Seat Tarraco etukaiuttimien vaihto

Seat Tarraco etukaiuttimien vaihto

Seat Tarraco etukaiuttimien vaihto

Tässä FA Jutussa vaihdetaan Seat Tarraco etukaiuttimet paremmiksi ja vaimennetaan etuovet. Jutussa on kerrottu koko homma verhoilun purkamisesta lähtien.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

Olemme koonneet myös valmiin FA DIY Seat Tarraco eteen-kaiutinsarjan joka sisältää yllämainittujen tuotteiden lisäksi kaikki pultit, mutterit, prikat, popniitit ja kaiutinkaapelit joita tässä jutussa esitetyssä jutussa tarvitaan. Poislukien vaimennusmatot, ne eivät kuulu kaiutinsarjaan.

Oviverhoilun purkaminen

Seat tarraco oviverhoilun pultitKampea oven kiinnivetokahvan kuori pois ja avaa kaksi pulttia kuoren alta.

oviverhoilun alakiinnikeVerhoilun alareunan keskellä on aukko. Siellä on kiinnike jossa on M10 kanta. Käännä kiinnikettä 90 astetta jotta se avautuu.

Seuraavaksi kampea oviverhoilun etu-, ala- ja takalaidasta verhoilun kiinnikkeet irti. Ne lähtevät ihan nätisti ehjinä kun vaan otat rauhallisesti irti yksi kerrallaan sopivalla vääntötyökalulla.

Kun kaikki kiinnikkeet ovat irti, nosta verhoilu pois paikoiltaan nostamalla sitä ylöspäin verhoilun takalaidasta alkaen. Irroita sähköliittimet ja oven avausvaijeri verhoilusta ja nosta se sivuun.

seat tarraco ilman oviverhoiluaKaiutin on kiinni kuudella popniitillä. Poraa niitit pois 4 mm poranterällä, irroita kaiuttimen liitin ja ota alkuperäinen kaiutin pois.

seat tarraco ovi avattunaMuovinen levy lähtee kampeamalla pois paikoiltaan.

Oven vaimennus

seat tarraco oven vaimennustaOven ulkopeltiin laitetaan CTK Premium 3.0 vaimennusmattoa. Siten että ei tehdä vesitaskuja palkkien ympärille. Mutta muuten mahdollisimman kattavalla peitolla.

seat tarraco vaimennustaSTP Aeroflex matolla tehdään akustointikerros Premiumin päälle.

Oven sisäpeltiin kannattaa myös laittaa CTK Premium mattoa, tämä näkyy myöhemmissä kuvissa joissa kaiutin ja jakosuodin ovat asennettuina.

Midbassokaiuttimen vaihto

Ensimmäiseksi käytä midbasson adapteria paikoillaan ovessa ja merkitse siihen etualakumlaan oikeaan kohtaan kolon paikka. Adapteri tulee kiinni sisemmästä reikäkehästään alkuperäisien popniittien reikiin. Jos koloa ei tehdä, oviverhoilun etualanurkan kiinnike ei mahdu paikoilleen eikä verhoilua saa asennettua takaisin.

kolo verhoilun kiinnikkeelleKolo paikoillaan olevassa kaiutinadapterissa.

Kaiutinadapterin alapintaan liimataan STP Madeline tape tiivisteeksi ovipellin ja adapterin väliin. Jos liimaat sen popniittien reikien yli, tee mattopuukon kärjellä niittien kohdalle pienet kolot. Sama tiivistenauha liimataan myös adapterin yläpintaan tiivistämään kaiutin adapteriin. Ennen adapterin kiinnittämistä oveen kannattaa tehdä myös adapterin seinämään reikä kaiutinkaapelia varten. Sen sijainti näkyy pari kuvaa alaspäin.

tiivistenauha adapterissaMadeline Tape adapterissa joka on kiinnitettynä oveen.

Tinaa kaiutinkaapelia noin 80 cm pitkä pätkä kiinni kaiuttimen terminaaleihin. Seuraavaksi asenna popniiteillä adapteri kiinni oveen. Sitten pujota kaiutinkaapeli sille tehdystä reiästä ja kiinnitä kaiutin ruuveilla adapteriin. Ruuvit menevät helposti läpi Madeline Tapesta, sitä varten ei tarvitse tehdä koloja tiivisteeseen.

kaiutinkaapeli läpivientiKaiutinkaapelin läpivienti adapterista. Tiivistä vaikka butyylin palalla jonka saat vaimennusmatosta nyhdettyä.

