Toyota Corolla Verso 2005-09 kaiutinten vaihto

toyota corolla verso kaiuttimet

Tässä jutussa vaihdetaan Toyota Corolla Verso automalliin uudet kaiuttimet eteen ja taakse. Jutussa esitelty oikeat tuotteet, ovien purkaminen, kaiutinten asennus ja lopussa kuunteluarvio.

Eteen kaiutinsarjaksi valittiin Alpine S-S65C muutamasta syystä. Ensiksikin diskantti istuu Toyotaan yleensä aika kivasti. Toiseksi koska diskantilla ja midillä on erilliset suotimet, sen asennus on helppoa autoihin joissa midi on ovessa ja diskantti kojetaululla tai pilareissa. Ei tarvitse vetää ristiin rastiin kaapeleita suotimelta molemmille kaiuttimille. Kolmanneksi sarjassa on hintaluokkaansa oikein hyvä saundi. Taakse oli ajatuksena laittaa saman sarjan koaksiaali, mutta siellä koitui ongelmaksi asennussyvyys. Joten vaihdoimme kaiuttimeksi DLS M226 koaksiaalin joka on asennussyvyydeltään normaalia matalampi ja soi myös hintaisekseen erittäin hyvin.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

Olemme tehneet myös valmiit tuotepaketit Corolla Versoon:

paketeissa on mukana adapterit, kaiuttimet ja kiinnitystarvikkeet sekä tiivistenauhat joita asennuksessa tarvitaan.

Oviverhoilun purkaminen edessä

Poista muovinen peitelevy ja avaa sen alla oleva ruuvi

Kampea oven avauskahvan pohjamuovi pois

Kampea katkaisjoiden asennuspaneeli pois ja irroita paneelin liitin

Avaa kuvassa näkyvät kaksi ruuvia

Vedä verhoilu irti kiinnikkeistään etu- taka- ja alalaidasta.

Nosta takareunasta alkaen verhoilu pois paikoiltaan

Verhoilun takaa irroitetaan kaksi oven avausvaijeria ja sähköliittimet.

Midbasson vaihto

Poraa pois popniitit ja irroita liitin kaiuttimesta

Uusi ja vanha midbasso etupuolelta

Uusi ja vanha midbasso takaa

Liimaa Bitoplast tapea kierros kaiuttimen laipan takapuolelle

Liimaa kierros Madeline Tapea kaiutinadapterin autoa vasten tulevalle sivulle. Älä peitä popniittien reikiä. Huomaa nuolen osoittama syvennys kaiutinkaapelille!

Sama lähempää kuvattuna

Tinaa tai laita haluamillasi liittimillä kaiutinkaapeli kiinni midbassoon. Ruuvaa kaiutin kiinni adapteriin ( sopivat ruuvit ovat FA DIY-kitissä mukana ). Kiinnitä adapteri autoon popniiteillä ( FA DIY kitissä mukana ). Huomioi että kaiutinkaapeli tulee sille tehtyyn syvennykseen ettei se jää puristuksiin ja vaurioidu.

Liimaa elementin laippaan kierros Bitoplast tapea jotta se tiivistyy oviverhoilun aukkoon.

Kytke kaiutinkaapeli auton alkuperäisen kaapelin rinnalle tai halutessasi poista OEM-liitin ja kytke suoraan kaapeliin. Kaiutinkaapeleiden värit menevät seuraavasti:

 • kuskin ovessa sininen on –
 • kuskin ovessa vaalean vihreä on +
 • apukuskin ovessa violetti on –
 • apukuskin ovessa pinkki on +

Nyt voit kasata oviverhoilun takaisin paikoilleen.

Diskanttien vaihto

Kampea ritilä pois paikoiltaan ja irroita kaiutinliitin diskantista

Alkuperäinen diskantti lähtee helposti pois raottamalla kolmea muovikynttä

Vanha ja uusi diskantti. Pura Alpinen diskanttia kunnes jäljellä vain kuvassa näkyvä kokoonpano

Leikkaa mattopuukolla pieni nuolen osoittama muovitappi Alpinen diskantista pois

Paina uusi diskantti perille asti paikoilleen

Huomio! Diskantti istuu lähes täysin alkuperäisen tilalle ihan painamalla. Se saattaisi pysyä paikoillaan ilman lisäkiinnitystä, mutta testasimme sen verran että rankemmin heiluttelemalla sen saa irti. Joten päädyimme siihen että varmistamme kiinnityksen vielä kuumaliimalla.

Muutama täppä kuumaliimaa varmistaa diskantin pysymisen paikoillaan

Alpinen sarjassa mukana tuleva pehmuste asennetaan suotimen ympärille ettei se kolise kojetaulun sisällä

TÄRKEÄ HUOMIO! Toyotalle tyypillisesti kaiutinkaapeli tulee soittimelta diskantin paikkaan ja haarautuu sieltä eteenpäin ovikaiuttimelle. Jos jätät yhdistämättä kaapelit ohjeen mukaisesti, ovesta ei kuulu mitään.

