DSP-vahvistimen ja subwooferin asennus Volvo S60 ja Volvo V60 2010-2018

volvo oem-vahvistin penkin alla

Tässä juttussa asennetaan DSP-vahvistin Volvon oman OEM-vahvistimen perään. Kaikki auton alkuperäiset toiminnot säilyvät täysin ennallaan ja lopputuloksena saadaan aivan toisenlainen äänenlaatu jopa alkuperäisistäkin kaiuttimista. Ja subwooferin lisääminen järjestelmään on helppoa.

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

Matchin vahvistimessa riittävät kanavat ja teho mainiosti soittamaan pääkaiuttimet ja lisäksi asennettu DD Audion valmiskoteloitu subwooferkin. Siinä on myös SUB-lähtö jos haluat käyttää subwooferille erillistä vahvistinta.

Vaihtoehtoinen vahvistin:

Audisonin vahvistin on hinnaltaan puolet edullisempi ja erittäin hyvä vaihtoehto mikäli et halua soittaa samalla vahvistimella subwooferia. Tässäkin vahvistimessa on SUB-lähtö erilliselle subwoofer-vahvistimelle.

Vahvistimen asennus

DSP-vahvistimen asennus aloitetaan sillä että irroitetaan autosta apukuljettajan penkki, jonka alla on alkuperäinen vahvistin. Penkin irroittamisesta on apua kaapelin viennissä taakse joten se kannattaa tehdä vaikka tekisikin mieli kaivella liittimet paikoilleen penkin alla.

Penkin alta löytyy auton oma vahvistinyksikkö jota ei oteta lainkaan pois autosta. Siihen liitetään MAtch PP-AC 44 T-haara kaapeli jolla saadaan signaali OEM-vahvistimen ulostulosta sisään uuteen vahvistimeen ja samalla signaali DSP-vahvistimesta kaiuttimille päin. Tässä autossa auton oman vahvistimen varaosanumero oli 34c026e jota on käytetty ainakin V40, S60, V60, V70, XC70 malleissa.

volvo oem-vahvistin penkin allaTässä Volvon OEM-vahvistin otettuna esiin.

Match UP 7DSP vahvistimessa ei ole valmiiksi ISO-liittimiä kaapelisarjan päässä vaan johdot ovat vapailla päillä. Joten siihen kannattaa asentaa ISO-liittimet valmiiksi pöydällä johtosarjaan, näin itse asennus auton puolella on helppo tehdä.

kaapelisarjan kasaus VolvoTee liitokset tinalla ja suojaa ne kutistesukalla

johtosarjan niputus volvoJohtosarja on helpompi ja turvallisempi asentaa kun niputtaa kaapeleita ennen asennusta

Asensit sitten kumman vahvistimen tahansa tämän jutun vaihtoehdoista, tuo sille erillinen virtakaapeli akulta. Näin saat vahvistimen toimimaan paremmin ja antamaan kaiken sen tehon mitä siitä on saatavissa. Sopiva kaapeli on 10 mm² ja tietenkin kunnollista OFC-kuparia. Ja akun viereen sulakepesä sekä 40A sulake.

virtakaapelin läpivientiTässä autossa oli valmis tyhjä läpivientikumi nuolen osoittamassa paikassa.

B-pilarin verhous otetaan pois jotta kynnyslistojen alla saa kuljetettua kaapelit suojassa ja oikeaa reittiä pitkin tavaratilaan. Toki voit asentaa vahvistimen myös jonnekin auton etuosaan jos välttämättä haluat. Kojetaulun sisällä oli aika ahdasta ja penkin alle ei toista vahvistinta sopinut joten me päätimme viedä vahvistimen tavaratilan puolelle. Jos asennat lisäksi subwooferin ja/tai subwoofer-vahvistimen, joudut joka tapauksessa viemään kaapeleita tavaratilaan joten siinä tämänkin vahvistimen kaapelit saa menemään samalla.

B-pilarin purku autostaB-pilarin verhouksen irroitus yläosastaan.