Jakosuotimen asennus oveen

DLS RC6.2 Q-sarjassa on varsin kookas jakosuodin, mutta se soveltuu silti erittäin hyvin asennettavaksi juuri tähän autoon. Ensinnäkin siksi että jakosuodin joudutaan asentamaan oven takalaitaan ja takalaidassa piirilevyyn kohdistuu rasitusta ovea kiinni vedettäessä. Tässä jakosuotimessa komponenttien kiinnitys piirilevyyn on esimerkillisen tukevasti tehty ja näin ollen se kestää tällaista asennuspaikkaa paremmin kuin monet muut jakosuotimet. Toisekseen jakosuotimen kiinnitys onnistuu helpoiten sellaiseen suotimeen jossa kiinnitysreiät ovat jakosuotimen sivujen keskellä nimenomaan leveyssuunnassa kuten tässä suotimessa on. Useimmiten suotimien kiinnitysreiät ovat pituussunnassa keskellä tai ulkoreunoissa. Sellaista suodinta kiinnitettäessä joutuisi tekemään peltiin reiät pulteille. Tämän suotimen saa tukevasti kiinni muovipaneeliin juuri oikeaan kohtaan ovessa.

uran pohjalla pultin reiätKäytä suodinta oikealla kohdalla paikoillaan ja poraa kiinnityskohtiin 5 mm poranterällä reiät muovipaneelin uran syvimpään kohtaan.

Suotimen kiinnitykseen sopivat 5×35 mm pultit joissa on pieni kuusiokolokanta joka mahtuu jakosuotimessa olemaan. Jakosuotimen 4mm reiät avarretaan poralle kokoon 5mm. Muovipaneelin taakse tulee aluslevy ja nyloc-mutterit jotta kiinnitys ei löysty ajan kanssa ja on tukeva.

suodin kiinni ovessaSuodin kiinnitettynä pulteilla muovipaneeliin ja paneeli asennettu paikoilleen.

Seat Tarraco etukaiuttimien vaihtoKuvassa kaiutin asennettuna ja sen kaapeli kuljetettuna suotimelle. Samoin suotimen input kytkettynä auton alkuperäisiin kaapeleihin.

Kuljeta midbasson kaapeli kuvan mukaista reittiä pitkin jakosuotimelle ja kytke jakosuotimen input-liitäntään auton alkuperäiseltä midbasson liittimeltä kaapelit. Tässä autossa kaikki kaiutinkaapelit olivat valkoisia, mutta niissä oli painettuna numerosarjat ja kaiutinliittimessä oli pinnien numerot. Kytkentä on seuraavanlainen:

  • Kuljettajan puolella kaapeli nro 120077 ( pinnin nro 4 ) on +
  • Kuljettajan puolella kaapeli nro 120076 ( pinnin nro 1 ) on –
  • Apukuljettajan puolella kaapeli nro 121050 ( pinnin nro 4 ) on +
  • Apukuljettajan puolella kaapeli nro 121049 ( pinnin nro 1 ) on –

Diskantin asennus

Alkuperäinen diskantti on kiinni kolmella sulatetulla muovitäpällä kuten hyvin yleisesti VAG-konsernin autoissa on tehty.

leikkaa pois nämä Leikkaa nuolen osoittamat täpät pois vaikka mattopuukon kärjellä ja kampea diskantti irti.

diskantti poistettunaTämännäköinen on paikka ilman oem-diskanttia.

Seuraavaksi DLS diskantista otetaan pois sen ympärillä oleva upotuskuppi. Tässä toinen juttu miksi juuri tämä kaiutinsarja on niin sopiva juuri tähän autoon. Diskantti istuu lähestulkoon täydellisesti tuohon alkuperäiseen paikkaan. Jos diskantin ulkokehä olisi puoli milliä isompi, se jäisi kantamaan ikävästi. Jos taas enemmän isompi, olisi sitä hankalaa kiinnittää kuumaliimalla, sillä alkuperäinen rinkula olisi pienempi. Tämän sarjan diskantti istuu tuohon tyhjennettyyn alkuperäiseen paikkaan täysin tasaisesti ja hyvin.

