Mikä linjamuunnin on paras ja miksi?

Helix AAC.3 linjamuunnin

Helix AAC.3 linjamuunnin

Linjamuuntimien käyttö on lisääntynyt räjähdysmäisesti viime vuosina. Syynä ovat enemmän ja enemmän integroidut autojen alkuperäiset soittimet, joiden vaihto on hankalampaa ja huomattavasti kalliimpaa kuin aiemmin. Joihinkin autoihin ( tietyt Volvot ) vaihto on lähes mahdotonta ja joihinkin autoihin ( uudet Audit ) onnistuu vain autoon suunnitellun mallikohtaisen soittimen kanssa. Meiltä on kyselty paljon minkälainen linjamuunnin kannattaa valita ja miksi maksaa enemmän hienosta aktiivisesta muuntimesta kuin halvimmasta passiivisesta? Tämä FA Juttu selventää erilaisten linjamuuntimien eroja.

Tämän jutun taustatietoina ei ole käytetty mitään sen tieteellisempiä lähteitä, ainoastaan käytännön kokemuksia joita asentamossamme kertyy jatkuvasti.

Passiivinen linjamuunnin on HUONO valinta.

Passiiviinen linjamuunnin on se kaikkein halvin vaihtoehto. Ja myös usein yksinkertaisin kytkettävä, sillä se vaatii vain kaiutinkaapelien kytkemisen autoon. Toisesta päästä saadaan RCA-lähdöt vahvistimelle. Passiivisen muuntimen huono puoli on huonossa äänenlaadussa. Ja siinä että joihinkin uusimpiin autoihin sellaista ei voi kytkeä lainkaan aiheuttamatta vikakoodeja siitä että auto luulee kaiuttimen olevan rikki jne. Lisäksi passiivinen linjamuunnin ei kykene antamaan herätevirtaa vahvistimelle. Ja useissa uudemmissa autoissa ei anna soitinkaan. Eli herätteen joutuu tällöin etsimään muualta, joko auton johtosarjoista tai ottamaan erillisellä CAN-väylä muuntimella ( joka taas on jo aktiivisen linjamuuntimen hintainen ) tms. Passiiviset linjamuuntimet ovat usein myös herkempiä häiriöille kuin aktiiviset. Meidän mielestämme passiiviset linjamuuntimet ovat niin huonoja että meillä niitä ei myydä lainkaan.

Hyvät puolet:

 • halpa

Huonot puolet:

 • huonoin ääni
 • ei käy lainkaan joihinkin autoihin
 • ei anna herätettä vahvistimelle
 • herkempi häiriöille
 • ei tasonsäätöä

Aktiivinen linjamuunnin

Aktiivinen linjamuunnin on se arvokkaampi vaihtoehto. Siinä on parempi äänenlaatu kuin passiivisessa linjamuuntimessa ja jokainen valikoimissamme oleva aktiivinen linjamuunnin osaa antaa vahvistimelle herätteen automaattisesti. PAITSI! Tämä toiminto ei välttämättä toimi kaikissa uusimmissa autoissa jokaisen linjamuuntimen osalta. Tästä lisää tarkemmin tuotekohtaisissa teksteissä. Aktiivisen linjamuuntimen kytkemisessä on hieman enemmän tekemistä, sillä se tarvitsee kaiutinsignaalien lisäksi myös jatkuvan virran ja maan. Aivan uusimpien autojen viantunnistus elektroniikat asettavat rajoituksia myös linjamuuntimille. Esimerkkeinä tunnistus kaiutinelementin rikkinäisyydestä joka saattaa reagoida joihinkin linjamuuntimiin.

Tasonsäätöongelmat ratkaistuna:

Joissain tapauksissa voi olla ongelmallista saada linjamuuntimen kautta kytkettyä vahvistinta herkkyydeltään sovitettua toimimaan auton kaiutinten kanssa. Esimerksi kun lisätään bassopaketti autoon linjamuuntimen avulla ja auton soitin soittaa edelleen kaiutinlinjoillaan pääkaiuttimia. Näissä tapauksissa on mahdollista jättää enemmän tai vähemmän turhat takakaiuttimet käytöstä pois jolloin fader säädöllä saadaan säädettyä takakaiutinlähdöistä otetun linjamuuntimen ja etukaiutinten tasot keskenään sopivammiksi. PAITSI esimerkiksi uudemmissa BMW autoissa joissa takakaiuttimille ei mene lainkaan bassoääniä. Tällöin takakaiutinlinjasta on aika turha ottaa signaalia bassopaketille. Tällaisissa tilanteissa toki auttaa jos laitetaan vahvistin myös pääkaiuttimille. Yksi edullisempikin ratkaisu on olemassa. Linjamuunnin tasonsäädöllä.

