Skoda Octavia 3 kaiutinten vaihto

Tässä jutussa vaihdetaan paremmat kaiuttimet Skoda Octavia 3 korimalliin. Samalla vaimennetaan ja akustoidaan ovet ja asennetaan myös Plug&Play DSP-vahvistin. Jutun lopussa on kerrottu mitä projektilla ja sen osa-alueilla saatiin aikaan äänentoistossa. Muutamia erikoispiirteitä auton alkuperäisestä äänentoistosta ja sen aiheuttamista ongelmista on käsitelty myös.

Olemme kasanneet myös valmiin tuotepaketin tämän jutun kaiutinsarjasta.

Paketti on nimeltään FA DIY Skoda Octavia 3.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

Tuotteet joita tarvitset vahvistimen lisäämiseen:

Oviverhoilun purku

Avaa oven alalaidasta kiinnike kääntämällä sitä noin 90 astetta.

Kiinnikkeen saa helposti auki 10 mm lenkkiavaimella.

Kampea ovenkahvan päältä suojamuovi pois.

Ota sähköikkunan katkaisija varovasti pois. On tiukassa.

Avaa kahvan sisältä kaksi ruuvia

Kampea ovipaneelin kiinnikkeet auki etulaita, alalaita ja takalaita

Nosta verhoilun yläreunaa ylöspäin alkaen takalaidasta.

Kun verhoilu on irti ovesta, irroita sähköliittimet ja oven avausvaijeri

Vaimennus

Vaimennuksella saat hiljaisemman auton ja paremman äänentoiston. Ajomelussa oli selvä ero, auto oli hiljaisempi ovien vaimennuksen jälkeen maantieajossa. Jos et silti aio vaimentaa samalla ovia, voit hypätä midbasson asennukseen.

Me teimme vaimennuksen CTK Premium matolla jossa on todella hyvä tarttuvuus. Saatavilla on 4 eri paksuutta ja sen kokoisissa pakkauksissa että niillä vaimentaa sopivasti neljä ovea. Sen päälle asensimme Dynamat Dynalinerin akustoimaan ovikotelon. Voit käyttää myös ominaisuuksiltaan hyvin samankaltaista STP Aeroflexiä. Kumpikaan näistä ei ime lainkaan vettä joten ne soveltuvat hyvin oven märälle puolelle.

Vedä muovilätkä irti pihdeillä ovesta, saat paremmin vaimennettua

Isompi lätkä irtoaa kampeamalla

Suorita huolellinen ulkopellin puhdistus bräkliinillä ja aloita vaimennus seuraavien ohjeiden mukaan.

Asenna vaimennusmatot peltiin siten että et tee vesitaskua oven palkin luokse. Eli tee kuten kuvassa.

Asenna pehmytmatto alubutyylimaton päälle kuten kuvassa.

Oviverhoilun taakse eli oven kuivalle puolelle asensimme Biplast vaimennusmaton kauttaaltaan.

Midbassojen vaihto

Alkuperäinen kautin paikoillaan. Verhoiluun tiivistävän umilaipan korvaamme RKFR6 paketilla.

Alkuperäinen kaiutin irroitetaan painamalla kiinnikkeiden keskiosat sisään.

Uusi ja vanha vierekkäin

Taustalla näkyy ero selkeämmin

Kuvassa näkyviin muovikiinnikkeiden reikiin laitamme pultit jotta kiinnitys on tukevampi

Adapterissa on kolo kaiutinkaapelia varten: Riittää noin 1 mm² kaapelille. Käytimme paksumpaa joten avarsimme aukkoa hieman.

Kiinnitä adapteri oveen pulteilla, vie kaiutinkaapeli kolon kohdalta ja laita tiivisteeksi Bitoplast tapea laipan päälle.

Asenna kaiutin adapteriin paikoilleen kun olet kytkenyt kaapelin siihen.

Asenna RKFR tiivisterengas adapterin ympärille.

Kaiutinten kytkentä

Kaiutinkaapelien kytkentä on seuraava:

  • etuovissa ruskea punaisella raidalla on –
  • etuovissa ruskea mustalla raidalla on +
  • takaovissa punainen valkoisella raidalla on –
  • takaovissa ruskea valkoisella raidalla on +

Huomio! Jokainen on itse vastuussa kytkennöistää. Värit saattavat vaihdella autoissa varustelun ja vuosimallin mukaan.

Kytke ovessa midbassolle tulevaan kaapeliin uusi midbasson kaapeli ja diskantin jakosuodin.

HUOMIO! Jos käytät lisävastuksia vaimentamiseen, ne kytketään + johtoon ENNEN jakosuodinyksikköä. eli siis auton ja jakosuotimen väliin. EI diskantin ja suotimen väliin.

Jakosuotimelle on sopiva paikka kuvan osoittamassa kohdassa

Suotimen saa kiinni vaikka vaimennusmatolla

Diskanttien asennus

Vanha ja uusi diskantti kuvassa

Vanhasta diskantista pitää irroittaa sulatetut muovinappulat että sen saa irti

Alkuperäinen ritilä on todella ahdas

Jos pinta-asennus ei häiritse, saat paremman äänen tuomalla diskantin pois tuolta lähes umpinaisen muovin takaa.

Uusi diskantti kiinnitetään kuumaliimalla tai liimamassalla alkuperäisen tilalle jos se asennetaan piiloon.

Lopuksi kytketään diskantti kiinni ovessa odottavaan jakosuotimeen ja kasataan ovi. Suosittelemme käyttämään jakosuotimen -3 dB tasoa. Tästä lisää tekstiä loppuyhteenvedossa.

