Toyota Auris 2012-2018 etukaiuttimien vaihto

Toyota Auris 2012-2018 etukaiuttimet

Tässä jutussa asennetaan paremmat etukaiuttimet Toyota Aurikseen. Jutun pohjalta voit tehdä asennuksen joko budjettiluokan päivityksenä käyttäen edullista BLAM 165RS erillissarjaa. Tai hypätä suoraan ylempään laatuluokkaan tekemällä päivityksen käyttäen erinomaisen hyvää BLAM Live 165LSQ erillissarjaa.

Toyota Auris 2012-2018 etukaiuttimet

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

Olemme koonneet valmiit FA DIY sarjat molemman hintaisista vaihtoehdoista:

Oviverhoilun purkaminen

TOyota Auris etuoviOviverhoilu näyttää tältä ennen asennuksen aloittamista

peilikolmion irroitusPeilikolmio irtoaa kampeamalla se ovesta pois päin. Kuvassa näet kiinnikkeen.

ovenkahvan takana ruuviKäännä pienellä ruuvitaltalla ovenkahvan taustalla oleva peitelevy pois edestä ja avaa ruuvi.

kampea verhoilulista poisKampea kuvan mukaisesti verhoilulista pois ovesta. Aloita ylhäältä ja etene alaspäin.

ylempi ruuvi Avaa listan alta ylempi ruuvi

avaa alempi ruuviJa avaa alempi ruuvi

kampea oviverhoilu irtiKampea oviverhoilu irti ovesta. Kangaspala on hyvä idea maalipinnan suojaamiseksi naarmuilta. Aloita etureunasta.

oviverhoilun kampeaminen Kierrä oven alareuna ja pystyreunat kunnes kaikki kiinnikkeet ovat irti.

nosta takaraunasta alkaenKun kiinnikkeet ovat irti, nosta takaraunasta alkaen verhoilu pois ovesta.

irroita vaijerit ja liittimetIrroita ovenkahvan vaijerit ja sähköliittimet verhoilun takaa ja ota verhoilu pois autosta.

Midbassoelementin vaihto

ovi ilman verhoiluaOvi ilman verhoilua on tämän näköinen.

poraa popniitin irti kaiuttimestaMidbassoelementti irroitetaan poraamalla popniitit pois

uusi ja vanha kaiutinKuvassa Blam Live 165LSQ ja Toyota OEM-kaiutin

samat kaiuttimet takapuoleltaSamat kaiuttimet takapuolelta

ctk premium kaiuttimen takanaCTK Premium vaimennusmattoa kaiuttimen aukosta asennettuna.

Tässä projektissa tehtiin vain hyvin pieni vaimennus kaiuttimien taakse parantamaan niiden toistoa. Jos haluat, on ihan hyvä idea vaimentaa koko ovi jykevämmin. Siihen saat sopivat tarvikkeet hankkimalla FA Doorkit Premiumin. Jos haluat samalla sulkea sisäpellin aukkoja alumiinilla, Ground Zero GZDM Doorkit Pro on hyvä valinta.

aeroflexiä midbasson takanaPremiumin päälle laitettiin STP Aeroflex 10 mattoa

kaiutinadapterin laipan tiivistysKaiutinadapterin ovea vasten tuleva laippa tiivistettiin STP Bitoplast Tapella

adapteri ovessa kiinniAdapteri kiinnitetään oveen popniiteillä kuten alkuperäinen kaiutinkin oli kiinnitetty. Huomaa reitti kaiutinkaapelille mihin suuntaan adapterissa oleva reikä tulee.

Ennen kaiuttimen kiinnittämistä, tuodaan jakosuotimen midbassolle menevä kaapeli läpi kaiutinadapterissa olevasta aukosta. Reiän voi tiivistää kuumaliimalla, vaimennusmatosta nyhdetyllä butyylipalalla jne jne.

kaiuttimen laipassa tiivisteKaiuttimen laippaan asennetaan Bitoplast Tape tiivisteeksi

kaiutin ruuvataan adapteriinKaiutin ruuvataan adapteriin kaiutinsarjan mukana tulevilla ruuveilla

kaiutin asennettuna oveen hieman kauempaaKauempaa kuvattuna kaiutin paikoillaan

Seuraavaksi tiivistetään kaiuttimen laippa oviverhoiluun myöskin Bitoplast Tapella.

