FA 25th Anniversary kaiuttimet

fanatic audio 25 vuotta

fanatic audio 25 vuotta

Esipuhe

Helmikuussa 1999 perustettiin Fanatic Audio Oy. Rakkaudesta lajiin. Sama rakkaus on säilynyt tähän päivään asti. Ajoitpa sitten 50 000 tai 5 000 kilometriä vuodessa, musiikista nauttiminen tekee autossa vietetystä ajasta paljon mukavampaa. Olemme saaneet neljännesvuosisadan ajan myydä, suunnitella ja toteuttaa autoihin parempaa äänentoistoa. Tänään Fanatic Audio on yksi Suomen vanhimmista ja suurimmista autohifiliikkeistä. Olemme asentaneet tuhansia laitteistoja tuhansiin autoihin. Myyneet ja opastaneet asennuksissa vielä paljon useampia asiakkaita. Se on juhlan paikka!

FA 25th Anniversary Kit on kautinsarja, jonka toteuttamisesta emme osanneet edes haaveilla reilu vuosi sitten. Marraskuussa 2022 aloitimme yhteistyön Stek SRL:n kanssa, joka valmistaa PHD Audion kaiuttimia. Yllätyimme siitä, miten huikean hyviä kaiuttimia Italiassa valmistetaan ( aidosti valmistetaan, alusta loppuun omassa tehtaassa ) ja miten hienosti kaiutintehdas yhteistyökumppaneitaan kuuntelee ja asioita hoitaa. Reilun vuoden aikana olemme saaneet oppia paljon. Todella paljon.

25th Anniversary kaiutinsarjojen suunnitelussa olemme käyttäneet hyödyksi kaikkea, mitä olemme 25 vuoden aikana oppineet autojen äänentoistosta. Projektin maaliin viemisessä meitä on auttanut koko ajan yksi maailman parhaista autokaiutinelementtejä valmistavasta tehtaasta.

Avaamme tässä artikkelissa hieman sarjan suunnittelun taustalla olevaa filosofiaa sekä sitä, miksi erilaisia ratkaisuja tehtiin osien ja valmistuksen suhteen.

Askelmerkkejä komponenttien valinnassa

Kaiutinelementtien valmistuksessa sadan kappaleen erä on nykymaailmassa hyvin pieni. Ja kuten tunnettua. valmistusmäärät vaikuttavat lähes aina kappalehinnan kustannuksiin. Kaukoidässä kaiutinelementin rungon muotti kustantaa muutamasta tuhannesta eurosta ylöspäin. Kun tehdään halpa muotti jolla saadaan valmistettua tuotteita jonkin aikaa. Stek Srl:n käyttämien muottien valmistus maksaa noin neljäkymmentä tuhatta euroa. Käyttöikä ja laatukin ovat sitten toista luokkaa. Jos olisimme halunneet oman rungon kaiutinelementtiin, se oli tässä eräkoossa maksanut noin 400 € jokaista valmistettua sarjaa kohden. Sama koskee myös diskanttielementin rungon muottia. Joten oli itsestäänselvää, ettei omia kaiutinrunkoja valmisteta, vaan käytetään erittäin hyviä olemassaolevia. Näin saadaan sarjan hintaluokka tähtitieteellisestä järkevämmäksi.

Hyvin alkuvaiheissa suunnittelua päätimme, että sarjoja tehdään 60 kappaletta passiivijakosuotimen kanssa ja 40 kappaletta aktiivisettejä ilman jakosuodinta. Tämä päätös perustui siihen, että keskihintaluokassa noin 60 % kaiuttimista myydään passiivisuotimien kanssa sarjana ja noin loput aktiivikitteinä tai pelkkinä elementteinä käytettäväksi DSP-vahvistimien tai erillisen DSP:n kanssa aktiivisena. Molemmat sarjat pakattaisiin kuitenkin samanlaisiin laatikoihin, jälleen kerran siitä syystä, että jokainen erilainen laatikko ottaa omat “perustamiskustannuksensa” joka taas turhaan nostaa tuotteen hintaa.

Jakosuotimien kuoria koskevat samat muottihinnat kuin kaiuttimien runkoja. Tästä syystä päätimme, ettei sitäkään teetetä omiin kuoriin. Valmistajalta löytyi valmis muotti aikoinaan paljon valmistettuun alumiinikoteloon. Ja koska tässä juhlitaan neljännesvuosisataa alusta loppuun, päädymme valitsemaan tämän. Kotelo on iso. Kotelo on painava. Se on kokonaan metallia. Se tuo sarjaan Fanatic Audio Oy:n perustamisaikojen kaikua.

