Tesla Model S rengasmelu pois

Tesla Model S vaimennus

Tesla Model S vaimennus

Tesla Model S autossa ei moottorin ääni tule matkustamoon. Sen sijaan rengasmelua tulee varsinkin Suomen huonoilla teillä ihan riittävästi. Tässä jutussa vaimennetaan autosta ovet ja tavaratila.

Vaimennuksen suunnittelu

Tällaiseen projektiin päädyttiin vaimennuksen suunnittelua edeltävällä koeajolla jossa kuunneltiin mitkä ovat auton suurimmat melunlähteet. Näitä koeajoja teemme aina kun meille tulee vaimennukseen automalli jota emme ole ennen tehneet. Koeajon aikana asiakas ajaa tietyn testilenkin autollaan ja asentajamme istuu kyydissä eri paikoilla autossa kuunnellen mistä pahin ajomelu kuulostaa siinä automallissa tulevan. Koska koko auton vaimentaminen kauttaaltaan on sen verran iso projekti, tällä etsitään ne ensisijaiset kohteet mihin kiinnittää huomiota. Usein näillä pahimpien alueiden vaimennuksella saavutetaan niin hyvä lopputulos että asiakas on siihen tyytyväinen. Joissain tapauksissa sitten nälkä kasvaa syödessä ja loppuosakin autosta vaimennetaan myöhemmin. Tässä tapauksessa tehtiin koeajo erään toisen asiakkaan autolla, mutta hän ei ollut kuitenkaan ensimmäinen jota Tesla Model S rengasmelu vaivasi niin paljoa että olisi vaimennuksen teettänyt. Oli kuitenkin helppoa seuraavalle kysyjälle kertoa jo sen perusteella mistä kannattaisi lähteä liikkeelle.

Tässä jutussa käytetyt tuotteet

Kaikki tuotteet löydät helposti valmiina pakettina Tesla Model S vaimennuspaketti.

Tesla Model S etuovien vaimennus

tesla model s ovipahvi poisTesla Model S etuovi verhoilun irroituksen jälkeen

Tesla Model S ovet ovat kohtuullisen umpinaiset sisäpellin osalta. Vaimennustyö pitää tehdä irroitettavan muoviluukun ja kaiuttimen aukon kautta.

model s oven vaimennusAuton oven alkuperäinen vaimennus on aika vähäistä

Oven sisällä on pari palaa alkuperäistä vaimennusmattoa, joka oli niin hyvin kiinni että se sai jäädä uuden maton alle. Aukkojen kautta asennettiin CTK Premium 2.2 vaimennusmattoa niin kattavasti kuin se vain oli mahdollista. Toki ottaen huomioon ettei tehdä vesitaskuja rakenteisiin.

ctk premium teslan oveenEtuovessa CTK Premium 2.2 asennettuna

Ovessa olevien erilaisten palkki ja kotelorakenteiden yli/päälle/ympäri ei kannata vaimennusmattoa asentaa. Liiallinen vuoraus tekee vesitaskuja joihin kosteus kertyy ja alkaa tehdä tuhojaan. Tasaisiin peltipintoihin sen sijaan haetaan niin hyvää peittoa matolla kuin mahdollista. Näin saadaan mahdollisimman hyvin tapettua pellin resonointi.

STP Aeroflex 10 teslan ovessaAeroflex 10 oven sisäpuolella

Umpisolumateriaalista valmistettua STP Aeroflex 10 mattoa asennettiin oven sisään CTP Premiumin päälle. Älä koskaan asenna oven sisään niin sanotulle “märälle puolelle” vaahtomuovin kaltaisia vaimennusmattoja, ne keräävät siellä vettä ja niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Olemme nähneet viime aikoina sosiaalisessa mediassa paljon vaimennusjuttuja joissa matolla vuorataan umpeen aívan joka paikka välittämättä kosteuden kertymisestä, auton huoltamisesta ja käytöstä. Näin tehtynä työ on taatusti nopeampaa kun vedetään vain “isolla kädellä” kaikki umpeen eikä mietitä yhtään järjellä asioita. Samalla aiheutetaan kuitenkin jo muutaman vuoden sisällä ongelmia kosteuden kertymisen kanssa ja tehdään auton mahdollinen huoltaminen ja korjaaminen hyvin hankalaksi.

teslan oviverhoiluTesla Model S oviverhoilu

Tesla Model S oviverhoilun on varsin paksua ja jäykkää muovia ja sen takana on ihan asiallinen pehmeä vaimennusmatto valmiiksi. Lisäsimme verhoiluun muutaman palan CTK Premiumia kuvan osoittamiin paikkoihin tekemään verhoilusta vielä hieman kuolleemman akustisesti.

pyramidimattoa ovipahviinCTK Wavefix oviverhoilussa

Verhoilun taustalle lisättiin vielä hieman CTK Wavefix 15 pyramidimattoa. Tämänkaltainen avosoluinen vaahtomuovimainen matto soveltuu ainoastaan auton “kuivalle puolelle”. Eli oviverhoilun taakse oven kosteussulun sisäpuolelle. Tai muihin koteloihin jotka ovat auton sisäpuolella. Tällaista mattoa ei koskaan tule asentaa auton korin ulkopuolelle mihinkään. Ei pyöränkoteloihin eikä sisälokasuojiin varsinkaan.

