MB Sprinter W907 Alpine Adventure Audio kaiuttimien asennus

Alpine on muutaman viime vuoden aikana tuonut markkinoille laajan valikoiman Adventure Audio kaiuttimia erilaisiin pakettiautoihin, matkailuautoihin ja pikkubusseihin. Adventure Audio kaiuttimet istuvat täysin Plug & Play-tyylisesti paikoilleen kyseiseen automalliin. Ja toimivat hienosti vaikka kyseessä olisi matkailuauto jossa on tuulilasin sisäpuolella verho.

Alpine Adventure Audio kaiutinsarjoja on saatavilla seuraaviin automalleihin:

Tässä jutussa käymme läpi Alpine SPC-106S907 kaiutinsarjan asennuksen Mercedes-Benz Sprinterin uusimpaan W907 korimalliin. Asennus on reilun tunnin homma, vaikka tekisi optiona olevat pienet vaimennukset oviverhoiluun. Työkalujakaan ei tarvitse kuin kolme torx-avainta ( T20, T25 ja T30 ), yhden PH2 ristipääruuvimeisselin sekä jonkin litteän vääntimen tms jolla saa oviverhoilun kiinnikkeet vapautettua ja diskantin suojaritilän otettu pois alkuperäisen diskantin päältä.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

 

mb sprinter w907 kaiuttimien vaihto

Oviverhoilun irroitus autosta

Oviverhoilun irroitus on selitetty erittäin selkeästi ja seikkaperäisesti kaiuttimien mukana tulevassa ohjevihkossa. Hyvien kuvien kera. Homma on viiden minuutin homma jota ei tässä sen enempää käsitellä.

w907 ovi ilman verhoilua

Ovi ilman verhoilua näkyy ylläolevassa kuvassa. Kaiuttimen paikka on normaalista tavasta poiketen verhoilun takana eikä ovessa. Ovessa ei myöskään ole reikää kaiuttimen kohdalla pellissä, joten tähän automalliin ei ilman isompia muutostöitä mikä tahansa kaiutin mahdu.

w907 oviverhoilun tausta

Oviverhoilun taustapuoli on tämän näköinen. Suosittelemme laittamaan vaimennusta oviverhoiluun erityisesti tässä tapauksessa, koska kaiutin on kiinni verhoilussa. Jos haluat asennuksen yhteydessä tämän tehdä, hanki 4 kappaletta CTK Premium 1.8 ( Arkki ) tuotetta.

sprinterin oviverhoilun vaimennus

Puhdista oviverhoilun tausta bräkliinillä tai rasvanpoistajalla, leikkaa matto sopiviksi paloiksi ja telaa se rollerilla kiinni.

sprinter oem kaiutin ja uusi kaiutin

Itse kaiuttimen vaihto on parin minuutin homma. Avaa neljä ruuvia ja ota vanha kaiutin pois. Uusi kaiutin paikoilleen ja ruuvit takaisin kiinni. Nyt verhoilun voi asentaa takaisin autoon.

kaiuttimen tukinappula

Ennen verhoilun asettamista paikoilleen, liimaa oveen kaiutinsarjan mukana tullut tiiviistä kumiseoksesta tehty nappula. Se tukee kaiuttimen magneetin oven peltiin, ehkäisee räminää, vähentää oviverhoilun heilumista ja parantaa kaiuttimen toistoa. Tarkan paikan mittausohjeet ovat kaiutinsarjan mukana tulevassa ohjevihkossa.

Diskantin vaihto

sprinter oem diskantti

Diskantin päällä oleva kaiutinritilä lähtee irti jollain ohuella lastalla ylöspäin kampeamalla. Sen alta löytyy tämännäköinen kaiutin. Diskantti irtoaa kun käännät esimerkiksi pienellä ruuvimeisselillä lukituskynsiä kaiuttimesta ulospäin ja nostat kaiuttimen pois.

alpine diskantti ja asennuskehys

Alpinen diskanttielementti ja sen asennuskehys ovat pakkauksessa erillään. Molemmat kuvassa yläpuolella. Diskantti asennetaan kehykseen painamalla se asennusaukkoonsa kehyksen takana. Elementti naksahtaa kiinnityskynsiinsä kiinni.

diskantti kehyksessään

Diskantti asennettuna paikoilleen asennuskehykseen.

diskantin suotimen vaimennus

Kun diskanttiin on liitetty auton kaiutinliitin, asennetaan Adventure Audio sarjan mukana tullut pehmeä eristematto suodinyksikön ja liittimen päälle. Tällä estetään niiden koliseminen kojetaulun sisällä.

vanha ja uusi diskantti autossa

Vanha ja uusi diskantti autossa paikoillaan. Asennus on valmis.

Mitä saatiin aikaan?

Kaikin puolin tarkempi, puhtaampi ja parempi äänentoisto. Eritoten keskialueen ja diskanttialueen selkeys on aivan toista luokkaa kuin aiemmin. Bassotoisto on tarkempi ja napakampi. Mitään koko autoa tärisyttävää bassotoistoa ei pääkaiuttimien vaihdolla ja pelkällä alkuperäisen soittimen pääteasteella toki saada aikaan. Joten basson ystäville suosittelemme lisäämään vielä erillisen subwooferin. Joka tapauksessa parannus äänenlaatuun tällä sarjalla on selvä verrattuna alkuperäiseen kaikin puolin.

Mikäli autossa on 10″ näytöllä oleva MBUX-soitin, siellä on myös keskikaiutin joka toistaa hätäpuheluiden lisäksi myös musiikkia. Näihin autoihin kannattaa hankkia Alpine EXA-21CA252 joka vaimentaa keskikaiuttimen toiston sopivalle tasolle uusien pääkaiuttimien kanssa.