MB W204 etukaiutinten vaihto

Korimallin W204 “pikkumersu” eli C-sarjalainen on kohtuullisen helppo kohde etukaiutinten vaihtoon. Alkuperäiset kaiuttimet eivät ole huonoimmasta päästä autojen vakiokaiutinten joukossa, mutta vajaan parin sadan panostuksella saadaan tilalle huomattavasti paremmat. Esimerkkiasennuksessa käytetty Ground Zeron erillissarja on jutun tekohetkellä mielestämme yksi parhaista hintaluokan sarjoista. Tasapainoinen ääni koko äänialueella ilman heikkouksia.

Oven purkamisesta emme selosta sen enempää, sillä siitä löytyy hyviä videoita Youtubesta. TÄÄLLÄ yksi sellainen selvällä kiinankielellä. Sen verran kannattaa kuitenkin poiketa videon ohjeistuksesta että ei käytä metallista työkalua osien irti kampeamiseen, vaan ennemmin muovista väännintä ja sen ja maalipinnan välissä vielä kangasrättiä ettei naarmuta turhaan maalipintaa.

Aikaa tähän projektiin menee arviolta noin kolme tuntia kun huolella tekee.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

näiden lisäksi tarvitset seuraavia tarvikkeita:

  • 2-3 mm paksua tiivistenauhaa
  • 6 kpl 4,8 mm pop-niittejä kapealla laipalla
  • tinaa ja kolvin tai liittimiä
  • liimamassaa ja/tai kuumaliimaa
  • työkaluja

w204midit

Uusi ja alkuperäinen midbasso vierekkäin

 

Midbasson asennus:

Alkuperäinen midbasso on kiinni kolmella pop-niitillä. Niitin kannat porataan auki niin kaiuttimen saa irti. Alkuperäisen kaiutinliittimen ruskea kaapeli vihreällä raidalla tulee jakosuotimen input – liitäntään ja vihreä kaapeli input + liitäntään. Kaapelia pitää jatkaa metrin verran että sen yltää jakosuotimen asennuspaikkaan. Sarjan mukana tulevasta kaapelista saa tehtyä jatkon, liitoksen voit tehdä tinaamalla tai liittimillä. Kaiutinadapteri kiinnitetään kolmella 4,8mm popniitillä alkuperäisen kaiuttimen kiinnitysreikiin. Adapterin ovea vasten tulevaan pintaan laitetaan 2-3 mm paksu tiivistenauha, koska muuten oven ja adapterin väli ei ole tiivis. Koska uudessa kaiuttimessa on liitin oven sisäpuolella, pitää midbasson kaapeli viedä sinne. Näppärä läpivienti on kaiuttimen yläpuolella oleva kumitulppa jonka takaa löytyy ikkunan kiinnityspultti. Kumiin pieni reikä vaikka pienellä ruuvimeisselillä painamalla ja johto läpi. Midbasso kannattaa asentaa siten että terminaali tulee kumitulpan suuntaan, jotta johdon veto oven sisällä on mahdollisimman lyhyt eikä johto mene mihinkään ylimääräiseen väliin.

w204midbasso

Jakosuotimen asennus

Jakosuodin on aika iso, mutta sen saa mahtumaan oviverhoilun taustapuolelle kun leikataan hieman aukkoa oven taustalla olevaan muoviseen tukeen. Suotimen voi liimata vaikka liimamassalla kiinni pohjastaan, jos on aikaa kuivatella paneelia yön yli. Paikka on sen verran hyvänkokoinen että suodin pysyy paikoillaan myös laittamalla sen ympärille huopakaistale.

w204jakosuodin

Kaiutinsarjan mukana olevilla kaapeleilla saa tehtyä kaapeloinnit suotimelta kaiuttimille ja alkuperäiseltä pistokkeelta suotimelle. Kaapelit saa kulkemaan suotimen paikan ja kaiutinten välin nätisti auton alkuperäisen oven johtosarjan mukana kuljettamalla.

Diskantin asennus

Alkuperäistä diskantin suuntauspalikkaa madalletaan noin puoli senttiä kauttaaltaan, jotta uusi diskantti mahtuu olemaan paikoillaan. Kun madaltaa tasaisesti, saa suuntauksen säilymään hyvänä. Seuraavaksi sisäpuolta aukosta avarretaan hieman että diskantti istuu hyvin paikoilleen. Uusi diskantti voidaan kiinnittää kuumaliimalla tai liimamassalla laipan ympäriltä peilikolmion taustalle. Alkuperäinen pehmuste mahtuu paikalleen ja tukee elementin vielä autossa hyvin.

w204diskantit

Lopuksi kytketään kaikki kaapelit ja asennetaan ovipaneeli paikoilleen. Muutoksesta ei näy mitään merkkejä päällepäin.

w204ovi

Ovi asennuksen jälkeen.

 

Kommentti takakaiuttimista

Takakaiuttimille ei sovi samat adapterit kuin etukaiuttimille. Kiinnitys on täysin toisenlainen. Takakaiuttimien asennuksessa hankalaa on se että kaiutin on niitattu kiinni oven sisäpeltiin sisäpellin takapuolelta. Eli jos haluat vaihtaa takakaiuttimet, sinun tulee joko purkaa oven sisäpelti kokonaan irti autosta mikä on aika iso työ lasien irroituksineen jne. Tai vaihtoehtoisesti puukottaa palasiksi alkuperäinen takakaiutin että saat sen sisäpuolelta niitit poistettua ja asennettua adapterin joka on täysin eri mallinen kuin edessä. Taakse sopiva on Kaiutinadapteri 271190-20 vaikka valmistajan suosituksissa ei tätä autoa ole mainittukaan. Kolmas vaihtoehto on se että kun puukotat alkuperäisestä kaiuttimesta kartion pois, leikkaat siitä samalla irti myös magneetin ja sisärungon ja käytät alkuperäistä kaiutinta adapterina uudelle kaiuttimelle.