Kaapelit saa otettua takapenkin istuinosan alla kynnyslistan alta penkin alle ja vietyä vahvistimen sijoituspaikkaan. Teippaa kaapelit kiinni pohjaan gorilla-teipillä tai vaimennusmatolla jos sellaista sattuu olemaan valmiiksi.

kaapelien reitti

Vahvistimen sijoituspaikan läheisyydessä on tukeva pultti johon aa hyvin maakaapelin kiinni. Jos haluat sijoittaa vahvistimen kauemmas tavaratilaan kuin tässä esimerkissä, sinun tulee hankkia sille pidempi jatkokaapeli. Eli Matchin tapauksessa PP-EC 44 ja Audisonin tapauksessa AP 560P&P I/O.

vahvistimen sijoituspaikkaVahvistimelle hyvä ja suojaisa asennuspaikka ilman isompaa purkamista.

Vahvistimen paikka selkänojan alareunan alapuolella jää hyvin suojaan kun tavaratilan pohjakansi laitetaan paikoilleen. Tässä paikassa se on myös helposti käsillä USB-kaapelin liittämistä varten kun tekee mieli säätää laitteistoa uudestaan.

Subwooferista ei muistettu ottaa paikoillaan kuvaa, kun valmiin kotelon konttiin nostamisessa ei juuri ihmeellisyyksiä ole. DD Audio LE-M10d on kuitenkin sen verran kätevän kokoinen että se mahtui mainiosti eikä suurta osaa tavaratilasta vienyt.

Loppuyhteenveto

Auton soittimessa ja laitteistossa säilyivät kaikki toiminnot täysin ennallaan. Mitään häiriöitä ei esiintynyt ja systeemi toimii niinkuin sen pitääkin. Ainakin tässä laitteistossa Matchin sisääntulotasona 4VRMS oli sopiva. Etukaiuttimien tasoa tiputettiin 9 dB ja takakaiuttimien tasoa 10 dB. Näin saatiin subwooferin taso mukavan reiluksi. Tosin varmasti sisäänajojakson jälkeen pääkaiuttimien tasoja saa nostaa, sen verran basson herkkyys kasvoi jo koekuuntelujen aikana.

Pääkaiuttimien saundiin tuli lisää voimaa ja tukevuutta selvästi. Viiveiden säätämisellä saatiin huomattavasti mukavampi stereokuva ja taajuskorjaimen avulla parannettua saundia selvästi. Siksihän näitä DSP-vahvistimia laitetaan. Ero entiseen on kuin yöllä ja päivällä.

Kunnollisen subwooferin lisääminen toi reilusti lisää bassopäätä auton järjestelmään. Matchin kaksi suurinta kanavaa jaksoivat soittaa valittua valmiskoteloa oikein mainiosti. Läheskään kaikkea ei tarvinnut ottaa edes irti näistä kanavista ja bassotoisto oli silti normaaliin musiikinkuunteluun mainiosti riittävä tasoltaan ja aivan selvästi tuntuvakin etupenkeille saakka.

Toki äänenpaineesta tykkäävien kannattaa suoraan valita jo se erillinen vahvistin jotta saa bassoilleen niin monta kilowattia käyttöön kuin haluaa. Sekin onnistuu erillisen SUB-out lähdön avulla helposti.

Tähän loppuun sitten vielä asiakkaan kommentit parin viikon kuuntelun jälkeen:

Match UP 7DSP:n asennuksen jälkeen erityisesti Helixin S 62C:n yleinen sointi parani entisestään ja löytyi se kaivattu -aiemmin puuttunut- ”potku”. Eri taajuudet niin ylhäältä kuin alempaakin toistuvat luonnollisesti ja tasapainoisesti koko systeemin osalta, ainakin minun korviin. Stereokuvat on kohdillaan, eikä kuunteluväsymystä ilmene pitemmilläkään matkoilla. Tähän on varmasti oma vaikutuksensa kunnollisella taajuuskorjaimella. Kontissa DD Audio hoitaa oman pestinsä uskottavan tunnokkaasti ja tarkasti, silloin kun siihen tarvista ilmenee.