Posted on

Mikä linjamuunnin subbaripaketille ja miksi?

Helix AAC.3 linjamuunnin

Helix AAC.3 linjamuunnin

Linjamuuntimien käyttö on lisääntynyt räjähdysmäisesti viime vuosina. Syynä ovat enemmän ja enemmän integroidut autojen alkuperäiset soittimet, joiden vaihto on hankalampaa ja huomattavasti kalliimpaa kuin aiemmin. Joihinkin autoihin ( tietyt Volvot ) vaihto on lähes mahdotonta ja joihinkin autoihin ( uudet Audit ) onnistuu vain autoon suunnitellun mallikohtaisen soittimen kanssa. Meiltä on kyselty paljon minkälainen linjamuunnin kannattaa valita ja miksi maksaa enemmän hienosta aktiivisesta muuntimesta kuin halvimmasta passiivisesta? Tämä FA Juttu selventää erilaisten linjamuuntimien eroja.

Tämän jutun taustatietoina ei ole käytetty mitään sen tieteellisempiä lähteitä, ainoastaan käytännön kokemuksia joita asentamossamme kertyy jatkuvasti.

Passiivinen linjamuunnin

Passiiviinen linjamuunnin on se kaikkein halvin vaihtoehto. Ja myös usein yksinkertaisin kytkettävä, sillä se vaatii vain kaiutinkaapelien kytkemisen autoon. Toisesta päästä saadaan RCA-lähdöt vahvistimelle. Passiivisen muuntimen huono puoli on huonossa äänenlaadussa. Ja siinä että joihinkin uusimpiin autoihin sellaista ei voi kytkeä lainkaan aiheuttamatta vikakoodeja siitä että auto luulee kaiuttimen olevan rikki jne. Lisäksi passiivinen linjamuunnin ei kykene antamaan herätevirtaa vahvistimelle. Ja useissa uudemmissa autoissa ei anna soitinkaan. Eli herätteen joutuu tällöin etsimään muualta, joko auton johtosarjoista tai ottamaan erillisellä CAN-väylä muuntimella ( joka taas on jo aktiivisen linjamuuntimen hintainen ) tms. Passiiviset linjamuuntimet ovat usein myös herkempiä häiriöille kuin aktiiviset. Meidän mielestämme nämä ovat niin huonolaatuisia tuotteita että meillä niitä ei myydä lainkaan.

Hyvät puolet:

 • halpa
 • helpoin

Huonot puolet:

 • huonoin ääni
 • ei käy lainkaan joihinkin autoihin
 • ei anna herätettä vahvistimelle
 • herkempi häiriöille
 • ei tasonsäätöä

Aktiivinen linjamuunnin

Aktiivinen linjamuunnin on se arvokkaampi vaihtoehto. Siinä on parempi äänenlaatu kuin passiivisessa linjamuuntimessa ja jokainen valikoimissamme oleva aktiivinen linjamuunnin osaa antaa vahvistimelle herätteen automaattisesti. PAITSI! Tämä toiminto ei välttämättä toimi kaikissa uusimmissa autoissa jokaisen linjamuuntimen osalta. Tästä lisää tarkemmin tuotekohtaisissa teksteissä. Aktiivisen linjamuuntimen kytkemisessä on hieman enemmän tekemistä, sillä se tarvitsee kaiutinsignaalien lisäksi myös jatkuvan virran ja maan. Aivan uusimpien autojen viantunnistus elektroniikat asettavat rajoituksia myös linjamuuntimille. Esimerkkeinä tunnistus kaiutinelementin rikkinäisyydestä joka saattaa reagoida joihinkin linjamuuntimiin.

connection-sli4

Connection SLI4 on 4-kanavainen aktiivinen linjamuunnin ( 54,90 € )

Connection muuntimen hyvät puolet:

 • hyvä äänenlaatu
 • heräteanto
 • siisti kotelo

Connection muuntimen huonot puolet:

 • kytkentäterminaalit ovat hankalan pienet
 • heräteanto ei toimi kaikissa autoissa
 • saattaa aiheuttaa vikavaloja joissakin autoissa
 • isohko kotelo
 • ei tasonsäätöä
 • todella hankalan pienet kytkentäterminaalit!!!

Tasonsäätöongelmat ratkaistuna:

Joissain tapauksissa voi olla ongelmallista saada linjamuuntimen kautta kytkettyä vahvistinta herkkyydeltään sovitettua toimimaan auton kaiutinten kanssa. Esimerksi kun lisätään bassopaketti autoon linjamuuntimen avulla ja auton soitin soittaa edelleen kaiutinlinjoillaan pääkaiuttimia. Näissä tapauksissa on mahdollista jättää enemmän tai vähemmän turhat takakaiuttimet käytöstä pois jolloin fader säädöllä saadaan säädettyä takakaiutinlähdöistä otetun linjamuuntimen ja etukaiutinten tasot keskenään sopivammiksi. PAITSI esimerkiksi uudemmissa BMW autoissa joissa takakaiuttimille ei mene lainkaan bassoääniä. Tällöin takakaiutinlinjasta on aika turha ottaa signaalia bassopaketille. Tällaisissa tilanteissa toki auttaa jos laitetaan vahvistin myös pääkaiuttimille. Yksi edullisempikin ratkaisu on olemassa. Linjamuunnin tasonsäädöllä.

FOUR Connect 4-630509 linjamuunnin

FOUR Connect 4-630509 on 2-kanavainen aktiivinen linjamuunnin tasonsäädöllä ( 34,90 € )

Tämä linjamuunnin on supersuositun AIV HLA-2 630509-linjamuuntimesta uudempi versio. AIV:n suomalaisen maahantuojan kehittämä jossa on otettu hyvät puolet vanhasta ja uudistettu sisuskaluja sen verran että tuote toimii entistä paremmin myös uudemmissa autoissa. Tutkimme nämä kaksi laitetta rinnakkain ja kuorten sisällä tämä uusi on moninverroin laadukkaampi kuin entinen malli.