Midbassoelementti

Midbassoelementin “pohjaksi” valittiin PHD Audio FB 6.1 elementti. Se on noussut reilun vuoden aikana myydyimmäksi midbassoksi valikoimasta. Yhdistelmä kivaa potkua ja musikaalisuutta on hintaluokassaan sen verran kova sana, että emme ihmettele tätä ollenkaan. FB elementistä on tässä sellaisenaan käytössä moottori, ja alaripustus. Eli magneettirakenne kaikkine osineen, puhekela, puhekelan runko ja alaripustus. Ja tietysti itse kaiuttimen High Tight komposiittivalurunko jota PHD käyttää kaikissa mallistoissa lukuunottamatta pari arvokkainta lippulaivamallistoa.

Halusimme kuitenkin, että elementti on “vielä enemmän” kuin suosikkimalli FB. Halusimme ripauksen sitä huikeaa tarkkuutta ja erottelukykyä mitä Studio-mallisto tarjoaa. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi elementtiin vaihdettiin hieman eri materiaalia oleva ja suurempi pölykuppi. Kartion valmistuksessa käytettiin reilusti suurempaa puristusvoimaa ja lasikuitu/kevlarseos laminoitiin useampaan kertaan. Kartio on hyvin 3D pinnaltaan, toisin kuin FB joka on laminoitu tasaisemmaksi. Koska moottori oli FB-sarjasta, oli tavoitteena muutoksista huolimatta säilyttää sama liikkuvien osien massa. Eroa on alle 1/10 gramma, joten se onnistui kohtuullisen hyvin. Muutoksilla saatiin elementtiin vielä parempi akustisen kitaran helähdys, sähkökitaran särähdys ja ihmisen lauluääni kuin FB-sarjassa. Samalla säilyttäen se iloinen musikaalisuus joka FB:n suosion takana on.

Diskanttielementti

Diskanteissa päädyimme käyttämään peruslähtökohtana PHD Audio 1.Silk elementtiä joka on Studio malliston elementti. Edullisempi CF ja FB-sarjoissa käytettävä PHD Audio 1.1 on hintaluokassaan loistava esitys. Mutta 1.Silk vie toiston vielä pari pykälää ylöspäin. Kaikkein korkeimpienkin vaivaton toistuminen silkkisellä pehmeydellä, mutta silti tarkasti on ominaisuus joka ihastuttaa. Stereokuva on aito ja luonnollinen, eikä reippaampi äänenvoimakkuuskaan tuota elementille mitään ongelmia.

Valmiiseen tuotantomalliin tehtiin hyvin pieniä muutoksia. Ääneen vaikuttavia muutoksia emme toivoneet, sillä yksinkertaisesti emme keksineet mitään mikä tässä hintaluokassa voisi olla paremmin. Johtimien kiinnitystapaan tehtiin muutoksia. Aiemmin kelan johtimet ovat olleet kiinni tinattuina kaapeleissa. Liitos on varmistettu 2K kumiliimamassalla. Liitinrunko elementin pohjassa ja liimakutistesukalla varmistaminen tinauksen lisäksi oli meidän valintamme tähän.

Jakosuodin

Kun elementit olivat valmistuneet, viimeinen askel oli tehdä niille sopiva jakosuodin. Tässä todettiin, että kun elementti on tarpeeksi hyvä, sen suodin voi olla hyvinkin yksinkertainen. Midbassolle riitti ensimmäisen asteen alipäästö joka totetutettiin ilmasydänkelalla. Diskantti toimii lähelle midbassoa asennettaessa loistavasti myös ensimmäisen asteen ylipäästöllä. Tällöin jakosuotimen vaihekin on hyvin koherentti kun diskantin polariteetti käännetään.

Autoissa ( joihin nämä sarjat on suunniteltu ) tilanne on kuitenkin usein toinen. Diskantti on kaukana midbassosta ja usein vielä suuntaukseltaan eri suuntaan “ampuva”. Erittäin usein toistolle on ollut eduksi, että diskantin suodin on toisen asteen suodin. Silloin joko normaali tai käännetty polariteetti toimii autossa erinomaisesti vaiheiden suhteen. Niinpä diskantin jakosuotimeksi tuli toisen asteen suodin MKP-muovikondensaattoreilla ja ilmasydänkelalla.