FOUR Connect 4-630509 linjamuunnin

FOUR Connect 4-630509 on 2-kanavainen aktiivinen linjamuunnin tasonsäädöllä ( 34,90 € )

Tämä linjamuunnin on supersuositun AIV HLA-2 630509-linjamuuntimesta uudempi versio. AIV:n suomalaisen maahantuojan kehittämä jossa on otettu hyvät puolet vanhasta ja uudistettu sisuskaluja sen verran että tuote toimii entistä paremmin myös uudemmissa autoissa. Tutkimme nämä kaksi laitetta rinnakkain ja kuorten sisällä tämä uusi on moninverroin laadukkaampi kuin entinen malli.

FOUR Connect 4-630509 hyvät puolet:

 • edullisimpia aktiivisia linjamuuntimia
 • TASONSÄÄTÖ on monesti ISO etu
 • näppärän kokoinen

FOUR Connect 4-630509 huonot puolet:

 • heräteanto ei toimi ihan kaikissa autoissa
 • saattaa aiheuttaa vikavaloja joissakin uusimmissa autoissa
 • näiden molempien suhteen tilanne on uuden mallin myötä parantunut selvästi

Häiriöt pois, toimimaton heräteanto ratkaistuna, vikavalot sammuksissa hyvä äänenlaatu:

Joissain autoissa on hankalaa saada häiriötön signaali linjamuuntimen kautta. Lisäksi joissakin autoissa vahvistinten ja useimpien linjamuuntimien signaalintunnistus ei toimi eli herätettä ei saada. Esimerkiksi muutaman VAG-konsernin autot joissa on oma vahvistin pääkaiuttimille. Ääni kyllä tulee mutta heräteanto ei herää. Kolmantena ongelmana mm. Volvon vikavalot jotka alkavat herjata rikkinäistä kaiutinta jos linjamuunninta käytetään. Ja sitten vielä BMW:t joissa saa helposti erilaisia häiriöitä ääneen.

Audiotec Fischer on yksi edistyksellisimmistä yhtiöistä mitä autohifialalla on. Ja Helixin AAC.3 on todella toimiva tuote.  Tämän muuntimen laitamme aina autoihin jos muuntimessa ei tarvita tasonsäätöä. Jos tarvitaan, laitamme seuraavana esitellyn DLS:n muuntimen. Ei häiriöitä, ei vikavaloja ja toimiva heräteanto vaativimmissakin kohteissa.

Helix AAC.3 linjamuunninMielestämme yksi markkinoiden PARHAISTA linjamuuntimista on Helix AAC.3 ( 79 € )

Helix AAC.3 hyvät puolet:

 • toimii kaikissa autoissa moitteetta mitä on koskaan ollut asennettavanamme
 • hyvä äänenlaatu
 • pieni koko, helppo piilottaa kojetaulun sisään
 • säädettävä herkkyys herätteelle ja 2 tunnistustapaa

Helix AAC.3 huonot puolet:

 • tasonsäätöä ei saa

Connection SLI4.2

Connection SLI4.2 on 4-kanavainen aktiivinen linjamuunnin ( 54,90 € )

Connectionin linjamuuntimien uudessa sukupolvessa on tehty kaikki asiat paremmin mitä aiemmassa sukupolvessa. Parhaita puolia ovat huikea jännitteenkesto ( kaiutinlinjassa jopa 35 V RMS ) sekä USS eli toiminto joka “huijaa” OEM-soitinta uskomaan että kaiuttimet ovat kytkettyinä vaikka perässä olisi vain linjamuunnin.

Connection SLI2.2 ja 4.2 muuntimien hyvät puolet:

 • hyvä äänenlaatu
 • heräteanto
 • siisti kotelo
 • helppo kytkettävä, ei ahtaita terminaaleja
 • USS säilyttää orkkissoittimien faderin ym. vaikka perässä olisi vain linjamuunnin
 • Hurja signaalitason kesto, 35 V RMS

Connection muuntimen huonot puolet:

 • ei tasonsäätöä

Häiriöt pois, toimimaton heräteanto ratkaistuna, vikavalot sammuksissa ja tason kaukosäätö:

Joissain autoissa on hankalaa saada häiriötön signaali linjamuuntimen kautta. Lisäksi joissakin autoissa vahvistinten ja useimpien linjamuuntimien signaalintunnistus ei toimi eli herätettä ei saada. Esimerkiksi muutaman VAG-konsernin autot joissa on oma vahvistin pääkaiuttimille. Ääni kyllä tulee mutta heräteanto ei herää. Kolmantena ongelmana mm. Volvon vikavalot jotka alkavat herjata rikkinäistä kaiutinta jos linjamuunninta käytetään.