FOUR Connect 4-630509 hyvät puolet:

 • edullisimpia aktiivisia linjamuuntimia
 • TASONSÄÄTÖ on monesti ISO etu
 • näppärän kokoinen

FOUR Connect 4-630509 huonot puolet:

 • heräteanto ei toimi ihan kaikissa autoissa
 • saattaa aiheuttaa vikavaloja joissakin uusimmissa autoissa
 • näiden molempien suhteen tilanne on uuden mallin myötä parantunut selvästi

Häiriöt pois, toimimaton heräteanto ratkaistuna, vikavalot sammuksissa hyvä äänenlaatu:

Joissain autoissa on hankalaa saada häiriötön signaali linjamuuntimen kautta. Lisäksi joissakin autoissa vahvistinten ja useimpien linjamuuntimien signaalintunnistus ei toimi eli herätettä ei saada. Esimerkiksi muutaman VAG-konsernin autot joissa on oma vahvistin pääkaiuttimille. Ääni kyllä tulee mutta heräteanto ei herää. Kolmantena ongelmana mm. Volvon vikavalot jotka alkavat herjata rikkinäistä kaiutinta jos linjamuunninta käytetään. Ja sitten vielä BMW:t joissa saa helposti erilaisia häiriöitä ääneen.

Audiotec Fischer on yksi edistyksellisimmistä yhtiöistä mitä autohifialalla on. Ja Helixin AAC.3 on todella toimiva tuote.  Tämän muuntimen laitamme aina autoihin jos muuntimessa ei tarvita tasonsäätöä. Jos tarvitaan, laitamme seuraavana esitellyn DLS:n muuntimen. Ei häiriöitä, ei vikavaloja ja toimiva heräteanto vaativimmissakin kohteissa.

Helix AAC.3 linjamuunninMielestämme toinen markkinoiden PARHAISTA linjamuuntimista on Helix AAC.3 ( 79 € )

Helix AAC.3 hyvät puolet:

 • toimii kaikissa autoissa moitteetta mitä on koskaan ollut asennettavanamme
 • hyvä äänenlaatu
 • pieni koko, helppo piilottaa kojetaulun sisään
 • säädettävä herkkyys herätteelle ja 2 tunnistustapaa

Helix AAC.3 huonot puolet:

 • tasonsäätöä ei saa

Häiriöt pois, toimimaton heräteanto ratkaistuna, vikavalot sammuksissa ja tason kaukosäätö:

Joissain autoissa on hankalaa saada häiriötön signaali linjamuuntimen kautta. Lisäksi joissakin autoissa vahvistinten ja useimpien linjamuuntimien signaalintunnistus ei toimi eli herätettä ei saada. Esimerkiksi muutaman VAG-konsernin autot joissa on oma vahvistin pääkaiuttimille. Ääni kyllä tulee mutta heräteanto ei herää. Kolmantena ongelmana mm. Volvon vikavalot jotka alkavat herjata rikkinäistä kaiutinta jos linjamuunninta käytetään.

DLS on oikeasti perehtynyt näihin ongelmiin ja sen pohjalta suunnitellut HLC4.2 linjamuuntimen joka ei ole ulkonäöltään se kaikkein kaunein laite markkinoilla, mutta tähän mennessä olemme todenneet sen toimivan myös kaikissa näissä ongelmatilanteissa toisin kuin mikään muu kokeilemamme muunnin lukuunottamatta Helixin AAC.3 muunninta.  Ei häiriöitä, ei vikavaloja ja toimiva heräteanto vaativimmissakin kohteissa. Ja tasonsäätö saatavilla lisävarusteena.

DLS-HLC4-2-bMielestämme toinen markkinoiden PARHAISTA linjamuuntimista on DLS HLC4.2 ( 79 € )

DLS HLC4 hyvät puolet:

 • toimii kaikissa autoissa moitteetta mitä on koskaan ollut asennettavanamme
 • hyvä äänenlaatu
 • pieni koko, helppo piilottaa kojetaulun sisään
 • tasonsäätö saatavilla

DLS HLC4 huonot puolet:

 • tasonsäätö vain lisävarusteena

Loppuyhteenveto:

Moni ostaa vaikka 500 € subbaripaketin ja sille 100 € asennustarvikkeet. Lopputulos pilataan ( tai ainakin saadaan siitä paljon huonompi kuin olisi ollut saatavissa ) sillä halvimmalla passiivisella linjamuuntimella. Joka on 20 € halvempi kuin kuin tasonsäädöllinen aktiivinen linjamuunnin. Tästä syystä näitä passiivisia ei meillä edes myydä, emme halua asiakkaidemme joutuvan tähän tilanteeseen.

Joku taas hankkii edullisimman aktiivisen linjamuuntimen josta ei saakaan herätettä vaan joutuu lisäksi hankkimaan jonkun CAN-väylätulkin joka maksaa linjamuuntimen verran tai nappaa herätteen jostain väärästä paikasta ja saa aikaan muhkeita käynnistyspamauksia ja muita hauskoja häiriöitä.

Koko laitteiston hinnassa linjamuunnin on yleensä sen verran pieni investointi vaikka ostaisi sen parhaankin, että siinä ei kannata säästää.

Tämä juttu on alunperin julkaistu vuonna 2016, nyt näkyvä versio on päivitetty vuoden 2020 alussa vastaamaan tämän päivän tilannetta. Laitteet kehittyvät.