Hyundai i20 ( 2015- ) soittimen vaihto

uusi soitin paikoillaan hyundai i20

Tässä FA Jutussa vaihdetaan parempi soitin vuosimallin 2015 Hyundai i20 autoon. Alkuperäisen soittimen ääni on aika ohut. Tämä todettiin asentamossamme kun vaihdoimme tällaiseen autoon kaiutinsarjan joka oli muissa asennuskohteissa nimenomaan yllättänyt rajusti hyvällä bassotoistollaan. Vaikka vaihtaisit kaiuttimet, et saa oikein minkäänlaista bassotoistoa aikaan ilman soittimen vaihtoa tai vaihtoehtoisesti DSP-vahvistimen lisäämistä OEM-soittimen perään. Hyundain perussoitin ei ominaisuuksiltaankaan ole kovin ihmeellinen ja sen vaihtoon on tehty valmis kitti joka sisältää ihan kaiken tarvittavan.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

OEM-soittimen purkaminen pois autosta

Hyundai i20 oem-soitinTämän näköisestä lähtökohdasta aloitetaan purkaminen

Purkaminen aloitetaan mittariston kehyksestä jonka alla soittimen vasen yläreuna on. Se on todella tiukassa, ainakin autoissa joista sitä ei ole aiemmin purettu pois. Vanhat luottokortit ja muoviset kampeamistyökalut ovat tässä erinomaisia apuvälineitä. Luottokortilla voit aloittaa raon avaamisen ja suojata sitten kojetaulun pehmeitä osia vääntimeltä ettei pehmeisiin osiin painu jälkiä.

mittariston kehys irroitetaan ensinMittariston kehys irroitetaan suoraan ulospäin kampeamalla ja vetämällä.

rattiakselin suojamuovi poisRattiakselin suojamuovi kammetaan irti näin

soittimen etupaneelin irroitusKampea soittimen peittävä paneeli pois ympäriinsä reunoiltaan

Kun paneeli on irti, irroita siitä sähköliitin ja pääset irroittamaan jo itse soitinta.

avaa soittimen kiinnitysruuvitAvaa 4 ruuvia jotka pitävät soitinta paikoillaan

Kun soitin on irti, irroita kaikki sähköliittimet ja nosta soitin pois autosta.

Seuraavaksi kannattaa liittää kaikki mahdolliset asennussarjassa mukana tulevat liittimet auton liittimiin, viedä mahdollinen HandsFree-mikrofoni sinne mihin haluat sen asentaa ( A-pilarin yläpää on hyvä paikka toiminnan kannalta ) ja vetää sen kaapelikin soittimen aukkoon. Liitä soittimen johtosarja valmiiksi asennussasrjan liittimiiin ja mahdollinen USB-adapterikin paikoilleen. Jos soittimessa on etu USB, sitä ei oikein kannata käyttää, taka USB:lla varustettujen soittimien kanssa toimiva ratkaisu. Valmistele kaikki valmiiksi kaapeleiden osalta ja mielellään vielä niputa niitä siisteihin valmiisiin nippuihin ettei johtoja jää mihinkään väliin.

paina rautaa alaspäinPaina autossa olevaa soittimen tukirautaa alaspäin että uusi soitin mahtuu paikoilleen.

Vasta sen jälkeen asentamaan uutta soitinta eteenpäin.

Soittimen raudat ja asennussarjan paneelin valmistelu

osian uuteen paneeliinAuton alkuperäinen katkaisija ja ilmasuulakkeet siirretään uuteen paneeliin auton omasta paneelista. Samoin valkoiset kiinnikkeet.

soittimen kiinnitysraudatSoitin kiinnitetään raudoilla kuvan osoittamalla tavalla

Soittimen kylkiin kiinnitetään kuvan mukaiset asennussarjassa mukana tulevat raudat. Niiden paikka riippuu hivenen soittimen etulevyn syvyydestä ja siitä miten syvälle/pintaan haluat etulevyn tuoda. Jos haluat testata syvyyttä, laita asennussarjan uusi soittimen peitepaneeli paikoilleen kokeeksi ilman valkoisia kiinnikkeitä, niin se on helppo laittaa testiin ja ottaa pois.

soittimen kiinnistyraudatMolemmat kiinnitysraudat paikoillaan uudessa soittimessa

Seuraavaksi liitä soittimen taakse kaikki liittimet ja testaa kaikkien asioiden ( mikrofoni, rattikaukosäätö jne ) toiminta. Jos kaikki toimii kuten pitää, kiinnitä soitin rautoineen neljällä ruuvilla autoon ja aseta uusi peitepaneeli paikoilleen. Ja kasaa rattiakselin suojamuovit sekä mittariston kehys takaisin paikoilleen autoon.

uusi soitin paikoillaan hyundai i20Lopputulos näyttää tältä perinteisellä 2DIN-soittimella. Tähän voisi sileä kosketusnäyttösoitin istua hienosti. Kuten vaikka Alpine iLX-W650BT

Lopputulos

Aivan toinen maailma saundin jykevyydessä. Potkua on selvästi enemmän jo kaikki säädöt nollilla ja esimerkiksi tämän Alpine CDE-W296BT soittimen sisäänrakennetulla DSP:llä saadaan ääntä viilattua vielä paljon sitäkin lähtökohtaa paremmaksi. Taatusti kannattava muutos jo pelkän äänenlaadun takia. Puhumattakaan järjestelmän laajentamisen helppoudesta uuden soittimen kanssa. Ja mahdollisista lisäominaisuuksista jos valitset vaikka Alpine iLX-W650BT näyttösoittimen jossa on kohtuuhintaan Apple Car Play ja Android Auto ominaisuudet.

P.S. Tässä projektissa huomattiin että vaikka äkkiseltään soittimien pääteasteiden tehot ovat aina aika lailla samoja, niiden äänessä vaan on eroja. Ensin asensimme tähän autoon Kenwood DPX5100BT-soittimen. Se oli jo selvästi alkuperäistä parempi. Sitten kokeilimme paikoilleen Alpine CDE-W296BT-soitinta. Jossa ääni oli vielä parempi varsinkin basson osalta. Ja DSP:n säädöt sen verran paremmat että sillä saatiin tehtyä vielä reippaasti Kenwoodia enemmän. Toki kyseessä on myös 100 € kalliimpi soitin, joten täytyyhän sen parempi jossain ollakin kun ominaisuudet ovat aika lailla identtiset ja joiltain osin Kenwoodissa on ominaisuuksia enemmänkin kuin Alpinessa.