Diskantille lisättiin -3 dB tasonsäätömahdollisuus niitä autoja varten, joissa midbasson asennuspaikka syö herkkyyttä keskiäänialueelta. Tällöin tasonsäädöstä voi olla hyötyä.

Yleisesti käytössä oleva PTC-vastus diskantin suojapiirinä jätettiin pois. Emme ole koskaan kokeneet sen parantavan äänenlaatua, päinvastoin. Eikä näiden diskanttien kanssa ole ollut minkäänlaisia ongelmia tämän asian kanssa. Niinpä päätös oli helppo, jätetään se pois.

Valitsemassamme jakosuotimen kotelossa kun oli vielä jäljellä terminaalien paikkoja, tehtiin lisäoptioksi midbasson kaapelointi siten, että se ohittaa ilmasydänkelan. Tämä voi olla joissakin tapauksissa etuna, jos midbasson asennuspaikka on keskiäänitoiston kannalta hyvin huono. Esimerkiksi alaspäin suunnattu tai vaikka kuskin takapuolen kohdalla kuten Skoda Octavia 2 korissa oli aikoinaan. Kelan ohittaminen nostaa tasoa sillä alueella joka normaalisti suodatettaisiin pois. Toinen käyttökohde on tilanne, jossa diskantin ja midbasson vaihe-ero on lähempänä 90 astetta kuin 0 tai 180 astetta. Näissä tapauksissa alipäästösuotimen poistaminen käytöstä muuttaa midbasson vaihetta 90 astetta suhteessa diskanttiin. Tämän jälkeen on mahdollista jälleen diskantin polariteetilla kokeilla normaalia ja käännettyä kumpi toimii paremmin.

Iloisia yllätyksiä

Olimme valmistautuneet siihen, että saisimme puristettua tämän sarjan hinnaksi noin 550 €. Tinkimällä siitä mitä sen myymisestä katteeksi meille jää. Perustuen ihan matematiikkaan kun yhteenlasketaan FB 6.1, 1.Silk ja pleksikuorinen 2-tie jakosuodin, hinta on jo silloin 500 €. Puhumattakaan siitä että midbassossa oli ripaus studiota, suotimen sisukset oli meille tehty ja diskantissakin oli muutoksia. Luonnollisesti pakkaukset, painatukset ja sarjanumeroinnitkaan eivät ole ilmaisia asioita verrattuna normaalisti tuotannossa oleviin tuotteisiin.

Saimme kuitenkin syntymäpäivälahjan myös valmistajalta. Tämän lahjan myötä FA 25th Anniversary Kit maksaa 425 € ja sen aktiivikäyttöön valmistettu FA 25th Anniversary Active Kit maksaa 350 €. Ja vielä pikkubonuksena saimme 25 kpl passiivisarjoista ( numerot 1-25 ) pakattuna puulaatikoihin. Ilman lisäkustannuksia.

Autohifikanava testasi juhlamallin erillissarjamme. Tässä muutama ote testiarvostelusta diskantin, keskiäänialueen ja midbasson osalta:

Diskantin suhteen voisin verrata tätä toistoa jopa yhteen parhaista autohifidiskanteista joita olen kuullut, eli Rainbow’n Profiin. Molemmissa tapauksissa toisto on luonteeltaan erittäin tarkka ja nyanssirikas, mutta myös niin miellyttävä, että diskantin tasoa voi haluttaessa nostaa aika paljonkin, ilman että lieveilmiöitä esiintyy.

Analysoidaanpas vähän keskialuetta. Todella puhdas ja selkeä, tässä(kin) suhteessa jopa oppikirjamainen.

Ja voi hemmetti että tuo ylempi midipää on tarkka! Ihan p**keleen tarkka!! Tähän kun löisi vielä kaveriksi vaikkapa Brax:n päätteen, niin äänikuvan päällä voisi suorittaa kirurgisia operaatioita, niin kliini se olisi.

Rainbow Profi Line diskantin hinta oli noin 700 € joten diskanttipään vertaus on todellakin imarteleva ja mieluinen. Jos haluat tämän hintalaatusuhteeltaan huikean diskantin, mutta et tarvitse koko erillissarjaa, täysin sama elementti on PHD Audio 1.Silk.