaijeri ja liittimet

Irroita oven avausvaijeri ja nuolten osoittamat sähköliittimet jotta saat oviverhoilun pois autosta.

Midbassoelementin vaihto

volvo oem midbasso

Alkuperäinen midbasso on kiinni kolmella Torx-ruuvilla. Irroita kaiutinliitin kaiuttimesta ja avaa ruuvit. Ota kaiutin pois.

volvo oem vs dls cruise

Kuvassa OEM midbasso ja uusi midbasso takaa.

volvo oem vs dls cruise edestä

Ja samat kaiuttimet vierekkäin myös etupuolelta.

dls cruise volvon ovessa

Uusi midbassoelementti tulee kiinni samoilla kolmella ruuvilla kuin alkuperäinenkin. Kiinnitä ruuvit, kiinnitä kaiuttimen liitin ja liimaa paketissa mukana tullut tiivistenauha kaiuttimen päälle kuvan osoittamalla tavalla. Sen tehtävä on tiivistää kaiutinelementti oviverhoiluun.

Oviverhoilun voi asentaa takaisin paikalleen.

Diskantin asennus

muovinastat diskantissa

Nuolten osoittamat kolme muovista sulatettua kiinnitystä pitää leikata, porata tai hioa pois.

oem diskantti poistettuna

Kuvassa alkuperäinen diskantti poistettu peilikolmiosta.

uuden diskantin kiinnitys

Uusi diskantti tulee kiinni muotoonleikatulla 3M 2-puoleisella pehmeällä teipillä. Suosittelemme aloittamaan diskantin kiinnitysteipin liimauksen uuteen diskantti kuvan osoittamasta kohdasta. Näin saat sen helpoiten oikein sijoitettua diskanttiin.

seuraava kohta teipissä

Diskantin teippi asennetaan “ympäri” diskanttia kuvan osoittamalla tavalla.

punahilkka

Suurin piirtein näin pitäisi teippi saada diskantin ympärille kiinnitettyä.

diskantin asennussuunta

Ainakin tässä peilikolmiossa tukevin asennus saadaan kun uusi diskantti asennetaan “työntämällä” se kuvan nuolten mukaiseen suuntaan samalla painaen se paikalleen peilikolmiossa olevan muodon pohjaan.

pehmuste takaisin paikoilleen

Asenna alkuperäinen pehmuste takaisin paikoilleen peilikolmioon.

pehmusteet liittimen ja suotimen päälle

Kaiutinpaketissa on mukana liimapintaisia pehmytmaton palasia. Asenna ne kaiutinliittimen ja diskantin jakosuodinyksikön päälle, etteivät osat kolise oven sisällä. Kaapeli pujotetaan oven sisään ja peilikolmio asennetaan paikoilleen.

Diskantin tasonsäätö

Diskantin tasonsäätöä on helppo kokeilla. Jakosuotimessa on kaksi keltaista johtoa joiden päissä on liittimet.  Kun johdot ovat irti toisistaan, tasoa ei ole vaimennettu. Kun johdot ovat yhdistettyinä, diskantin tasoa on vaimennettu 4 db. Kuuntele, kumpi taso on sinulle mieluisampi.

Mitä saatiin aikaan?

Auto koekuunneltiin kaikki soittimen ääniasetukset keskiasennossa ennen kaiuttimien vaihtoa. Tämän korimallin Volvoissa äänentoisto on alkuperäiseksi kohtuullisen hyvää perustasoa. Mitään suuria puutteita tai rasittavuuksia ei nopealla kuuntelulla ole samalla tavalla kuin uudemmissa korimalleissa jostain syystä on. Kuitenkin kaiutinpäivityksellä saatiin tähän selkeää parannusta.

Bassotoisto on heti alkuun tarkempi ja selkeämpi. Määrällisesti bassoa tulee suurin piirtein saman verran kuin alkuperäisistä kaiuttimista, mutta sisäänajon jälkeen bassotoisto on DLS Cruise kaiuttimilla muhkeampi kuin alkuperäisillä. Diskantti on tarkempi, samoin keskiääni. Stereokuva nousee ylemmäs, jopa hämmästyttävän ylös ottaen huomioon, ettei autoon tehty mitään muuta kuin vaihdettiin kaiuttimet.

UPDATE: Parin kuukauden käytön jälkeen sarjan saundi on parantunut jopa hämmästyttävän paljon. Diskantti on vielä miellyttävämpi kuunneltava kuin heti uutena. Suurin muutos on kuitenkin bassotoistossa. Bassoa tulee reilusti enemmän, se ulottuu matalammille taajuuksille ja on luonnollisemman ja tarkemman kuuloinen. Joten tätä sarjaa ei todellakaan kannata arvostella heti asennuksen jälkeen vaan antaa sille reilusti aikaa notkistua.