Vahvistin alkuperäisen soittimen perään

AH-AMPC-QUAD1 Vahvistimen asennuskaapeli

Vahvistimen liittäminen alkuperäisen soittimen perään on ”päivän trendi”. Edellisessä FA Jutussa käsiteltiin linjamuuntimia joiden avulla homma onnistuu. Tässä jutussa esitellään muutama muu ratkaisu. Ensinnäkin se edullisempi ja hyvin universaali keino eli AudioHellmanin tekemä hieno OEM-tyylinen kaapelisarja jolla vahvistimen lisääminen Quadlock-liittimellä varustettuihin autoihin on tehty helpoksi. Toisekseen Matchin Plug&Play-kytkettävät DSP-laitteet vahvistimella ja ilman.

AH Quadlock-kaapeli

Moni on tyytyväinen alkuperäisen soittimen ulkonäköön ja ominaisuuksiin, mutta haluaisi lisää potkua järjestelmään. Tähän tilanteeseen AudioHellman on tehnyt Quadlock-liitäntäkaapelin. Kaapelin toisessa päässä on sekä uros että naaras Quadlock-liitin jossa kaiutinkaapeleita lukuunottamatta kaikki muut kytkennät ovat vain ”hypytettyjä” suoraan. Eli KAIKKI auton alkuperäiset toiminnot toimivat edelleen kuten ennenkin.

Kaiutinkaapelit sen sijaan lähtevät soittimen takaa kaapelisarjan toiseen päähän kytkettäviksi vahvistimen kaiutintasoiseen sisääntuloon. Ja palaavat samaa kaapelinippua pitkin auton johtosarjaan. Helppoa kuin heinänteko. Varsinkin jos hankkii samalla Alpinen MRV-sarjan vahvistimen, jonka kaiutintasoiseen tuloliitäntään on kaapelisarjassa valmis liitin. Plug& Play. Etenkin 5-kanavaisella mallilla Alpine MRV-V500 saat soitettua auton alkuperäiset kaiuttimet ja lisättyä vielä subbarin pakettiin samalla vahvistimella. Subbarin tasonsäätö hoituu Alpinen RUX-Knob-säätimellä. Muiden vahvistimien käyttöä varten johtosarjassa on vapailla päillä oleva liitin tuohon tarkoitukseen toimituksessa mukana.

Tämän kaapelisarjan lisäksi tarvitaan vahvistimelle toki virta ja maakaapeli. Mutta sekä tuleva että lähtevä signaali hoituvat tyylikkäästi, helposti ja laadukkaalla kytkennällä yhden johtosarjan avulla.

Match DSP

Match DSP on edullinen 6-kanavainen DSP. Poiketen useimmista DSP-laitteista joita markkinoilla on, siinä on 4-kanavainen kaiutintasoinen sisääntulo ja 6-kanavainen RCA ulostulo. Tämä mahdollistaa sen, että signaalin voi ottaa sisään suoraan kaiutinlinjoista ja perään rakentaan aktiivisen 3-tie järjestelmän tai etu-taka-sub järjestelmän käyttäen erillisiä vahvistimia. Matchiin saa lisävarusteena Match URC 2A kaukosäädintä, jolla voi hoitaa mm. sub-lähdön tasonsäädön. Lisävarusteena saa myös EPC 5.2 johtosarjan jonka perään sopivat autokohtaiset adapterit joita käytetään Match PP-sarjan vahvistinten kanssa.

Yksi vaihtoehto on käyttää tätä laitetta myös AH Quadlock-kaapelin kanssa mikäli auto on varustettu Quadlock-liittimellä. Tällöin sisääntulo puoli kytketään Match DSP:n sisääntuloon ja kaiutinlähdöt sitten etu&takakaiuttimia soittavaan vahvistimeen.

Match PP62DSP ja PP82DSP

Match PP62DSP ja Match PP82DSP ovat monikanavaisia vahvistimia joissa on sisäänrakennettu 8-kanavainen DSP. Suurimpana erona näiden laitteiden kohdalla on se, että 82DSP malliin sopivat myös erittäin järeät virta- ja maakaapelit, eli sille on mahdollista saada reilusti paremmin virtaa kuin 62DSP-mallille jonka virta ja maa tulevat soittimen virroista. Tästä syystä suosittelemme aina ennemmin PP82DSP mallia, vaikka siihen pitää pari kaapelia enemmän itse kytkeäkin, niin todellinen tehontuotto on aivan toista luokkaa. Toinen ero on se että PP62DSP malliin saa kätevää Match MEC BT Bluetooth-modulia lisävarusteena.

Kummassakin mallissa on erittäin monipuoliset säätöominaisuudet niin jakosuodinten, taajuuskorjaimen kuin aikaviiveidenkin osalta. Liitäntä autoon tapahtuu pääkaiutinten osalta Plug&Play autokohtaisen johtosarjan avulla. Subwoofer-kanaviin voi kytkeä jonkin Matchin omista subwoofereista myös Plug&Play tyyliin. Toinen vaihtoehto on käyttää laitteen RCA-lähtöä ohjaamaan erillistä tehokkaampaa subwoofer-vahvistinta.

 

Tässä pieni tietoisku tuotteista joiden avulla saa Plug&Play tyyliin potkua auton alkuperäiseen äänentoistoon. Kysymyksiä voi laittaa meille jos jotain jäi kysyttävää.