Tesla Model S takaovien vaimennus

tesla model s takaoviTesla takaovi verhoilun poistamisen jälkeen

Takaoven rakenne on samankaltainen kuin etuoven. Sillä erotuksella että etuovessa iso peitelevy on muovia ja kiinni ruuveilla, takaovessa levy on kumia ja kiinni huonolla butyylinauhalla, eli käytännössä lähes kokonaan irti.

EDIT: Myöhemmin kun teimme lisää Tesloja, huomasimme että ihan uusimmissa takaoveen olikin tehty samanlainen rakenne kuin etuoveen. Eli jämäkkä muovilevy joka on kunnolla kiinni. Tuotekehitystä.

tesla takaoven oem vaimennusTeslan takaoven alkuperäinen vaimennus

Tehtaan jäljilta ei takaovissakaan paljoa vaimennusmateriaalia ole. Mutta se on onneksi sen verran hyvin kiinni takaovissakin että saa jäädä uuden maton alle.

CTK premium teslan ovessaTakaovessa CTK Premium matto asennettuna.

Takaovien vaimennusresepti ja asennuksessa huomioitavat asiat tismalleen samat kuin etuovissakin. Ensi CTK Premium ja sen päälle Aeroflex 10.

aeroflex teslan ovessaAeroflex asennettuna alubutyylimaton päälle.

aukko peitetty premiumillaSisäpellin aukko suljettuna Premium-matolla.

Huonosti kiinni pysyvä auton oma kumilevy korvattiin Premiumilla sisäpellin osalta. Premium toimii tässä sekä kosteussulkuna että ääntä eristävänä materiaalina.

takaoven verhoilu tesla model sTakaoven verhoiluun myös hieman vaimennusmattoa.

pyramidimattoa oveenJa hieman lisää pehmeää eli CTK Wavefixiä.

Tesla Model S tavaratilan vaimennus

tesla tehdasvaimennusTavaratilan vaimennus tehtaan tekemänä

Tavaratilan pohjassa oli ennestään jonkin verran alubutyylin kaltaista vaimennusmattoa. Mutta se oli niin huonosti kiinni, että se poistettiin kokonaan uuden vaimennuksen alta. Matto lähti pois isoina levyinä kun otti nurkasta kiinni ja veti sen pois.

EDIT: Seuraavien Teslojen kohdalla ( viimeisimmät vuosimallit ) huomasimme, että tehdas on varmaankin saanut rengasmelusta palautetta. Autojen konttiin on lisätty vaimennusmateriaalia hieman. Kovinkaan paljoa se ei ole auttanut, mutta onpahan edes yritetty tehdä jotain.

tesla tavaratilaTehdasvaimennukset poistettu kuvassa.

teslan sivuposketSivurakenne tavaratilassa on tämän näköinen.

Tesla Model S vaimennusPohja vaimennettuna CTK Premium vaimennusmatolla.

Tavaratila vaimennettiin CTK Premium 4.0 vaimennusmatolla sekä pohjan että sivuposkien osalta.

sivuposken vaimennustaPyöränkotelon vaimennusta

Pyöränkoteloihin laitettiin vaimennusmatto niiltä osin mihin päästiin käsiksi ilman auton paksujen kaapelinippujen irroittamista. Ja luonnollisesti auton oma muotoonvalettu kumipintainen eriste jätettiin näiden mattojen päälle. Pohjalle tuli Premium ja sen päälle pyöränkotelon kohtaan STP Noise Block 3.

noise block teslan pyöränkotelossaNoise Block pyöränkotelossa Premiumin päällä.

aeroflexiä teslan kontissa

Kotelomaiseen tilaan taakse asennettiin vielä muutama pala Aeroflexiä akustoimaan koteloa.

Tavaratilan verhoilussa oli auton poistoilma-aukkojen kohdalla kumilevyt liimattuna verhoilun taakse. Levyt olivat irronneet tehdasliimauksestaan, joten ne liimasimme uudestaan kiinni Stinger SAS Spray-liimalla.

Loppuyhteenveto Tesla Model S vaimennus

Auton purku ja kasaus on oli keskitasoa työn määrältään. Eli ei nopein mutta ei myöskään hankalin. Tämän projektin tekeminen asentamossamme tällaisenaan kestää 1.5 työpäivää. Työajasta noi puolet on itse vaimennusmateriaalien leikkaamista ja asentamista. Toinen puoli kuluu auton purkamiseen, pintojen puhdistamiseen ja auton kasaamiseen. Kaikki pinnat puhdistetaan huolella ennen mattojen asentamista jotta matot pysyvät oikeasti paikallaan kunnolla.

Asiakkaan kommentit vaimennuksen lopputuloksesta:

Ihan ehdoton juttu tämä vaimennus jos yhtään enemmän ajaa Teslalla maantiellä. Niin paljon kovempi melu oli ennen vaimennusta. Tämä projekti vähensi ajomelua selvästi.

Jos haluat vaimentaa Teslan itse, löydät TÄÄLTÄ valmiin tuotepaketin jonka tuotteilla saat homman tehtyä.

Jos haluat teettää vaimennuksen meillä valmiiksi avaimet käteen, kysy lisää tai varaa aika.

Tässä on sitten toisestakin Tesla Model S autosta nippu kuvia, niistä näkyy mitä pieniä muutoksia valmistaja on tehnyt uudempiin vuosimalleihin.