Polaris RZR XP audiopäivitys

Alpine ilx-f905d polaris rzr

Tässä jutussa tehdään helppo audiopäivitys Polaris RZR XP traktorimönkijään. Polarikseen suunniteltiin yhdessä asiakkaan kanssa setti, joka ei haittaa Polariksen käyttämistä ja asennus on kohtuullisen nopea projekti.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

Soittimen asennus

Kojetaulun yläosassa on vakiona aukaistava tavarakotelo. Sen tilalle asiakkaamme oli valmiiksi jo tehnyt paikan johon saa asennettua 1DIN-kokoisen soittimen. Paikan saa tehtyä kohtuullisen helposti liimaamalla kotelon kannen kiinni ja leikkaamalla siihen 1DIN-kokoisen aukon. 1DIN peltikehykselle sopiva aukko on korkeudeltaan 52 mm ja leveydeltään 182 mm.

Tähän mönkijään haluttiin soitin jossa on näköä, kokoa ja ominaisuuksia. Eli Alpine Halo 9, nykyään mallikoodiltaan Alpine iLX-F905D. Halo 9 soittimen asennuksesta teimme erikseen oman juttunsa, siinä kun on kertomista sen verran enemmän. Soitin ei ole paketista otettaessa mikään “nakkaa paikoilleen” valmis vaan se pitää asennuspaikan mukaan kasata sopivaksi.  Se asennusjuttu löytyy täältä.

Alpine ilx-f905d polaris rzr

Etukaiuttimien asennus

Etukaiuttimille on todella vähän tilaa tässä ajoneuvossa. Ainoa järkevästi mahtuva koteloitu kaiutin oli GAS ABX4B. Tähän mönkijään oli jo irroitetttavaan kattoon asennettu lisävalo. Lisävalon kiinnityspulttiin asensimme kiinni näiden kaiuttimien asennusraudan. Rautaan piti porata keskelle uusi reikä, että kaiutin istui oikeaan kohtaan. Jos mönkijässä ei ole katolla lisävaloa, saat helposti kattoon porattua reiän yhdelle tai kahdelle 6-8 mm pultille per puoli. ja asennettua nämä kaiuttimet sopivaan kohtaan kattoa. Asenna kaiutin rautaan paikoilleen ja mallaa sopiva kohta mihin tehdä reikä.

apukuskin etukaiutin

Ylläolevassa lähikuvassa näet miten kaiutin on kiinni katossa.

polaris rzr etukaiuttimet

Molemmat kaiuttimet paikoillaan. Kaiuttimien omat kaapelit suojattiin tesa 51006 johtosarjateipillä. Ne kuljetettiin soittimelle mönkijän etukulmissa kulkevien runkoputkien vieressä ja sieltä kojetaulun sisää. Kaapelit yltävät sellaisenaan hyvin suoraan soittimen paikalle.

Jos katto otetaan pois, kaiuttimet saa helposti irti metallikorvakoistaan kun avaa sormipultit joilla kaiuttimet ovat korvakoissa kiinni. Näin katon saa poistettua ja kaiuttimet jäävät mönkijään.

Takakaiuttimien asennus

Takakaiuttimiksi valittiin AI-Sonic OD-52B säänkestävät kaiuttimet, jotka ovat kooltaan aika lailla maksimia mitä taakse sopii. Allaolevassa kuvassa kuljettajan puolen kaiutin paikoillaan.

polaris rzr takakaiuttimet

Polariksen runkoputkissa oli valmiiksi kolmiotukilevyt, joissa oli paikat pulteille. Kaiuttimien omaan kiinnitysjalkaan pitää porata uudet reiät, jotta reikäjako on sopiva. Allaolevasta kuvasta näet punaisilla nuolilla merkityt uudet M6 reiät.

polaris hifiasennus
Allaolevassa kuvassa on apukuskin puolen kaiutin paikoillaan.

apukuskin kaiutin

Takakaiuttimien kaapelointi tehtiin siten, että kuljettajan puolen kaapeli vietiin runkoputkea pitkin apukuljettajan puolelle. Sieltä molemmat kaapelit tulivat alas korin nurkassa, sieltä takaseinän alareunaa pitkin keskelle ja keskikonsolin alta kojetauluun.

kaapelin tuonti keskikonsolista

Keskikonsoliin tehtiin reikää lämmityslaitteen putkien viereen, sieltä saatiin kaapelit ylös soittimelle. Samaa reittiä vietiin herätevirtakaapeli ja RCA-kaapeli soittimelta subwooferin vahvistimelle.

