
Tässä jutussa asennetaan Audi A4 B8 korisen farmariauton takaoviin subwooferit. Kyllä. Luit aivan oikein, subbarit auton takaoviin. Ratkaisussa on muutamia etuja verrattuna perinteiseen kotelo ja basso tyyppiseen ratkaisuun.
Suurimmassa osassa autoja on kaiutinpaikat takaovissa. Ja hyvin usein vielä kokoa 6.5″. Joten ovisubbareille on olemassa paikat, jotka ovat täysin näkymättömissä eivätkä vie litraakaan kuljetustilaa mistään. Ongelmana tässä asiassa on ollut ainoastaan se, ettei hyviä ”ovifreeairiin” soveltuvia subwoofereita valmista kukaan. Ennen kuin nyt. PHD Audion ja fanaticaudio.comin yhteistyön tuloksena syntyneet PHD Audio FB Pro 6.1 Sub-DIB elementit ovat alusta loppuun suunniteltuja vain ja ainoastaan tällaiseen asennukseen. Voit lukea näiden elementtien syntytarinasta lisää TÄÄLTÄ.
Tuotteet joita tämä juttu koskee:
- Oviasennettavat subwooferit PHD Audio FB Pro 6.1 Sub-DIB
- 6-kanavainen DSP-vahvistin Match UP 6DSP
- Alubutyyli vaimennusmatto CTK Premium 1.8
- Pehmytmatto oven sisälle CTK Elastic 10
- Pehmytmatto oviverhoilun taakse CTK Wavefix 15
- Kaiuttimien tiivistysrenkaat Helix CiA FR165.10
- Kaiutinadapteri 271320-29
- Butyylinauha CTK Butyl Cord
DSP-vahvistimen asennus
Tässä autoyksilössä on Audi Sound System, eli peräkontissa on alkuperäinen vahvistin. Siitä lähtee kuusi vahvistinkanavaa jotka ovat seuraavat:
- Vasen Etu
- Oikea Etu
- Keskikanava
- Vasen taka
- Oikea taka
- Subwoofer
Kun tähän autoon liitetään Match UP 6DSP, se asennetaan alkuperäisen vahvistimen perään. Eli OEM-vahvistimen kanavista syötetään signaalit Matchin kaiutintasoisiin sisääntuloihin. Matchin vahvistimessa tehdään halutut säädöt ja muokattu ja signaali sitten ajetaan Matchista auton kaiuttimiin. Näin saadaan säilymään kaikki auton audiojärjestelmään liittyvät alkuperäiset toiminnot kuten kuuluukin.
Vahvistimelle valmistettiin vanerista pieni kiinnityslevy joka tuli kiinni Audin omaan telineeseen. Ylemmässä kuvassa hahmottaa paremmin mihin ja miten se tuli. Alemmassa se on autossa paikoillaan eikä juuri mitään näe muuttuneen.
Matchiin voidaan samalla asentaa Bluetooth lisäkortti, jonka avulla saat striimattua musiikin suoraan vahvistimeen, mikäli autosi soittimessa ei ole Bluetoothia. Tämä kytkentäprojekti vaatii hieman asiantuntemusta ja huolellisuutta. Sitä emme tässä avaa sen enempää, koska välttämättä joka autossa ei johtojen värit ole samat jne jne. Emmekä halua yhteydenottoja tyyliin: ”kytkin matchin audiin ohjeidenne mukaan ja sekä OEM että uusi vahvistin hajosivat, vastaatteko tästä!” Vastaus olisi että emme vastaa, vastaamme vain itse tekemästämme työstä.
Oviverhoilun purku ja vanhat kaiuttimet pois
Oviverhoiluiden purkamiseen löytyy hyviä Youtube-videoita, joista näet miten verhoilun poistetaan ovesta ehjänä. Muista käyttää muovisia työkaluja tai kangasta työkalujen ja oven maalipinnan välissä ettet naarmuta ovea.
Vanha kaiutin lähtee kaikessa yksinkertaisuudessaan pois helposti. Irroita kaiutinliitin ja avaa pultit. Kaiutin on irti.
Seuraavaksi vaimennetaan ovet
Jokainen kaiutinasennus oveen paranee oven vaimentamisella. Tässä tapauksessa se vaimennus on kuitenkin perusedellytys. Nämä bassot liikuttavat sen verran ilmaa, että ovi rämisee muuten aivan tolkuttomasti ja samalla pilaa soinnin täysin. ÄLÄ ASENNA OVISUBBAREITA ILMAN VAIMENNUSTA!
Itsessään tämän auton ovirakenne on lähes ideaalinen tämäntyyppiseen asennukseen. Sisäpuolikin on lähes kokonaan umpinaista peltiä ja hyvin tukeva. Ulkopuolen vaimennuksella tehdään siitä vielä pari pykälää parempi.
Ylläolevassa kuvassa näet, että oven ulkopeltiin on laitettu CTK Premium vaimennusmattoa kaikkiin paikkoihin mihin on päästy käsiksi kaiuttimen asennusaukosta ja muovisesta ”huoltoluukusta” joka ovessa on takareunassa. Myös sisäpeltiin on asennettu vaimennusmaton paloja. Alkuperäinen kaiutin on jo poistettu ja sen tilalle on pultattu Kaiutinadapteri 271320-29.
Kaiutinadapterin ja ovipellin väliin laitoimme ohuen siivun CTK Butyl Cordia. Se tekee kaksi tehtävää. Tiivistää välin täysin tiiviiksi ja toimii liimamaisena pehmeänä sidoksena. Estää peltiä ja adapteria rämisemästä vastakkain ja tiivistää asennuksen. Adapterin kylkeen porattiin sopivalle kohdalle reikä josta saadaan kaiutinkaapeli kuten kuvassa näkyy. Reikä tiivistettiin butyylinauhalla.