HUOMIO! Jos käytät jotain muuta kaiutinadapteria ja/tai jotain muuta kaiutinta kuin tässä jutussa mainittuja kahta BLAM-kaiutinsarjaa, voi tulla ongelmia mahtumisen kanssa.

  • Tämän adapterin kanssa laippa tulee juuri sopivan korkealle näissä kaiuttimissa joissa laippa on varsin paksu. Eli se tiivistyy hyvin, eikä jää kantamaan verhoiluun.
  • Näillä kaiuttimilla ja adaptereilla kaiuttimen magneetista jää matkaa ikkunanmekanismiin noin 3-4 milliä. Joten isommalla magneetilla ja/tai syvemmällä rakenteella tai matalammalla adapterilla kaiutin ottaa kiinni ikkunaan….

tiiviste elementin laipassaBitoplast Tape tiivisteenä kaiuttimen laipassa

Oviverhoilun taustalle kaksi pientä muokkausta

Koska sovitus on niin napakka, täytyy tehdä pieni muutos oviverhoilun taustalle, että midbassoelementti mahtuu liikkumaan. Oviverhoilusta kaiutinritilän alareunasta madalletaan kahta uloketta alla olevan kuvan mukaan. Voit tehdä madalluksen pienellä hiomakoneella kuten dremel, viilalla, mattopuukolla, millä haluatkin. Mutta se pitää tehdä että kaiutin mahtuu toimimaan kunnolla.

leikkaa harjanteet poisOviverhoilun etualakulman suunnasta leikataa kuvan mukaisesti muovisia harjanteita matalammiksi

Toinen muokkaus liittyy VAIN Live 165 LSQ erillissarjan asennukseen. Eli otetaan pois pieni pala verhoilun taustalla olevaa materiaalia että saadaan jakosuotimille sopiva paikka oven sisään. Tätä ei tarvitse tehdä 165RS sarjan kanssa, siinä on erillinen suodinyksikkö vain diskantille ja se on niin paljon pienempi että mahtuu muutenkin.

poista pala pehmustettaPoista kuvan mukaisesti pehmustetta verhoilun takaa.

Jakosuotimien asennus oveen

jakosuotimien asennuspaikkaAsenna suotimien taakse Bitoplast Tape suikaleet ja sitten suotimet kuvan mukaiseen paikkaan

jakosuodin asennettunaKiinnitä suotimet oveen vaimennusmaton suikaleella tai Gorilla Tapella. Liimaa sitten päälle suikaleet Bitoplast Tapea.

Suotimet ovat niin kevyet, että ne pysyvät joko vaimennusmaton suikaleilla tai Gorilla tapella ovessa. Varsinkin kun molemmilla puolilla on bitoplast tapea ja oviverhoilu asettuu niin sopivasti suotimien päälle, että se painaa bitoplast tapen hieman kasaan.

Kaiuttimien ja suotimien kytkentä

Kummassakin ovessa kytkennät tehdään alkuperäiselle diskantille kytkettyyn liittimeen. Liittimeen tulee kaksi kaapelia auton soittimelta ja siitä jatkaa alunperin eteenpäin kaksi kaapelia alkuperäiselle midbassolle. Jos haluat säilyttää mahdollisuuden palauttaa alkuperäiset kaiuttimet, tee liitokset johtojen rinnalle äläkä pätki liittimiä pois ollenkaan. Alkuperäiseen midbasson liittimeen ei tehdä mitään kytkentöjä, se vain laitetaan oveen kiinni ettei se kolise irrallaan.

kuskin puolen liitinKuljettajan ovessa olevassa liittimessä pinkki on + ja violetti on –

apukuskin oviApukuljettajan puolella vihreä on + ja sininen on –

Kytke sekä diskantin jakosuodinyksikön input että midbasson jakosuodinyksikön input liitäntöihin kuvateksteissä mainitut auton omat johdot. Midbasson suotimelta viedään sitten kaapeli aiemmin kuvatun kaltaisesti kaiutinadapteriin poratun reiän läpi midbassolle.

HUOMIO! Diskantin kaapelit kytketään vastakkaiseen vaiheeseen. Ainakin näissä sarjoissa se toimii paremmin tässä autossa. Eli diskantin + kytketään jakosuotimen outputin – liiitäntään ja diskantin – jakosuotimen outputin + liitäntään.

