Posted on

Jumpy-Scudo-Expert-ProAce vahvistimen ja subwooferin asennus

Jumpy Scudo Expert ProAce vahvistimen ja subwooferin asennus

jsevahvistin2

Citroen Jumpy, Peugeot Expert, Fiat Scudo ja Toyota ProAce vuosien 2007-2015 välillä ovat muutamia pikkueroja lukuunottamatta samoja autoja. Vahvistimen asennus näihin on tämänkertaisen FA Jutun aiheena.Edellisessä jutussa asennettiin kaiuttimet. Sen jutun voit lukea TÄÄLTÄ.

brkuva

Vahvistimeksi valittiin 4-kanavainen DLS CC4 sen todella pienen koon ja erinomaisen äänenlaadun takia.

brkuva

Tuotteet joita tämä juttu koskee:

brkuva

Vahvistin ja jakosuotimet asennetaan keskimmäisen istuimen alle. Ensimmäiseksi leikataan 25×40 cm kokoinen levy vanerista, johon laitteet saadaan kiinnitettyä. Levyn reunat pyöristettiin reilusti, mutta se ei ole välttämätöntä. Pyöreäreunainen levy vaan on helpompi verhoilla ja näyttää viimeistellymmältä. Levy verhoiltiin tummanharmaalla verhoiluhuovalla Stingerin SAS Sprayliimalla liimaten. Levyn toiseen päähän kiinnitettiin alapuolelle kulmarauta jolla paketin saa autoon kiinni. Levy kannattaa käyttää paikoillaan ennen laitteiden kiinnitystä ja porata reikä auton väliseinän alaosaan kiinnityspulttia varten jolla levy kiinnitetään seinään.

 

jsevahvistin1

Sen jälkeen ruuvattiin laitteet levyyn kiinni.

jsevahvistin2

 

Purkutyöt ja kaapelien veto

Kaapelien veto soittimelta ja akulta tehtiin jo aiemmin lattian vaimennuksen yhteydessä. Kaapelit soittimelta saa vedettyä hansikaslokeron takaa nätisti kick-paneelin luo ja sen alta taas lattiamaton alle. Kick paneeli irtoaa kun otetaan siitä 5 ruuvia irti ja pystyosaa hieman nykäistään autoon sisälle päin. Apukuskin penkki pitää poistaa autosta asennuksen ajaksi joka tapauksessa. Se irtoaa helposti kun otetaan neljä kiinnitysmutteria irti ja irroitetaan penkin alla olevasta auton sähköyksiköstä liittimet. Penkki nostetaan pois autosta ja sen jälkeen on helppo pujottaa kaapelit kickpaneelin luota maton alta. Kaapelit saa ulos maton läpi samasta aukosta josta penkin alla olevaan yksikköön menee kaapelit.

Jos asennat vahvistinta alkuperäisen soittimen perään, tuodaan signaalia varten vähintään kaksi kaiutinkaapelia, jos tuodaan neljä, niin pystytään säätämään soittimen fader-säädöllä pääkaiutinten ja basson välistä suhdetta. Kaiutintasoista tuloa käytettäessä herätekaapelia ei tarvita. Jos on jälkiasennettu soitin jossa on RCA-lähdöt, tuodaan 2 paria RCA-kaapelia ja herätekaapeli.

Virta- ja maakaapeli tuodaan suoraan akulta, sillä se on nin lähellä että veto on helppo tehdä siitä myös maadoitukselle. Akku on apukuljettajan penkin edessä lattiassa olevassa kotelossa.

jsevahvistin4brkuva

Vahvistinlevyn kiinnitys

Levyn alla lattiassa on matossa noin 20×20 cm kohouma. Sen päälle liimasimme pehmeää äänieristemattoa, että levy ei kolahtele kohoumaan. Kiinnitys kun tehdään vain toiseen päähän. Kulmaraudan ja takaseinään poratun reiän läpi laitettiin 20 mm pitkä M6 pultti ison prikan kanssa tavaratilan puolelta. Vahvistinlevyn puolelle iso prikka ja nyloc-mutteri. Taatusti riittää kiinnitykseksi jotta levy pysyy autossa paikoillaan.

jsevahvistin3

brkuva

Kaapelit mahtuvat olemaan penkin rungon alla kun katsoo penkkiä asennettaessa että ne eivät tule lattiaa vasten puristuvan pultinkorvakon alle. Korvakoiden välissä on hyvin tilaa. Yllä olevassa kuvassa vahvistinpaketti paikoillaan ennen penkin asennusta.

brkuva

Allaolevassa kuvassa vahvistinlevy kuvattuna kuskin penkin selkänojan takaa. Laitteet mahtuvat olemaan paikoillaan, vahvistimen päälle jää riittävästi ilmatilaa jäähdytykseen eikä paketti osu mistään kohdasta penkin pohjaan, tässä kulmassa vain näyttää että penkin reuna on alempana kuin vahvistimen pinta.

jsevahvistin5

brkuva

Aika lyhyt juttu, sen verran helppo homma tällainen vahvistin on asentaa näinkin ahtaaseen autoon.

brkuva

Älä anna pienen koon hämätä! Tämä vahvistin on todellinen pikkujättiläinen. Hämmästys oli suuri kun saimme sen kytkettyä ja oli ensimmäisten kuuntelujen ja säätämisen aika. Jo gain-säädöt pienimmällä mahdollisella tasolla DLS RC6.2 sarja soi hämmästyttävän lujaa. Soittimena laitteistossamme on Alpine CDE-178BT. Näin pienestä koosta on mahdollista saada laadukasta ääntä ja oikeaa tehoa.

Tervetuloa kuuntelemaan liikkeellemme!

brkuva

Ja se subwooferkin vielä

Subbariksi asennettiin penkin alle DLS RXT6 valmiskotelo. Kun penkki on irti ja kaiutinjohto on valmiina odottamassa vahvistimen asennuksen jäljiltä, menee subbarin asennukseen noin 5 minuuttia. Laitetaan kotelo apukuskin penkin alle, johto kiinni ja nostetaan penkki paikoilleen.

jsebasso2

Basso toimii kokeilujemme mukaan parhaiten siten, että kaiutin osoittaa takaseinään päin. Tämä kuva on otettu jalkatilasta. Mahtuu juuri sopivasti.

jsebasso1

Kiinnityskin on helppo, basson mukana tuleva remmi vedetään penkin runkoon kuvan osoittamalla tavalla, laitetaan kotelon ympäri ja kiristetään kiinni. Basso ei penkin alta pääse mihinkään, sillä runko pitää sen penkin alla vaikka auto ajettaisiin katolleen. Kiinnitys pitää kuitenkin tehdä siksi, ettei basso kolise pitkin poikin penkin alla.

brkuva

Pieni on kaunista kun tilaa ei ole paljoa! Tällä bassolla ei pullisteta auton peltejä eikä rikota äänenpaine-ennätyksiä. Mutta sillä saadaan hyvän kuuloinen basso joka menee yllättävän matalalle. Sopiva jakotaajuus tuntui olevan 50 Hz 12dB/Oct jyrkkyydellä. Erittäin helppo asennus joka ei vie yhtään tilaa. Hämmentävän kivasti voi yksi 6,5″ elementti soida muutaman litran suljetussa kotelossa.

Tervetuloa kuuntelemaan liikkeellemme!