Vahvistimen asennus

Subwooferille asennettiin vahvistimeksi SounDigital 1200.1 monovahvistin. Se on pienikokoinen, tehokas ja bassokäyttöön ääneltään erittäin hyvä. Asiakas oli tehnyt mönkijään valmiiksi verhoilulevyn takaseinään, vahvistin kiinnitettiin tähän levyyn.

bassovahvistin polaris rzr

Vahvistimen RCA-kaapeli ja herätevirtakaapeli tulevat kojetaululta keskikonsolin sisällä. Ylläolevasta kuvasta näet, miten helposti tässä kohteessa saadaan virta- ja maajohto akulta vahvistimelle.

Subwooferin asennus

Polariksen hytti on sen verran pieni, että kovinkaan moni subwoofer ei sinne mahdu. Tässä tapauksessa haluttiin kuitenkin selvästi jykevämpää bassotoistoa kuin parin kolmen litran aktiivisubbareista on saatavilla. Sopivankokoinen ratkaisu oli Basser 10 kotelo litteä joka on tilavuudeltaan 15 litraa, mutta syvyydeltään vain 12.5 senttiä eli 125 mm. Elementin maksimisyvyys tähän koteloon on 100 mm, joten valinta elementiksi oli JL Audio 10TW3-D4. Edullisempana vaihtoehtona koteloon mahtuisi myös BLAM RS 10.2.

bassokotelo polaris rzr

Kotelo kiinnitettiin molemmilta puolilta reikäpannalla runkoputken ympäri. Kotelon pohja lepää rungossa olevan pienen hyllymäisen ulokkeen päällä. Kun molemmat penkit ovat paikoillaan, ne tukevat kotelon vielä lisäksi runkoputkea vasten.

polaris audiosetti

Ylläolevasta kuvasta näkyy, että kaikki kaiuttimet ovat pienessä tilassa väkisinkin hyvin lähellä kuulijaa.

Setin säädöt

Ensimmäiseksi tähän settii asetettiin soittimen DSP:n mittanauhan kanssa perus aikaviiveet. Sitten otettiin mittauläppäri esiin ja valmistauduttiin säätämään uuden Halo 9:n varsin monipuolista taajuuskorjainta, jossa on kaikille kanaville omat korjauskaistansa.

Seuraavaksi koettiinkin hämmästys kun katsottiin minkälaista käyrää vastemittaus piirsi koneelle.

polaris hifit vastemittaus

Mittaustulos oli aika hämmästyttävä. Bassopää toki laskee aivan matalimpia kohden, mutta subbarin asennuspaikka pään vieressä elementti eteenpäin on lähestulkoon mahdollisimman huono bassotoiston kannalta. Ja kotelo vain 15 litrainen suljettu. Pääkaiuttimien vaste yllätti vielä enemmän, raakana otetussa käyrässä ei ollut yhtään pahempaa korostumaan eikä vaimentumaa. Vaikka vasen etukaiutin on hieman pään yläpuolella hyvin lähellä. Ja vasen takakaiutin vielä lähempänä. Oikean puolen kaiuttimet sitten vajaan metrin päässä lähes täysin 90 asteen kulmassa kuuntelupaikkaan.

Joten päätettiin kuunnella ennen taajuuskorjaimen käyttöä.

Minkälainen lopputulos

Tämä oli tähän astisista asennuksistamme vajaan kolmenkymmenen vuoden ajalta yksi hämmästyttävimmistä. Etukaiuttimet hinnaltaan alle 50 €, takakaiuttimet alle 150 €, vieläpä valmiiksi koteloituja kaiuttimia. Odotukset olivat että saa niistä ihan siedettävän äänen equttamalla, muutakaan kun ei mahdu kohtuutyöllä paikoilleen.

Mutta tästähän tuli oikeasti hyvä setti. Soi mukavan tasapainoisesti, mikään osa-alue ei käy korviin, potkua ja partyfaktoria riittää enemmän kuin hienosti. Joskus käy näinkin päin että setti on paljon enemmän kuin osiensa summa. Koska lopputulos oli näin hyvä näinkin kohtuullisella panostuksella ja setti on helposti asennettavissa uusimman korin Polaris RZR:ään, päätettiin tästä tehdä juttu.