Kytke kaapelit yhteen seuraavasti:

 • kuskin puolella keltainen ja vaalea pinkki kytketään yhteen ( + )
 • kuskin puolella musta ja vaalea violetti kytketään yhteen ( – )
 • apukuskin puolella beige ja vaalean vihreä kytketään yhteen ( + )
 • apukuskin puolella musta ja vaalean sininen kytketään yhteen ( – )

Kytke jakosuodin autoon diskantin liittimen kaapeleihin seuraavasti:

 • kuskin puolella keltainen/vaalea pinkki on –
 • kuskin puolella musta/vaalea violetti on +
 • apukuskin puolella beige/vaalean vihreä on –
 • apukuskin puolella musta/vaalean sininen on +

Tämä siksi että koekuuntelumme perusteella tässä autossa tällä kaiutinsarjalla diskantti toimii paljon paremmin vaihe käännettynä 180 astetta. Ero oli sen verran selvä että kytkentä kannattaa tehdä näin päin.

Kun jakosuodin on kytketty auton kaapeleihin, kytke jakosuodin diskanttiin. Paketoi ylimääräinen kaapeli nippuun ja pujota suodin ja kaapeli kojetaulun sisään ja asenna diskantin asennuspaneeli paikoilleen.

Takakaiuttimien vaihto

Avaa oven avauskahvan kolosta ruuvi

Avaa kiinnivetokahvan kolosta ruuvi kun olet nostanut pienen kumimaton sieltä pois

Vedä verhoilu irti ovesta etu-, taka- ja alalaidasta.

Nosta ylöspäin takareunasta alkaen

Irroita verhoilusta sähköliitin ja kaksi oven avausvaijeria niin saat verhoilun pois. Poraa popniitit pois alkuperäisestä kaiuttimesta ja irroita sen liitin.

Kaiutinadapteriin pitää kaivertaa pieni kolo kaapeleita varten samaan tapaan kuin etukaiutinten adapterissa oli kolo jo valmiina. Tällä kertaa vaan hieman isompi koska tässä sieltä tuodaan kolme kaapelia. Ura tehdään adapterin takaylälaitaan. Katso myöhempää kuvaa niin hoksaat paremmin paikan.

Asenna kaiutinadapteriin Madeline tape autoa vasten tulevaan laippaan samaan tapaan kuin edessä. Pujota kaiutinkaapeli paikoilleen tekemääsi uraan ja kiinnitä adapteri popniiteillä oveen.

Kiinnitä kaapelit kaiuttimeen, kiinnitä kaiutin adapteriin DLS:n omilla ruuveilla ja liimaa kierros Madelina tapea kaiuttimen laippaan. Huomaa kaiutinkaapelin ulostulopaikka kuvassa.

Suodinyksikön saa kiinni nippusiteellä auton omaan johtosarjaan ja se mahtuu olemaan hyvin kuvan osoittamassa paikassa. Gorilla tapella paikattiin kaiutinkaapelin viennin tekemä aukko kosteussulkumuovissa.

Kytke suodinyksikön kaapelit auton omiin kaapeleihin seuraavasti:

 • kuskin puolella keltainen on –
 • kuskin puolella musta on +
 • apukuskin puolella valkoinen on –
 • apukuskin puolella punainen on +

Nyt voit kasata oviverhoilun paikoilleen ja projekti on valmis.

Soittimen vaihto

Soittimen vaihto autoon on suhteellisen helppo homma, tämän asennuksen yhteydessä vaihdoimme alkuperäisen tilalle Alpine CDE-193BT soittimen.

Loppuyhteenveto

Systeemin saundi oli varsin mukavan kuuloinen näin edulliseksi päivitykseksi. Takakaiuttimet toimivat etupenkeille hyvin ”rear fill”-kaiuttimina eli niissä saa olla tasoa kohtuu paljonkin eikä silti ääni vielä siirry kuulumaan takaa vaan kuuluu edestä. Kuitenkin takapää antaa samalla hieman lisää botnea bassotoistoon. Etupään saundi on hyvin balanssissa ja siinäkin on ihan mukavasti potkua. Diskantin taso on sopiva.

Asiakas toivoi hieman reippaampaa bassotoistoa alunperin joten sitä haettiin soittimen säädöillä vähän lisää. Sekä etu että takakaiuttimille laitettiin ylipäästösuodin soittimelta 40 Hz / 12dB ja parametrikorjaimelta lisättiin kaistan 1 tasoa 63Hz keskitaajuudella, 3 Q-arvolla muutama desibeli. Näin saatiin saundi joka oli mieleinen ja bassopää kuuluu kunnolla ajaessakin eikä peity rengasmeteliin.

Parannusehdotuksina olisi vielä ovien kunnollinen vaimennus jota tässä tapauksessa ei tehty, sekä vaikka Aeroflex 10 palojen lisääminen kaiutinten taakse vaimennuksen jälkeen.