Diskantin sopiva taso on taso 0.

Diskantin asennus edullisempi versio

Jos asennat BLAM 165RS kaiutinsarjaa, diskantti mahtuu piiloon alkuperäisen diskantin tilalle. Ääni ei paksun muoviritilän takaa ole paras mahdollinen, mutta saat asennuksen tehtyä täysin näkymättömiin.

irroita diskanttiAlkuperäinen diskantti irtoaa kun käännät kiinnikkeet auki

pieni diskantti paikoillaanBlam 165RS sarjan diskantti mahtuu alkuperäisen paikalle kuvan mukaisesti. Varmista kiinnitys vielä kuumaliimalla tai liimamassalla.

Diskantin asennus laadukkaampi versio

Toyota Auriksen diskantin paikka ja suuntaus ovat sen verran mainiot auton vakioiksi, että asentamalla diskantti niihin alla kuvatulla tavalla, saadaan erittäin hyvä diskanttipään toisto helposti. Ja juuri sopivasti tällä kaiuttimella niin koon kuin ulkonäönkin puolesta.

Ensimmäiseksi porataan diskantin paikkaan 41 mm halkaisijaltaan oleva reikä. Me teimme sen ”joulukuusiterällä”. Myös reikäsaha toimii. Ellei juuri sopivaa terää löydy, poraa reiästä vähän pienempi ja avarra sitä vähitellen mattopuukolla tai viilalla kunnes se on sopivan kokoinen. Alkuperäisen ritilän keskeltä on helppo lähteä poraamaan.

pura diskantti tähän saakkaPura sarjan diskantista ”ylimääräiset rinkulat pois niin että kaiutin näyttää tältä.

Kuvassa oleva nuoli näyttää pieniä ulokkeita. Jos teet sopivan reiän, ne ”napsahtavat paikoilleen” ja tukevat diskantin asennusta. Jos reikää tuntuu työläältä saada juuri sopivaksi, voit leikata ulokkeet pois ja hieman helpottaa sopimista.

diskantti paikoillaanBLAM Live sarjan diskantti paikoillaan peilikolmiossa.

Vinkki jos peilikolmioiden muokkaaminen huolettaa

Jos haluat varmistaa sen että saat auton palautettua entiselleen ja poistettua kaiutinasennuksen, voit hankkia Toyotalta uudet peilikolmiot ja tehdä asennuksen vaikka niihin. Ja jättää alkuperäiset diskantteineen autotallin hyllyyn odottamaan auton vaihtoa.

Alkuperäiset peilikolmiot maksavat suositushinnaltaan Toyota-liikkeessä 31,20 €  per kappale. Molemmat puolet saman hintaisia. Varaosanumerot ovat:

  • 67492-02380
  • 67491-02380

Varaosanumeron perään tarvitaan vielä sisusta värikoodi joka oli tässä autossa OC. Helpoiten saat oikeat osat kun kerrot Toyota varaosamyyjälle nämä kaksi numeroa ja auton rekisterinumeron.

diskantti paikoillaanDiskantti istuu niin kivasti että se voisi olla vaikka alkuperäisen ”premium-sound” paketin elementti

suuntaus on hyväDiskantin suuntaus on varsin toimiva vakiopaikalla

Loppuyhteenveto

Onhan se äänentoisto aivan toiselta planeetalta ihan alkuperäisellä soittimellakin BLAM Live 165LSQ sarjan asentamisen jälkeen. Ihan koko äänialueella bassosta diskanttiin ja siltä väliltä.

ovi asennuksen jälkeenValmis ovi asennuksen jälkeen, diskantti näkyvillä

Mikään asennuksesta ei haittaa mitenkään auton käyttöä eikä mahdollista huoltamista. Diskantti istuu varsin tyylikkäästi tässä isommallakin diskantilla pinta-asennuksena tehdyssä asennuksessa.

Toyota Auris 2012-2018 etukaiuttimetTässä kuvassa näkyy miten asiallinen diskanttien suuntaus on alkuperäiseksi paikaksi.

Asiakkaan kommentti lopputuloksesta: Kiitoksia äijät taas mahtavasta työstä, Auriksen äänentoisto parani huomattavasti jo tällä päivityksellä! Noi Blamin Livet on tosi hyvät!