Laita diskantti paikoilleen ja pidä sitä pohjastaan paikoillaan koko ajan kunnes liima on oikeasti jäähtynyt ja elementti tarttunut kiinni. Jos päästät diskantin liikkumaan, liimaa saattaa valua elementin ja alkuperäisen renkaan väliin.

diskantti kiinni liimallaKuumaliimaa reilusti ja mielellään useammassa erässä että saa kunnollisen kiinnityksen.

Diskantin kaapelin ympärille asennetaan Madeline tapea jotta se ei pääse kolisemaan oven sisällä.

madeline tape kaapelissa

Kiinnitä diskantin kaapeli kuvan osoittamalle reitille ettei se jää oviverhoilun kiinnityspulttien väliin kun asennat verhoilua takaisin paikoilleen.

kaapelin kiinnitysDiskantin kaapelin reitti oviverhoilussa.

Diskantti kytketään samaan vaiheeseen kuin midbasso, eli plus-kaapeli jakosuotimen +liitäntään ja miinus-kaapeli jakosuotimen -liitäntään. Jakosuotimessa diskantin tasonsäädön voi laittaa korkeimpaan asentoon jos haluat mahdollisimman kirkkaan ja selkeän yläpään toiston. Jos tykkäät hieman miedommasta diskanttitoistosta, laita tasonsäätö vaimeampaan asentoon.

Kun diskantin kaapeli on kytketty jakosuotimeen, liitä auton omat liittimet takaisin ja oven avausvaijeri paikoilleen verhoiluun ja kasaa ovi.

Lopputulos

Tarracon alkuperäiset kaiuttimet olivat keskimääräistä järeämmät ja paremmat kuin monessa muussa saman konsernin autossa. Silti muutos oli todella selvä. DSL sarjassa on paljon tarkempi ja erottelevampi yläpää, diskantti on selkeä ja heleä. Keskiääni on samoin selvä ja tarkka eikä kummallakaan alueella ole mitään häiritseviä korostumia. Suurin ero oli kuitenkin bassopäässä. Osin ehkä vaimennuksenkin ansiosta bassotoisto ulottuu todella paljon matalammalle ja on voimakkaampi kuin alkuperäisillä kaiuttimilla. Oven kiinnilaittaminen tapahtuu lähes täysin äänettömästi tämän projektin seurauksena myös.

Jos Tarracoon haluaa paremmat etukaiuttimet, kannattaa suosiolla unohtaa halvimmat alle sadan euron hintaluokan sarjat, niillä ei parannusta lähtötilanteeseen saa. Sen sijaan tällä DSL RC6.2 Q-sarjalla parannus on jo todella huomattava.

Jatkojalostusta eli DSP-vahvistin ja subwoofer

Alkuperäinen soitin on ominaisuuksiltaan varsin mainio eikä sen äänessäkään ole valittamista. Joten soittimen vaihto ei ihan heti vaikuta järkevältä. Mutta parempaan äänentoistoon on parempikin tie, Plug&Play DSP-vahvistin. Tähän autoon saa sellaisen asennettua helposti.  Tähänkin autoon tuli vahvistimeksi Match UP 7DSP. Vahvistimelle löytyy helposti tila tavaratilasta, sen kaapeli kytketään hansikaslokerossa olevan soitinyksikön taakse. Vahvistimen kaksi tehokkainta kanavaa laitettiin soittamaan Ground Zero GZCS 10SUB valmiskoteloa joka mahtui heittämällä varapyöräkoteloon.

Subbarilla saadaan vielä reippaasti lisää hyvälaatuista bassoa varsinkin alimmalle oktaaville ja tämän vahvistimen teho riitti hyvin sitä soittamaan. Keulille asennetulla Match URC.3 kaukosäätimellä saatiin subbarille tasonsäätö.

Jos haluat DSP-vahvistimen vain pääkaiuttimille etkä halua lisätä subbaria järjestelmään, esimerkiksi BLAM Relax RA704DSP Pro on puolet halvempi ratkaisu tähän tapaukseen.