Posted on

Laadukas basso pieneen tilaan

Laadukas basso pieneen tilaan

 

jsebasso2

brkuva

Isot refleksikotelot ja paine ovat päivän sana. Silti on paljon niitä jotka haluavat pienen kotelon joka ei vie paljoa tilaa autosta, pienen vahvistimen jolle ei tarvita akkupatteristoa eikä ranteen paksuisia kaapeleita. Kyllä, oikeasti sellaisia autohifiharrastajia on paljon. Joka päivä saamme kyselyjä siitä mikä subbari toimisi hyvin:

  • pienessä suljetussa kotelossa
  • kohtuullisen kokoisella vahvistimella

brkuva

Isosta refleksikotelosta saa paljon painetta ison vahvistimen kanssa. Tilanne muuttu paljon hankalammaksi kun kotelotilavuus on pieni. Jotta saataisi kohtuullisenkaan matala viri kotelolle, pitää putken olla niin pitkä ettei se mahdu koteloon sisälle. Suljetun kotelon etuna on myös huomattavasti suurempi ”armeliaisuus” kotelon koon suhteen. Pienet heitot eivät ole niin merkittäviä toiston kannalta kuin refleksikotelossa. Joten suljettu kotelo on pienessä tilassa usein helpompi ratkaisu toteuttaa.

brkuva

Erittäin pienen tilan ratkaisu

Jos tilaa on oikeasti vain muutaman litran verran. Esimerkiksi pakettiauton penkin alle, penkin taakse tai hyvin pieneen autoon peräkontin sivuun tms. Silloin erinomainen vaihtoehto on DLS RXT6.

DLS_rxt_6

brkuva

On TODELLA PIENI. Maksaa saman verran kuin parin litran alumiinikotelossa olevat aktiivisubbarit. Mutta ihan varmasti soi asiallisen vahvistimen kanssa paremmin. On kokeiltu. Sopiva jakotaajuus useimmissa tapauksissa on 50 Hz ja jyrkkyydellä 12 dB / oktaavi. Basson oma vaste nousee korkeampia bassoääniä kohden sen verran että tällä on päästy tasapainoisimpaan toistoon. Järkyttäviin äänenpaineisiin tällä tuotteella ei tietenkään päästä, mutta esimerkiksi pakettiauton hytissä normaaliin musiikinkuunteluun hyvinkin riittävään bassontasoon. Lue juttu asennuksesta esimerkkipakettiautona Citroen Jumpy.

brkuva

jsebasso2

brkuva

Tälle pikkujättiläiselle sopivia vahvistimia ovat lähes kaikki 4-kanavaiset vahvistimet jos halutaan soittaa samalla vahvistimella myös pääkaiuttimia. Jos äänenlaatua haetaan niin esimerkiksi jutussa käytetty DLS CC4 on loistava vaihtoehto. Pienemmällä budjetilla Rainbow DREAM 4 on oiva valinta. Jos vahvistimen haluaa pelkästään subbarille, niin DLS CC2 ja Rainbow DREAM 2 ovat vastaavat valinnat.

dls-cc4-c

brkuva

 Pienen tilan ratkaisu

Jos tilaa on käytössä reilun marjasankon verran, on erinomainen ratkaisu elementiksi Ground Zero GZUW10SQX. Olemme asentaneet tätä elementtiä suljettuihin koteloihin jotka ovat kooltaan 10-25 litraa. Elementissä harvinaisen hyvää on sen lineaarisuus. Eli se että se soi hyvin pienellä voimakkuudella ja isommalla voimakkuudella. Tätä bassoa ei tarvitse luukuttaa että se kuulostaa hyvältä. Nopea iskuäänien toisto, hyvä integroituminen pääkaiuttimiin ja oikeasti matalalle ulottuva toisto jo pienessäkin suljetussa kotelossa tekevät tästä hintaluokassaan erinomaisen vaihtoehdon.

Ground-zero-GZUW10SQX

Täällä on juttua edeltäjämalli GZUW10SQ:n asennuksesta varapyöränkoteloon kohtuullisen kokoisen vahvistimen kanssa. Uusi SQX on kaikin puolin vielä hivenen vanhaa mallia parempi.

brkuva

Sopiva valmiskotelo tälle elementille on esimerkiksi AI-10S joka on kooltaan vain 18 litraa. Sen lisäksi elementti käy lähes kaikkiin autokohtaisiin koteloihin jotka ovat 10″ elementeille. Autokohtaisia koteloita löydät TÄÄLTÄ.

autokohtainen-bassokotelo-CT25SK01B

brkuva

Jos halutaan soittaa tätä bassoa 4-kanavaisella vahvistimella jolla soitetaan myös pääkaiuttimet niin erinomainen vaihtoehto äänenlaadultaan on DLS CC44. Edullisempana vaihtoehtona Rainbow BEAT4 on todella hyvä ratkaisu hinta-laatusuhteeltaan. Jos vahvistimen haluaa pelkästään bassolle, niin vastaavia hyviä vaihtoehtoja ovat DLS CC500 ja Rainbow BEAT 1+.

rainbow_beat1_black.jpg

brkuva