Emme muistaneet ottaa kuvaa ilman huoltoluukkua ja kaiutinta siitä että ulkopellissä on asennettuna CTK Elastic 10 pehmytmatto. Mutta silti sitä tähän laitettiin.
Vanha kaiutin ja uusi subbari
Kuten alla olevasta kuvasta näkee, kaiuttimien rakenne on aivan eri luokkaa. Silti DIB-subbarit eivät ole mitään järjettömän syviä mörköjä. Ja ihan tarkoituksella. Jos olisivat, ei niitä saisi enää asennettua normaalin auton normaaleihin oviin, niin kuin tarkoitus on.
Asennuskauluksen kanssa uusi kaiutin oli aika lailla tismalleen saman korkuinen ”asennussyvyydeltään” kuin alkuperäinen.
Myös kaiutinadapterin ja kaiuttimen väliin asennettiin ohut siivu butyylinauhaa. Tiivistämään ja toimimaan kuten liima, jonka kuitenkin saa halutessaan irti ja takaisin kiinni lukemattoman monta kertaa. Butyylinauha on siitä hieno tuote.
Myös kaiuttimen etupuoli kaipaa tiivistystä ovipahviin. Ettei osa bassosta häviä oviverhoilun ja oven sisäpellin väliin vaan se saadaan ohjattua matkustamoon. Ja estetään oviverhoilun rämiseminen kaiuttimen kaulusta vasten. Tässä autossa oli sen verran vähän tilaa, että jouduimme leikkaamaan Helix CiA tiivisterenkaan matalammaksi.
Tässä autossa kummassakin takaovessa kaiutinjohtoina oli punainen sinisellä raidalla ja ruskea sinisellä raidalla. Punainen oli + ja ruskea oli -. MUTTA. Pelkällä soittimella näitä ei oikein kannata soitella, tarvitaan se DSP-vahvistin väliin jolla tehdään signaaliin tarvittavat jaot jne. Mutta kerrotaan nämä nyt vain tiedoksi.
Oviverhoilun vaimennus ja muokkaus
Otetaan se tärkein ensin. Eli ylläolevan kuvan mukaisesti pitää leikata esimerkiksi Dremelillä oviverhoilun takapuolelta kaiuttimen edestä pala pois. Muuten se ottaa kiinni liikkuvaan kartioon!
Samanlaista käsittelyä täytyy tehdä myös OEM-ritilän kiinnitysklipseille. Eli hioa/leikata ne näin mataliksi jotta eivät ota kiinni liikkuvaan kartioon.
Oviverhoilun taustaa hiotaan karkeaksi ja siihen asennetaan Premium 1.8 mattoa. Ja sen päälle Wavefix 15 mattoa.
Säätäminen
Säädöt toki ovat laitteistokohtaisia aina. Tässä autossa oli ennestään eteen asennettuna BLAM L200P-Audi. Keskikaiutin oli alkuperäinen, samoin kontissa oleva Audin oma subbari. Nämä molemmat alkuperäiset päädyttiin pistämään kokonaan mykistykselle, ei niistä ollut kuin haittaa järjestelmän soinnille vaikka tasojakin kokeiltiin hyvin pienellä.
Viiveet otettiin Matchin automaattimittauksella ja jakotaajuudeksi subbareille tuli tähän alipäästö 50 Hz jyrkkyydellä 24 dB/oct. Subsoniccia kokeiltiin ensin 25 Hz kohdalla, mutta niin vain sointiin tuli lisää syvyyttä kun se laskettiin 20 Hz taajuudelle ja jyrkkyydeksi laitettiin 36 dB/oct. Etupään Blamit saivat 60 Hz ylipäästön jyrkkyydellä 24dB/oct.
Miten se soi?
Todella hienosti. Tarkkuuttaa ja sävyjä aivan toisella tavalla kuin Audin OEM subbarissa. Voimaa ja uskottavuutta myös. Äkkinäinen voisi hyvin luulla että kontissa on joku hyvä isompi subwooferelementti suljetussa kotelossa. Normaalit musiikinkuunteluvoimakkuudet saadaan ulos helposti näinkin pienellä vahvistimella ja erittäin kivalla saundilla. Lörslärä-hommissa ne rajat tulevat sitten vastaan luonnollisesti, eikä näitä ole rebassedien löräyttelyyn tehtykään. Siihen se iso refleksikotelo on parempi valinta.
Laadukas bassotoisto joka ei vie autosta yhtään tilaa
Panosta asennukseen, vaimennukseen ja säätöihin. Eritoten vaiheet, viiveet ja erilaiset jakotaajuudet ja jakojyrkkyydet ovat ratkaisevassa roolissa. Yhdessä toisessa autossa nämä elementit toimivat parhaiten kun molemmilla oli sama viive käytössä, tässä Audissa taas toimivat parhaiten siten että molemmilla oli ”omat viiveensä”. Ero oli molemmissa autoissa kuin yöllä ja päivällä. Et tarvitse suurta vahvistinta, hyvän DSP-vahvistimen bassokanavien teho riittää soittamiseen mainiosti.
Näillä elementeillä saat tehtyä laadukkaan bassotoiston autoon jos vaan sinulla on autossa hyvät ja tukevat paikat joihin asentaa 6.5″ elementit. Mihinkään verhoilupahveihin roikkumaan näitä ei kannata laittaa. Eikä väkisin tunkea johonkin neljän litran suljettuun koteloon. Vaan tukevaan oviasennukseen.