TAKAOVIIN KÄY TÄMÄ SAMA OHJE HIEMAN SOVELTAEN.

DSP-vahvistimen asennus

Asensimme tähän autoon myös Match PP 62DSP-vahvistimen. Sille oikea kytkentäsarja on PP-AC 92b. Vahvistin kytketään helposti. Plug&Play kaapeli viedään soittimen taakse ja laitetaan auton ja soittimen väliin liittimiin. Eli täysin Plug&Play. Toinen pää viedään vahvistimeen ja kytkentähommat ovat siinä. Tästä emme muistaneet ottaa kuvia, mutta fyysiseen asennukseen helppo vinkki. Vahvistimen mukana tuleva johtosarja yltää kojetaulun päähän asti helposti ja laitteelle on siellä sopiva paikka.

Kiinnitystä varten tehdään 2 mm teräslevystä asennuslevy.  Sen pituus on 19 cm. Leveys on toisesta reunasta 7 cm ja toisesta 11 cm. Levyyn tehdään 2 reikää Matchin kiinnityspisteiden leveydelle toiseen reunaan. Matchin runkoon pyöritetään kierretapilla kierteet ja käytetään kiinnitykseen 5 mm pultteja. Levy kiinnitetään autoon kahdella vähän isommalla pultilla. Levyn taustaan ja vahvistimen pohjaan  laitetaan pehmytmattoa jotta ne eivät vastaa auton peltiin.

Nuolet osoittavat vahvistimen kiinnityspultteja.

Projektin lopputulos

Edessä ääni parani heti alkuperäiseen verrattuna. Musikaalisuutta ja dynamiikkaa oli aivan toisella tavalla kuin alkuperäisissä kaiuttimissa. Mutta. Edessä asennuspaikan ahtaus aiheuttaa diskanttiin kireyttä ja korostumaa. Takana ritilä on paljon avarampi ja siellä toimii diskantti paremmin. Vaikka suotimelta oli asetus -3, on diskanttia edelleen liikaa varsinkin metallimusiikilla. Toki sitä voi DSP-vahvistimellakin muokata, varsinkin jos vie oviin toiset kaapelit ja kytkee diskantit aktiivisiksi, on tason pudotus sopivaksi helppo tehdä. Tässä autossa ei lähdetty kaapelin vetoon asiakkaan halutessa systeemin joka on helppo poistaakin myöhemmin. Diskanttien tasoa tiputettiin lisävastuksilla. Niiden asennuksen jälkeen diskantista saatiin tasoltaan sopiva. Setin musikaalisuus säilyi ja kireys poistui.

BASSOTOISTO ON USKOMATTOMAN HYVÄ! Eli joku osa-alue toimi heti ilman viilaamista. Tässä setissä varsinkin vahvistimen lisäämisen jälkeen on yksi parhaista bassotoistoista mitä olen koskaan kuullut alkuperäisiltä asennuspaikoilta perus hintaluokan kaiuttimilla. Ennen vahvistimen lisäystä se oli hyvä edessä jo pelkällä soittimellakin ohjattuna. Takana ei ollut koska taajuuksia on leikattu OEM-soittimessa. Kun saatiin takakaiuttimillekin täysi signaali peliin, saatiin vielä reilusti lisää hyvälaatuista bassoa.

Takakaiuttimille alkuperäiseltä soittimelta tulevasta signaalista on leikattu pois sekä korkeat että matalat äänet jostain syystä. Ja todella outo ääni oli muutenkin. Jos et asenna vahvistinta jolla ongelman saa korjattua, takakaiutinten vaihto ei ehkä ole kannattavaa. Takaa saadaan hyvää ääntä laittamalla Matchin vahvistin autoon. Jonka asetuksissa käytetään etukaiutinten signaalia myös takakaiuttimille. Tämä ratkaisi ongelman takana ja ääni oli todella paljon alkuperäistä parempi.

Asiakkaan kommentti oli että auton melutasossa oli selvä muutos ovien vaimennuksen ansiosta. Ja äänentoisto on sellainen mitä hän sen toivoikin olevan kun projekti saatiin maaliin asti eli kaikki vaiheet oli tehty vahvistimineen ja vaimennusvastuksineen.

Kiitokset

Tämä projekti tehtiin kauempana asuvalle asiakkaalle, jolla oli aikaa käydä asentamollamme vain päiväseltään pariin otteeseen. Ensimmäisenä asennuspäivänä tehtiin vaimennus ja kaiuttimien vaihto. Toisena vahvistimen lisäys ja perussäädöt. Hänellä oli ammattiäänentoistosta kokemusta joten lopullinen säätäminen sovittiin jätettävän hänelle itselleen. Kuitenkin diskantti edessä oli ongelma jota ei pelkällä DSP:llä saanut kohdalleen. Liika equttaminen söi musikaalisuuden äänestä. Lopuksi kokeiltiin vielä tasonsäätöä vastuksilla. Tämän osan asennuksesta asiakas teki itse, eli lisäsi vastukset paikoilleen kun lähetimme ne hänelle. Välimatkan takia päädyttiin tähän ratkaisuun, ettei tarvitse järjestää vapaapäivää töistä asentamokäyntiä varten. Lopputulos loksahti kohdalleen tämän jälkeen, musikaalisuus säilyi äänessä ja rasittavuus hävisi.

Saimme uskomattoman määrän dataa ja informaatiota setistä asennuksen eri vaiheiden jälkeen häneltä ja kerta kaikkiaan hienoa oli kun saatiin osittain etänä homma maaliin niin kuin oli tarkoituskin!