DLS on oikeasti perehtynyt näihin ongelmiin ja sen pohjalta suunnitellut HLC4.2 linjamuuntimen joka ei ole ulkonäöltään se kaikkein kaunein laite markkinoilla, mutta tähän mennessä olemme todenneet sen toimivan myös kaikissa näissä ongelmatilanteissa toisin kuin mikään muu kokeilemamme muunnin lukuunottamatta Helixin AAC.3 muunninta.  Ei häiriöitä, ei vikavaloja ja toimiva heräteanto vaativimmissakin kohteissa. Ja tasonsäätö saatavilla lisävarusteena.

DLS-HLC4-2-bMielestämme toinen markkinoiden PARHAISTA linjamuuntimista on DLS HLC4.2 ( 79 € )

DLS HLC4 hyvät puolet:

 • toimii kaikissa autoissa moitteetta mitä on koskaan ollut asennettavanamme
 • hyvä äänenlaatu
 • pieni koko, helppo piilottaa kojetaulun sisään
 • tasonsäätö saatavilla

DLS HLC4 huonot puolet:

 • tasonsäätö vain lisävarusteena

Tasonsäätö, EQ jolla säätää signaalia, linjavahvistin, jakosuotimet ja vaikka mitä

DD Audio BSI

DD Audio BSI ( Bass Signal Interface ) on melkoinen subwooferin asentajan monitoimilaite. Sen lisäksi että laite toimii aktiivisena linjamuuntimena, siinä on myös subsonic-suodin, alipäästösuodin, parametrinen taajuuskorjain ja linjavahvistin. Toimii niin kaiutintasoisen signaalin ohjaamana auton alkuperäisen järjestelmän perässä, kuin myös jälkiasennetun soittimen RCA-lähdön perässä. Ratkaisee liian pienen signaalitason ongelmat, korjaa oem-järjestelmän mahdolliset taajuuskorjausongelmat bassoalueella, toimii aktiivisena jakosuotimena vaikka monellekin vahvistimelle. Ja toki vaikka tasonsäätönä vaikka SounDigitalin vahvistimelle jossa ei ole tasonsäädintä.

Tuotesivulla voit katsoa tästä tuotteesta tekemämme esittelyvideon jossa laitteeseen tutustutaan tarkemmin.

Ratkaisu tilanteeseen jossa auton OEM-järjestelmästä ei saa ulos kuin erillisiä äänialueita:

DD Audio SC6

DD Audio SC6 on 6-kanavainen aktiivinen linjamuunnin sisääntulevien signaalien summauksella ( 99 € ).

DD Audion SC-linjamuuntimet on tehty niitä autoja varten joissa on mahdollista ottaa signaali vain alkuperäisen vahvistinyksikön perästä ja yhdestäkään lähdöstä ei saa ulos koko taajuuskaistaa. Sitä varten SC-muuntimissa on sisääntulevien signaalien summaus. Eli jos otat sisään alkuperäisen basson, keskiäänen ja diskantin jaetut signaalit, laite summaa ne yhdeksi kokoäänialueen signaaliksi.

DD Audio SC hyvät puolet:

 • hyvä äänenlaatu
 • sisääntulevien signaalien summaus
 • tasonsäätö jokaiselle ulostulokanavaparille laitteessa

DD Audio SC huonot puolet:

 • ei vielä tiedossa sellaisia, paitsi ehkä isohko koko

 

Loppuyhteenveto:

Moni ostaa vaikka 500 € subbaripaketin ja sille 100 € asennustarvikkeet. Lopputulos pilataan ( tai ainakin saadaan siitä paljon huonompi kuin olisi ollut saatavissa ) sillä halvimmalla passiivisella linjamuuntimella. Joka on 20 € halvempi kuin kuin tasonsäädöllinen aktiivinen linjamuunnin. Tästä syystä näitä passiivisia ei meillä edes myydä, emme halua asiakkaidemme joutuvan tähän tilanteeseen.

Joku taas hankkii edullisimman aktiivisen linjamuuntimen josta ei saakaan herätettä vaan joutuu lisäksi hankkimaan jonkun CAN-väylätulkin joka maksaa linjamuuntimen verran tai nappaa herätteen jostain väärästä paikasta ja saa aikaan muhkeita käynnistyspamauksia ja muita hauskoja häiriöitä.

Koko laitteiston hinnassa linjamuunnin on yleensä sen verran pieni investointi vaikka ostaisi sen parhaankin, että siinä ei kannata säästää.

Tämä juttu on alunperin julkaistu vuonna 2016, nyt näkyvä versio on päivitetty vuoden 2020 alussa vastaamaan tämän päivän tilannetta. Laitteet kehittyvät.

Ja päivitetty uudelleen pääsiäisenä 2020 koska uusie hienoja laitteita on tullut useita lisää.